Hvordan bli en bokelsker

I disse mørke høstkvelder kan det være godt med en oppmuntrende bok. Så her kommer 5 tips for hvordan du kan bli en bokelsker!
IMG_7753
1. Finn noe du interesserer deg for!
Første bud for å bli en bokelsker, er å finne noe du har interesse for å lese om. Det er ingen nytte i å starte å lese om Middelalderen i Europa eller Psykologi – hvis ikke nettopp DETTE interesserer deg overhodet. Selvsagt skal det nevnes at en blir interessert i noe når en leser om det, men et visst utgangspunkt trenger en selvsagt. Du trenger ikke vite stort om det du skal begynne å lese om, tvert i mot – du leser for å lære. Men lysten til å vite noe mer, iveren og nysgjerrigheten trenger du.

Hvis du ikke vet du skal lese om, anbefaler jeg å ta deg en tur i bokhandelen for å spørre om tips, dra på biblioteket eller spør venner og bekjente om gode bøker.

2. Bokelskere.no
Hvis du er usikker på hva du vil lese, lurer på om en bok er noe for deg – eller bare vil diskutere bøker og forfattere med likesinnende – da burde du sjekke ut www.bokelskere.no, der du kan diskutere bøker med andre, finne lignende bøker til det du allerede har lest, lese anbefalinger osv. Du kan også legge til bøker du har lest, eller vil lese – i din egen «bokhylle».

3. Ta deg tid til å lese
Det virker kanskje som en selvfølgelighet at en må ta seg tid til å lese, for å lese. Men det jeg først og fremst mener med å ta deg tid, er at du burde sette av en viss tid ukentlig eller daglig til lesing. Om det er snakk om å lese avisen på morgenen, lese en halvtimes tid etter middagen eller lese litt på senga – alt hjelper. Desto mer du leser, desto raskere vil du etter hvert lese, og lysten til å lese vil vokse. Den som vet mye – vil vite mer. Og den som allerede vet litt – blir nysgjerrig på hvor dette skal ende.

Kort oppsummert: Sett av en halvtime/time daglig til å lese ting du finner interessant.

4. Bli med i en lesesirkel, eller lag en selv.
Det finnes allerede mange lesesirkler rundt omkring i landet, både offentlige og private. Bli med i en av disse, eller lag en selv. Hvis du ikke føler deg helt komfortabel med å snakke med fremmede om ting du har lest, hvordan du tokler dette og hva du synes om dette? Da burde du spørre dine venner og bekjente, om DERE skal danne en lesesirkel. Hvorfor ikke? Det kan jo ikke skade å høre hva andre synes.

Tips til å danne en lesesirkel:
– Vær flere personer. Desto flere personer, desto mer har dere å snakke om. Skal du danne en lesesirkel med venner og bekjente, kan du jo starte i det små. Ta med et par venner, og kanskje blir dere etterhvert flere.
– Ha et møte en gang måneden.
– Bestem dere for en bok dere skal lese i løpet av måneden, og diskuter den på neste møte.
– La hver deltaker få tid til å snakke, og si sin egen mening.
– Bli enig om bøker dere vil gjennomgå i fremtiden, lag en plan for lesesirkelen. Her kan det være nyttig med en person som leder lesesirkelen, spesielt hvis det er litt størrelse på gruppen deres.

Dette var bare noen kjappe tips jeg kom med. Det finnes selvfølgelig mange muligheter. Du/dere kan ha en lesersirkel som kun tar for seg en angitt type bøker, eller tidsperiode bøkene har blitt utgitt. Du kan danne en lesesirkel på internett via blogg eller grupper på facebook. Mulighetene er mange, det er kun du og fantasien din som setter begrensningene.

5. Skriv litteratur-dagbok
Det er vel flere av oss som skriver ned bøker vi har lest, og her kan du gjøre mye ut av det! Du kan skrive litt om forfatteren og boka, ting du allerede vet – eller ting du selv mener. Før dagbok over hva du synes om bøkene, enten i det helt overfladiske – med tittelen, en liten beskrivelse av innholdet, og din mening om boka. Eller så kan du gå mer i dybden. Beskrive språklige virkemidler i boka, og analysere bokas oppbygning. Det er opp til deg!

Personlig liker jeg å starte med det første. Skrive litt generelt om boka og hva jeg tenker om den, deretter fordøye den litt – og velge ut noen bøker som jeg går i dybden på. Kanskje leser jeg dem en gang til også, når jeg har tenk litt mer gjennom dem.

Du kan starte bokblogg hvis du er spesielt interessert, poste innlegg på forum om boka du har lest, eller skrive en bokanmeldelse.


Noen små og store tips for hvordan akkurat DU kan bli en bokelsker. Håper du finner noe du interesserer deg for, og får en god bokhøst! Her legger jeg til fem bøker jeg anbefaler også, kanskje du kommer til å like dem:
Fuglane av Tarjei Vesaas (les mer om denne HER på bloggen min)
Vindens tid av Ronit Galapo
Den niende innsikt av James Redfield
En annerledes barndom av Iris Johansson
De gales hus av Karin Fossum

9 kommentarer om “Hvordan bli en bokelsker

 1. Fine tips! Jeg liker virkelig den nye tips-greia du har begynt med. Men skulle ikke du legge ut noe hver mandag eller tirsda? Har ikke sett noe den uka her.

  Liker

  • Takk, så koselig å høre at du liker det. Jo, det er i utgangspunktet hver mandag jeg skal legge ut nye tips, men som du kanskje ser på det nyeste innlegget – skriver jeg at jeg har vært borte fra bloggen en stund på grunn av en innleggelse. Fremover vil det selvsagt komme tips hver mandag. 🙂

   Liker

 2. […] Oktober var her, jeg chattet mye med gode venner og var på besøk hos min kjære mormor i høstferien. Jeg startet et prosjekt på bloggen som heter Forbedre din hverdag, som jeg har tenkt til å gjenoppta i løpet av februar. Jeg skrev et innledningsinnlegg om det, skrev 5 tips for en mer effektiv hverdag og et innlegg om hvordan du kan bli en bokelsker. […]

  Liker

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s