Hva vet dere EGENTLIG?

Hva vet dere egentlig om meg? Hvor mye er det jeg egentlig deler med dere? Det er et spørsmål jeg nå skal ta for meg, etter en god del tanker i disse sene nattestimer. For jeg deler mye, gjør jeg ikke? Svaret er både ja, og nei. For jo, jeg er personlig, åpen og ærlig. Jeg blottlegger en viss del av livet mitt – velger å dele, og samtidig gjør meg selv sårbar for kritikk, dømmende mennesker og det som verre er.

Jeg er åpen og direkte
Uten tvil er jeg åpen om det som mange andre ser på som tabubelagt. Jeg er direkte når jeg skriver om hva jeg mener, hva jeg har opplevd og hva jeg føler. Men så kommer spørsmålene. Er jeg ikke LITT for åpen? Flere mener det. Mange mener jeg deler alt i livet omtrent, og blottlegger alt som er å si om meg. Jeg forteller kanskje ting de aldri i livet ser for seg at de selv ville delt på nettet. Også offentlig på en blogg da! Ikke i en lukket  gruppe, men åpent, offentlig – så hele verden kan se det.

Mange har sagt jeg deler for mye. Jeg blottlegger jo meg selv! Jeg må tenke på konsekvensene. Hvilke konsekvenser da? Folk snakker om å legge ut ting på nettet og hvordan det kan påvirke fremtidige muligheter både med tanke på jobb og andre ting. Det er noe sannhet i det ja, noe. Når folk deler fyllebilder, historier som vitner om dumhet og dårlig dømmekraft – kan det skape et dårlig inntrykk. De lager et dårlig rykte for seg selv, og risikerer å bli dømt på dette grunnlaget i fremtiden.

Selvfølgelig skal man vurdere hva man legger ut, og man må tenke på hvilke følger det kan få. Jeg har fått bekymrede meldinger fra folk som spør om jeg tenker på dette. VET jeg hvor mye jeg deler, hvordan jeg blottlegger meg selv? Ja, jeg vet nøyaktig hvor mye jeg deler. Jeg vet også at jeg ikke skriver noe som er upassende, eller som jeg kommer til å angre på. Om jeg blir dømt på dette grunnlaget, at jeg er åpen og ærlig – i fremtiden? Da takler jeg nettopp det. For ting jeg deler, er en del av mitt liv nå, eller har vært det. Mye av det er ting som hører fortiden til, og hvis jeg må holde kjeft om hvordan livet har vært, for å få muligheter, den perfekte jobben eller status? Da er det ikke verdt det! Jeg henger ikke ut folk, er ikke uhyggelig eller skriver noe ekstremt upassende. Men jeg er ærlig, personlig og privat.

IMG_1286 copy
Deler jeg alt med dere? Det er overraskende mange som mener jeg blottlegger hele livet mitt.  Hver eneste lille detalj av livet mitt legger jeg ut på nettet. Jeg deler mye, det er det ingen tvil om. Bloggen min bærer preg av mine psykiske problemer. Jeg skriver åpent om hvordan det er og har vært å slite. Jeg beskriver gode dager, og helt jævlige dager.

Jeg skriver om sterke meninger og tanker jeg har, både om meg selv og ting jeg bryr meg om. Det er ikke bare på bloggen, men også på forum, i diskusjoner, innlegg og kommentarer på Facebook – og andre profiler og steder jeg er i sosiale medier.

Jeg skriver om alt fra selvskading til søte dyr. Jeg skriver om vonde tanker, og veganisme. Fotografier og frustrasjon. Jeg deler mye av meg som person. Problemer kommer til overflaten, og det kan virke som jeg er ufattelig åpen om alt jeg sliter med og har opplevd, godt kombinert med interesser jeg har og ting jeg gjør.

Bloggen min inneholder mye ulikt innhold. Her finner man fotografier, jeg deler dikt og noveller, samt andre kreative skriblerier jeg skaper. Jeg skriver om veganisme og saker jeg bryr meg om, tanker og meninger kommer tydelig frem. Bloggen gjenspeiler mye av hvem jeg er som person, hvordan personligheten min er, mine erfaringer og opplevelser, og like mye mine interesser og drømmer for fremtiden.

Jeg skriver om hverdagen min, som ofte utarter seg ulikt ettersom tiden går, og årene passerer. Men deler jeg alt? På ingen måte. Selv om jeg deler mye personlig innhold, tror jeg ikke dere forstår at det kun er en brøkdel. Jeg er åpen og ærlig, men man kan være like ærlig, selv om man ikke forteller alt. Det skal sies at det jeg skriver her er sant. Hver setning er en korrekt gjengivelse av mine opplevelser.

Men hva med alt det andre? Alt mellom gleden og smerten? Alt i mitt sykdomsbilde som er ukjent?

IMG_1314
Jeg har tenkt til å skrive en god del personlige tekster fremover. Gi dere et innblikk i noe av det dere ikke vet. For et menneske er så mye mer enn sykdom, interesser og opplevelser. Det er så mye mer med meg enn det som er ved overflaten. Jeg har skrevet om min fortid i  psykiatrien, og jeg har lite eller omtrent ingen problemer med å gå i dybden, fortelle om noe av det mørkeste, og verste i livet. Men hvor mye detaljer får dere egentlig? Hvor mye vet dere? I utgangspunktet veldig lite!

Mange har fått tatt del i livet mitt på godt og vondt. Ikke bare har venner og bekjente tatt del i det, men også fremmede mennesker har fått følge min hverdag og mitt liv online, som en åpen dagbok. Likevel blir det galt når fremmede mennesker tror de kjenner meg. Hvor godt kan man bli kjent med et menneske man aldri har møtt?


Jeg har blogget siden høsten 2008 på ulike blogger. Om hver detalj hadde kommet frem, ville det vært tusenvis av innlegg, langt mer enn jeg noensinne ville være i stand til å skrive, og langt mer enn det dere hadde ønsket å lese. Mange tror de kjenner meg, men tross alt vet dere bare det jeg velger å skrive om, det jeg setter i fokus – og velger å ha i søkelyset.

Dere kjenner til noe om meg, min historie og hvordan jeg er som menneske – men personlig kjenner dere meg ikke. Jeg kunne selvfølgelig droppet dette innlegget og latt folk få tro de omtrent visste alt som var å vite om meg, for jeg blottlegger jo «hele livet». Men det ville blitt galt, feigt og uærlig.

Dere vil aldri få vite alt om meg, selv mine aller nærmeste vet ikke alle mine dypeste tanker, og alle opplevelsene mine ned til hver minste detalj. Det er ikke meningen heller.IMG_1336
Jeg har hatt litt ulike tanker og ønsker om «serier» jeg skal starte bloggen, innlegg som skal skrives og prosjekter som skal følges opp. Men jeg har utsatt noe, fordi jeg vil skrive om det som føles riktig og VIKTIG for meg i øyeblikket. Jeg har tidligere omtalt Day Zero prosjektet som jeg har holdt på med en stund.

I prosjektet har jeg blant annet sagt at jeg skal gjøre ferdig punktet om å «Lage en liste over alt jeg synes er galt med verden». Det er mye, og noe jeg skal bruke januar på, som jeg skrev. Å skrive ned 5 postive ting om hver dag, hver kveld i en måned er påbegynt. Dette kommer uansett ikke på bloggen, da det er personlig. Derimot å ha en «min dag i seks ord»-dagbok for 6 måneder legger jeg kanskje ut.

For å ikke dra dette innlegget ut i det uendelig, vil jeg her frem til at:
– Jeg kommer til å proritere påbegynte og planlagte prosjekter på bloggen, og privat.
Lage en liste over 25 ting jeg liker ved meg selv er som sagt skrevet, og kommer etterhvert, selv om jeg lovet å legge den ut for en stund tilbake.

2 kommentarer om “Hva vet dere EGENTLIG?

 1. Du er modig, kjære Marthe, og jeg er så glad jeg har blitt kjent
  med ei så fantastisk dame som deg!
  Som har så selvinnsikt, og så mange gode egenskaper!
  Glad i deg!
  Takk for at du deler dine ord og meninger med oss!
  Klem

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s