Å være gjest

Jeg var 7 år. Jeg skulle i bursdag. Jeg snublet og fikk hull på strømpebuksa. Mamma ble sint. Jeg var klumsete og fryktelig lei meg. Den hvite strømpebuksa hadde blondemønster. Jeg husker sånne ting, fra langt tilbake i tid.

Noen barn, husker slike opplevelser mer traumatiske enn andre, og memorerer detaljene i dem. Jeg husker også at jeg glemte å si takk for meg fordi jeg ikke fant ordene for det, og fikk kjeft.

Nå er jeg gjest hos Livets rose. Her er det torner å stikke seg på. Jeg tar sjansen. Jeg heter Helene og har Asperger syndrom. Hvordan det er å leve med Asperger? Det er å ha en god langtidshukommelse, kortere korttidshukommelse (jeg husker faktisk ikke hvem som sitter i samme rom som meg uten å se etter), slite med kommunikasjonen, komme i konflikter, misforstå det sosiale spillet, bli holdt utenfor, prøve å passe inn og til slutt innse: Denne puslespillbrikken passer bare ikke.

Det er å lete etter grunner til å leve. Det er fantastisk å ta bilder, fotografere det jeg er god på, skrive tekster som ingen andre kunne skrevet, oppdage detaljer ingen andre ser og gi liv til dem. Det er å ta livet av drømmer fordi alt som ikke er sikkert blir usikkert. Det er å leve etter rutiner og det er å falle med begge beina på jorda. Det er å komme fra en annen planet uten å kunne bevise det. Det er å bli feiltolket og feilbehandlet. Det er å få kjeft. Det er å prøve å ta seg sammen. Det er å være meg.

IMG_2878 as Smart Object-1
Helene, som har bloggen Aspergerinformator, har gjesteblogget hos meg. Et tankevekkende innlegg, om å ha Asperger, om å være annerledes. Helene har blitt en nær venn, som betyr mye for meg. Hun er unik, setter ord på ting på den rette måten – finner ordene jeg ikke selv klarer å finne. Jeg har selv Asperger, og kunne ønske jeg kunne beskrive flere aspekter ved det, på en slik måte som henne. Takk, kjære Helene. Takk for at du deler dette innlegget på bloggen min, takk for at du er til!

5 kommentarer om “Å være gjest

  1. Tilbaketråkk: Storm i hjertet | Livetsrose ~
  2. Ja dette er virkelig flott skrevet. Trist men allikevel så flott. Jeg er veldig glad du har fått så god kontakt med et så flott menneske. Glad dere forstår hverandre så godt. Er veldig lei meg for at jeg ikke forstår deg like godt.

    • Ja, hun er flink med ord! Og jeg er veldig glad vi har fått kontakt.

      Du forstår meg på din egen måte, til tider – og det er bra nok! Jeg kan ikke forvente noe mer, og jeg er veldig glad i deg.

Det er stengt for kommentarer.