Mangel på forståelse

Er mangel på forståelse det verste? At folk misforstår, ikke forstår, ikke er i stand til å forstå? Nei, ikke nødvendigvis. Jeg forventer det på et vis. Jeg har blitt vant til at folk ikke klarer å forstå meg helt. Det som gjør mest vondt, er de som er så overbevist om at de forstår. Hva skal man si? Skal man fortelle mennesker gang på gang at det ikke er så enkelt. At det skinner så tydelig gjennom at de ikke skjønner bæret?

Det går ikke over, mangelen på forståelse forsvinner ikke. Det blir værende, som en skygge over livet. Og det vil ikke endre seg. Enkelte ting ved meg vil aldri endre seg. Om folk bare kunne forstå det i det minste. Dette handler ikke om ett menneske som ikke forstår, eller kun en situasjon hvor jeg har blitt misforstått. Det handler om helheten, hverdagen, det som alltid er.
IMG_7208 as Smart Object-1

Det er ikke én gang. Det er ikke et dusin. Det er kanskje et tresifret antall, kanskje mer. Jeg vet ikke. Joda, enkeltmennesker kan forstå meg bedre, komme nærmere meg – forstå mer av helheten. Men det gjør aldri noen mindre vondt de gangene man opplever å ikke bli forstått. Det er som med andre smertefulle og vonde opplevelser. Skjer de mange nok ganger, vet man hva man har å forvente neste gang, i hvert fall en viss anelse. Men det slutter aldri å gjøre vondt.

8 kommentarer om “Mangel på forståelse

  • Ja, det er vanskelig – og det verste er når folk tror de forstår meg så jævlig godt. Derimot å ikke bli forstått er ikke et ukjent fenomen for meg, det er jeg vant med. Jeg har selvsagt noen som jeg føler forstår meg litt, men det er ofte bare litt også …

   Liker

 1. Jeg har tenkt mye den siste tiden at mange har lett for å anta hva andre sier eller hvordan en person er etter få første inntrykk. Det kan være gjennom klesstil, måten en person oppfører seg på der og da, fysiske utseendet, hva andre har fortalt om vedkommende o.s.v… Naturligvis vil mange også anta mye forskjellig om de blir fortalt om diagnoser noen personer har. Det å anta og så se på dette som en full sannhet fra deres side, er en veldig dårlig og ødeleggendes kvalitet å ha over seg.

  Nå vil jo flest av oss ha en viss første og andre inntrykk av folk vi møter på, jeg vet at jeg vil danne meg ett eller annet bilde av noen jeg møter på. Dette er da heller ikke det største problemmet, siden vi ikke kan unngå å oppleve inntrykk av våre erfaringer gjennom en dag. Det som er ett problem er når folk ser på sine første intrykk som fullstendig sannhet, og da tenker jeg vel mer på negative inntrykk de har fått av en annen person. Om folk kunne være åpne for å kanskje ha tatt feil om måten de tenkte på eller så en person, for sjølv om noen intrykk kan være rett, så er det også en mulighet for at en antok feil om en person. Og i mange tilfeller så er måten folk antar om andre ofte feil. Problemmet er da også at mange av disse som hevder at det de antar er fullstendig riktig er at de ikke ønsker å finne ut at de hadde feil, fordi dette vil da virke som en form for svakhet. De vil da heller tviholde på sin stolthet enn å innrømme at de kan også ta feil.

  Og disse er også oftest flinkest i å dømme andre raskt, men også å tro at de er bedrevitere enn flest andre. Og da kan derfor tro at de forstår deg fullstendig mens de virkelig ikke gjør det? Kun en tanke. Det er da slik at folk som har gått igjennom samme eller lignende erfaringer har lettere for å forstå hverandre, men så kan du også ha noen som klarer å sette seg i dine sko og alikevel klare å forstå deg godt sjølv om de ikke har opplevd det samme som deg. Men dette er vel noe som du merker godt hvem du føler forstår deg bedre enn andre. *Klem*

  Nå snakket du vel ikke så mye om når andre dømmer gjennom å anta mye, dette er da mest tanker jeg har hatt og som jeg syntes passet litt inn i det du snakket om her. Vil da også rose deg for det fine «For-Glemm-Meg-Ei» bildet. Synes de er så fine og søte de blomstene. 🙂

  Liker

  • Det er interessant det du skriver. Mange har nok lett for å dømme etter førsteinntrykk, og også holde fast ved det som du sier. Jeg skal ikke si jeg er så alt for flink til det selv. Jeg dømmer lite utfra utseende, klesstil eller det ytre som møter meg – men jeg har nok lett for å dømme væremåte. Det kommer selvsagt an på hvilken grad «feilen» er. Men jeg har flere ganger blitt positivt overrasket ved møte nummer to, når det gjelder mennesker jeg har fått et dårlig førsteinntrykk av. Det skal en god del til for at jeg ikke gir folk en sjanse til, men som sagt – det kommer an på.

   På den ene siden er jeg veldig åpen, og ganske tolerant. Men samtidig ganske dømmende, ovenfor enkelte ting. Og det skal jo også sies at sikkert en god del folk kan få et litt galt førsteinntrykk av meg. Det går nok begge veier, både positivt og negativt. Noen overvurderer ting, andre undervurderer. For det er nok flere som stadig vil oppdage nye sider ved meg, når de blir bedre kjent. Jeg er som en frukt man må skrelle skallet på. Lag på lag må tas av, før man kommer inn til kjernen.

   Det er synd hvis folk ser på det som en form for svakhet å innrømme at de tok feil om et menneske. Enten det er kun ovenfor seg selv eller andre. Man burde jo bare være glad for det egentlig, om man tenkte dårlig om et menneske – og etter hvert innså at dette faktisk var en fin person. Det burde vær en positiv overraskelse, og ikke noe man skal være «sta» på.

   Jeg tror nok det både er de som dømmer raskt og ikke som kan tro de «vet alt» om meg. Men jeg kan være enig i tanken din om at de som dømmer andre raskt også kan ha lett for å være mer «bedrevitere».

   Selvsagt har folk med felles erfaringer lettere for å forstå hverandre, men det kan bli for mye også. At de nettopp på grunn av de felles erfaringene tror de forstår så godt hvordan man har det. På enkelte punkter vil nok alltid likesinnede forstå bedre, mens på andre punkter – kan en totalt utenforstående forstå bedre. Mennesker er så ulike, heldigvis!

   Jeg regner ikke med at alle forstår meg, det går fint. Noen forstår noe, andre forstår mye. Og selvom noen egentlig ikke skjønner bæret, kan også slike relasjoner fungere. Man trenger ulike mennesker i livet sitt. Så lenge de ikke tror selv at de forstår mer enn det som er tilfelle, går det fint.

   Takk for en lang og tankefull kommentar. Jeg setter pris på tilbakemeldingene dine. Blomsten er også nydelige ja, jeg er veldig glad i å fotografere naturen 🙂

   Liker

   • Jeg tror da at vi alle vil dømme på et vis gjennom de første inntrykk vi får når vi møter på mennesker, dette er noe vi ikke kan unngå å gjøre. Om det er gode eller dårlige inntrykk, vi vil danne oss ett eller annet bilde. Men så lenge en kan være åpen for at de første inntrykkene ikke alltid vil stemme med hvordan det virkelig er, så hjelper dette mye, også for å løse opp i misforståelser og unødvendige konflikter.

    Naturligvis kan også gode første inntrykk snu om hvis vi finner ut av informasjon som viser oss det motsatte.

    Med tanke på dårlige inntrykk som er feilbasert på vedkommende, så tenker jeg da at hvis ho/han har en dårlig dag så er det lett for at denne siden blir vist til den nye personen og lag til som ett første inntrykk. Da er det heller ikke rettferdig tankemåte å holde på fordi dette viser ikke den virkelige siden av personen. Men om dårlig oppførsel og væremåte fortsetter på lengre sikt, så kan det ikke bli brukt som unnskyldning hele tiden. Som du sier det vil da også komme an på situasjonen.

    Mange av de som ser på seg sjølv som bedrevitere er da også ofte mer negative. De som har lettere for å dømme andre for fort og som ikke liker å bli fortalt eller å innrømme at de tok feil.

    Det et sant at det kan også bli for mye noen ganger av de som har opplevd det samme som deg, vil vel komme an på hvordan de erfarte det sjølv, og hvordan de takler det i det øyeblikket, kanskje? Hver opplevelse vil bli erfart annerledes, noen kan ha opplevd mye av det samme som deg, andre vil erfare det på en helt annen måte.

    Du tar mange fine bilder. Naturen har så mye vakkert ved seg så jeg forstår du er veldig glad i å ta masse bilder av det. 🙂

    Liker

    • Det er sant, vi dømmer alle på godt og vondt. Men enkeltmennesker er nok litt ulike på HVA de dømmer på. Et førsteinntrykk får vi jo alltid av nye mennesker, det er ikke til å unngå. Men som du sier, så lenge vi er åpne for at de ikke alltid stemmer – kan det løse mye.

     Dagsform og humør har mye å si ja. Jeg har møtt folk i gode sinnstemninger som er forferdelig å ha med å gjøre i andre tilfeller, og faktisk det motsatte. Mennesker som jeg har møtt mens de har vært lengst nede, fått god kontakt med og et godt inntrykk av – men når de får det bra igjen og blir «seg selv» har jeg ikke likt personligheten, fordi de er totalt forandret. Det er kanskje enda mer trist.

     Så hyggelig at du liker bildene mine 🙂 Ja, naturen har mye vakkert ved seg. Jeg elsker å fotografere, og natur er vel det jeg fotograferer mest. Det er stadig noe nytt jeg kan oppdage, av farger, fasonger og vinkler. Mennesker er også interessant å fotografere, men det krever mer. Jeg skal forresten ha en photoshoot med ei venninne i dag, så da kommer det nok noen portretter her på bloggen i neste uke.

     Liker

 2. Så gøy! 🙂

  Jeg vil da se de nye bildene av deg litt seinere, liker å se igjennom siste skrevne blogger helt til jeg kommer meg fram til hvor nyeste blogg versjon er.

  Liker

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s