Forandring fryder

Uka er snart omme, og det er tid for seksordsnoveller. Denne gangen er temaet Forandring. Forandring fryder, eller? Er det alltid bra med endring, å skifte ut det gamle – få inn noe nytt? Ikke alltid. Noen ting er vondt å gi slipp på, noen forandringer er større enn andre. Men de aller fleste forandringene i livet mitt har vært riktige. Ikke nødvendigvis smertefrie, men nødvendige.

Det som var
er borte nå

Ting forandres
Ingenting varer
Alt forsvinner

IMG_0543 as Smart Object-1
Ingenting varer evig. Vi er stadig i endring, både som enkeltmennesker og som samfunn. Endringene i samfunnet er store, hvis man setter det i perspektiv. Men hvor mye forandrer vi oss som enkeltmennesker? Hvor mye har jeg forandret meg i løpet av årene?

Jeg har forandret meg ufattelig mye de siste årene, nesten for mye til at jeg kan tro det selv. Små og store endringer, noen synlige for andre – andre usynlige. De fleste endringene er postive, men langt fra alle.

Tryggheten
Tilliten
borte

Fremdeles
sterke
minner

De positive endringene jeg har gjennomgått de siste årene, er mange. I fjor tok jeg steget fra vegetarianer til veganer, over natta. Jeg valgte å bli avholds. Jeg kvittet meg med mennesker jeg ikke ønsket i livet mitt. Og jeg var i stand til å kutte ut alle medisiner relatert til psyken, noe som var en påkjenning – og ganske ulikt fra det jeg hadde forestilt meg. Jeg forandret meg mye, og følte jeg måtte bli kjent med meg selv på nytt. En ting var de naturlige endringene, at følelsene mine ble kraftigere – at smerten ble sterkere.

Det jeg ikke visste var at også gleden ble sterkere, jeg følte mer på alle måter. Det var som om hele følelses-spekteret mitt utvidet seg i alle mulige retninger. Jeg ble mer følsom, sansene ble forsterket. På mange måter vil jeg si at det er bedre. Men det er ikke det riktige ordet. Det er hverken bedre eller verre – det er bare annerledes. Mer ekte. Jeg er mer ekte, mer meg selv. Den personen som fantes dypt der inne, som jeg ikke var i stand til å se på grunn av kjemiske stoffer, medisiner.

Jeg har forandret meg, og jeg er fornøyd. Men jeg vet at ikke alle setter like stor pris på dette nye Jeg-et mitt. Men det er ikke viktig. Det som er viktig, er hvordan jeg vil leve. Fortsette å utvikle meg, konstant være i forandring som menneske.

25 kommentarer om “Forandring fryder

 1. Min første kontakt med psykiatrien var på grunn av svært sterke sorgreaksjoner, en god del forvirring om årsaksforhold, mye å snakke og gråte om, og en god del forvirring fordi jeg hadde møtt veggen og hvorfor. Og hjertet mitt beveger seg virkelig i sneglefart, og tidvis på krykker. Senere, etterat jeg fikk asperger diagnose, en møysommelig prosess også det, en diagnose som jeg aldri hadde hørt om før, før jeg fikk den presentert på psykologens kontor etter å ha gjennomgått full nevropsykologisk utredning.

  Mye forvirring da jeg skulle forsøke å forklare den for folk, også, fordi jeg ikke så noen grunner, da, til å holde den saken for meg selv. I ettertid har jeg sett så mange slags grunner til det, ingen av dem heller spesielt gode grunner, kanskje, men det ville nok spart meg en god del frustrasjoner hvis jeg hadde visst litt mer om hvordan andre mennesker kom til å reagere på det. Senere igjen, en kamp med kommunen her for å få på plass noen former for tilrettelegging, der var det en god del samspillsfrustrasjoner og samkjørsvansker, ja…..og hele tiden så har det vært en prosess i det å få litt oversikt over hvordan det altså lå an med mitt noenlunde umulige topplokk. Bare i det siste så syns jeg at littegrann forståelse har kommet på plass. Alt er en prosess, og ikke alt i prosessen har gått på skinner, for å si det sånn….men nå har jeg et lønnlig håp om at det kan det.

  Til høsten begynner det 2 nye assistenter i BPA-ordningen min, i går ble det underskrevet kontrakt med en av de. 🙂 Resten av sommeren i år, og høsten i år kan bli en nydelig høst for meg! 🙂

  • Takk for at du forteller! Det kan være en lang prosess å slå seg til ro med hvordan ting er. Jeg håper det ga deg en form for ro eller forståelse, med aspergerdiagnosen – å få vite litt hvorfor ting kanskje er som det er. Og jeg forstår godt at det kan være forvirrende å skulle forsøke å forklare det for folk. Men jeg ser du er flink med ord, det skal du ha!

   Det er godt å høre at du har opplevd litt mer forståelse i det siste. Forståelse er nøkkelen til god kommunikasjon og samarbeid. Jeg ser selv hvor vanskelig det er, om folk mangler forståelse. Man må ta ting gradvis, og det er sant som du sier – ikke alt i prosessen går på skinner. Men behold håpet, og husk at når ting er vanskelig kan det bare gå en vei – og det er oppover!

   Jeg håper du får en fin sommer videre. Jeg synes det er fint med kommentarer fra deg! Få høre litt om din tilværelse og tanker. Du må bare skrive til meg på Facebook også, om du har lyst.

   • Jeg skriver fantastisk mye for tida, det er antakeligvis en måte for meg å nærmest kanskje skrive av meg endel angst. Ja, det er ikke umulig at jeg finner på, å skrive litt til deg på facebook. 🙂

    • Det er fint å skrive mye! Deilig å få ut tankene, få det ned på papiret (eller tastaturet) og gjøre det om til noe konkret. Jeg prøver å oppdatere bloggen jevnlig, med fotografier, ting fra min hverdag, dikt og andre tekster. Men jeg skriver også mye for meg selv, i dagboka. Det er nok noe i det du sier, om å skrive av seg angst – for min del er det å skrive meg bort fra depresjon. Få ut alle de vonde følelsene, alt fra fortiden og nåtiden. Ting som henger i, og som ikke vil gi slipp. Det er ikke sikkert det noen gang slipper helt taket, men det å skrive tar bort noe av den verste byrden.

     Jeg sendte deg en venneforespørsel på Facebook nå, så kan du jo skrive til meg om du får lyst. Synes du virker som et flott menneske 🙂

     • Det er til deres eget beste, jo. Hanne-K er en fantastisk person og jeg vil ikke se henne ødelegges som jeg ble ødelagt.

     • Jeg ser bare ikke poenget med dette. Jeg har såret deg, ja. Men hvem var det som avsluttet med å skrive ufine ting om meg? Det var du. Jeg har aldri mobbet eller kalt deg noe stygt, selvom jeg såret. Skulle jeg gått rundt og sagt at folk ikke burde blitt kjent med deg av den grunn? Det fører ikke noe godt med seg.

      Det er trist om du føler deg ødelagt, men du kan virkelig ikke gi meg skylden for å ha ødelagt deg fordi vennskapet vårt gikk rett vest og jeg skuffet deg. Hvis folk ikke ønsker kontakt med meg, er det et valg de får ta selv.

      Du sier jo selv at kommer til å slutte å lese denne bloggen, og det er kanskje til det beste – om du skal holde på slik.

     • Det var ikke det mente eller skrev, Helene. Jeg sier bare at det er unødvendig å lese bloggen min (som du allerede ikke ønsker) – om du kun gjør det for å skrive slikt. Synes bare det blir teit å «advare» folk mot meg, fordi du mener jeg har ødelagt deg. Men jeg synes blogginnlegget du skrev i dag var fint. Mulig jeg tar feil, men det virket som du siktet til meg. Det er i så fall en helt grei måte å skrive om ting på, men det er ikke det her.

     • Jeg har lest noe av det du har skrevet og syntes du virket som et flott menneske. Men nei det kan du ikke være når du kan få deg til å skrive noe sånt tenker jeg. Håper dette var en tankevekker for deg.

     • HL oppfatter jeg så absolutt som et godt menneske, og Marthe Charlotte likeså. Gode mennesker kan også ryke uklar med hverandre. Det er mellom de to menneskene og ingen andre!

     • Uansett unødvendig å skrive enkelte av tingene Helene har gjort her. Å «advare» andre mot meg, synes jeg er unødvendig. Det samme synes jeg om å skrive at jeg har ødelagt henne, eller som kommentaren under her – om at jeg ikke representerer aspergere på en god måte, når jeg overhode ikke skriver en blogg om Asperger! Det er det Helene som gjør, ikke jeg.

      Bente sikter nok også til et par mindre hyggelige melding på chat, som hun kjenner til …

 2. Ting forandres
  Ingenting varer
  Alt forsvinner

  Det var en svada- novelle. Hvem som helst kunne liret den av seg. Jeg kommer derfor til å slutte å lese denne bloggen, og vår utfordring er over. VI har ikke noe felles. Kommer aldri til å ha noe felles. Du representerer ikke aspergere. Ikke på en god måte i alle fall.

  Resten er ok. Jeg-et ditt også. Det er ikke sånn at de fleste går rundt og vurderer mennesker. Heldigvis!

  • Okei, helt greit at du ikke likte den, nummer 3 er vel den som gir mest mening. Jeg er enig i at det er noe hvem som helst kunne liret av seg – men den passet fint til helheten i teksten jeg skrev synes jeg. Som enkeltstående er den svak og sier lite.

   Du har selvfølgelig din fulle rett til å slutte å lese bloggen min. Jeg kommer i hvert fall til å fortsette å lese din blogg, jeg synes du skriver bra og det gir meg noe. Men jeg kommer ikke til å legge igjen kommentarer, da det virker som at alt ved meg irriterer deg nå.

   Jeg prøver ikke på noen måte å representere aspergere, Helene. DU skriver en blogg om asperger, jeg skriver bare en blogg om livet mitt – og alt det måtte innebære. Så jeg kan si meg enig i at jeg muligens ikke representerer aspergere godt, siden det er noe jeg setter lite fokus på her på bloggen – og jeg heller ikke er en typisk aspergere på alle områder. Jeg har skrevet om det, og ting som inngår i min «annerledeshet», men jeg har mer fokus på helheten i livet mitt – ikke en enkelt diagnose.

   At de fleste ikke går rundt å vurderer andre mennesker, er mye mulig. Jeg vet ikke helt hva du legger i denne «vurderinga». Jeg er veldig kritisk til andre mennesker, om det er det du sikter til. Og det har jeg heller ingen planer om å endre. Mange kan nok synes det er fint at folk ikke er kritiske, men vi er forskjellige. Noen tolererer alt, mens andre kritiserer omtrent alt. Jeg kritiserer ikke alt ved andre mennesker, men det er jo tross alt mye som også aldri blir nevnt for noen. Det er slik jeg ønsker å være.

 3. Interessant innlegg. Det får meg til å tenke litt alle endringene folk går gjennom iløpet av et liv. Det er noe man kan tenke mye på og skrive langt om. Fint!

 4. Synes det er mange djupe tanker i det innlegget her.

  Forandringer kan klart være både positivt som det kan være tøft. Det er en god sannhet.

  Jeg har også gått igjennom en del forandringer de siste årene, og sjølv om forandringer kan fryde så har ikke alt vært like enkelt for meg. Noen forandringer synes jeg har vært trist å erfare, men det kan ikke alltids stoppes fra å skje. Det er mer forandringer å gå igjennom, noen av disse forandringene er enklere å takle mens andre forandringer er fortsatt vanskelige å ta til seg. Alt er en prosess, og bør tas steg for steg.

  Godt skrivi, Marthe! 🙂

  • Nei, det er sant. Mange forandringer er vanskelige, spesielt når man står midt oppi det. Og tittelen «forandring fryder» har nok litt dobbel betydning her. Bitter-søt endring. Bra, men smertefullt før prosessen er «over» for denne gang.

   Alle mennesker forandrer seg og utvikler seg gjennom livet, men det skjer jo ofte så sakte, at man nesten ikke merker det. Men noen ganger må større endringer til, for å få det best mulig. Jeg er enig i at mye bør tas steg for steg, men jeg ser også mange ting i mitt eget liv – som jeg er glad for at skjedde mer eller mindre «øyeblikkelig».

   Noen ganger må man kutte brått, for å oppnå den endringen man ønsker. Jeg er nok ganske svart-hvitt på mange punkter. Enkelte ting er en prosess, men mye har også skjedd veldig raskt. Kanskje for raskt, men jeg har noen ganger lettere for å «lukke en dør for godt», i stede for at det er en gradvis prosess. Alt til sin tid. 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s