Havfrue

IMG_0695

Havfrue

Slik en fiskekrok griper fast i en hjelpeløs fisk, grep han tak i deg. Du kunne ikke stå imot, du ble dratt opp fra det kalde vannet, og ned i det varme dypet. Livet byr på mange hemmeligheter for oss havfruer.


En tekst fra 2014, om å være en havfrue. Men på mange måter handler den om så mye mer. Alt det andre du kan finne på havets bunn …

6 kommentarer om “Havfrue

 1. Får en til å tenke her, fundere på hva som menes og å prøve med å koble i sammen ordene. Finne mer ut av bakhistorien, men så kan det også være en egen følelses sak. Veldig fint skrivi. Som jeg sa over her, får en til å tenke. 🙂

  • Ja, den der er en liten nøtt å knekke! Hva slags hemmeligheter livet byr på som havfruer. Og hva er en havfrue i denne sammenheng? Hva er nede i det varme dypet? Jeg liker alle tankene jeg har rundt denne lille teksten. Alt jeg assosierer med havets bunn. Mitt eget liv som har vært på bunn, bokstavelig talt det det å være i iskaldt vann, i ferd med å synke, og andre ting.

   Henrik Ibsens filmatisering av Vildanden. Hedvig som sier til Gregers at vildanden holder til på loftet, som er akkurat som på «havsens bunn». Den litt besynderlige setningen som har inspirert. Ikke minst har jeg blitt inspirert av mange andre elementer fra Vilanden. Både med havets bunn, skadeskutte «fugler» og livsløgner. Anbefaler å se filmatiseringen på NRK om du ikke har gjort det: https://tv.nrk.no/serie/fjernsynsteatret/ftea00000970/08-09-1970

   • Jeg har lest en del av Vildanden tidligere, husker også godt navnet Hedvig og de ordene «skadeskutte fugler», men jeg har vel ikke lest hele historien kun en del av den siden vi var ment til å lese igjennom en del av tekstene til Henrik Ibsen på skolen. Jeg husker jeg var mest tiltrukket til historien av «Fruen fra Havet» av Henrik Ibsen, liker fortsatt godt navnet Agnes som er en del av hovedrollene. Og så syntes jeg også at det var noe vakkert og mystisk med tittelen og.

    Jeg vil se om jeg får til med å på filmen Vildanden en gang seinere. La også merke til at det er filmatisering av Fruen fra Havet også, så det kunne være fint å se den også. Jeg liker virkelig den tidsepoken de historiene er satt inn i, så jeg ville ha likt å se på disse en gang uansett. 🙂 Takk for film linken.

    • Jeg har lest hele historien nøye og sett filmen sikkert 3 ganger. Jeg skrev en oppgave om Vildanden på videregående for noen år siden. Veldig fascinerende oppbygd. Jeg skriver jo litt historier og noveller selv, og synes det er mange spennende elementer i historien.

     Artig at du nevner «Fruen fra havet», for den har jeg sett filmatiseringen av tidligere, men ikke lest. Men det er en god stund siden, så den burde jeg se igjen. Tror jeg har teksten også, for flere av Ibsens tekster kan lastes ned fra nett.

     Kanskje jeg må se på Fruen fra havet senere i dag. Husker jeg synes den var veldig merkelig, men fin.

 2. Retting: Jeg vil se om jeg får til med å se på filmen Vildanden en gang seinere.

  (og så vil jeg nevne at jeg husker egentlig ikke så mye fra de tekstene jeg leste, men de ga meg ett viss inntrykk alikevel. Husker vel kanskje mest av Fruen fra Havet, siden jeg ble mest tiltrukket til den historien, men husker ikke alt der heller. Føler meg nå inspirert til å ville lese igjen disse, og da å lese hele historiene. 🙂

  • Ja, det er mange elementer i de historiene, så ikke alltid så lett å huske alt. Jeg skal se Vildanden igjen i løpet av høsten. Den har jo vanlig lengde som andre filmer, men Fruen fra havet er på 2 timer ser jeg. Tror jeg starter med den, siden jeg husker minst detaljer der.

   Jeg ser helst filmer flere ganger og leser også bøker om igjen. Plutselig ser man noen nye detaljer eller får egne tanker og assosiasjoner rundt det. Spesielt når jeg leser. Å lese samme boka 3-5 ganger for meg er ganske vanlig. Da etter en stund, kanskje når det har gått omkring et år. Noen ganger kan jeg lese de enda flere ganger også.

   Glad du ble inspirert til å lese 😊

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s