Skremmende skrifter

De elleve setninger
du ga meg før midnatt
ga ikke mening før
morgengry

De fjerne ord
som ingen forsto
ble forseglet i flere hundre år

Når skriftene ble
funnet frem
av en fremmed
ble jeg bevart som
en skremmende hemmelighet
– fra fortiden

IMG_2251
Et dikt fra 2,5 år tilbake. Mange tanker, følelser – pakket inn i poesi.

13 kommentarer om “Skremmende skrifter

 1. Veldig interessant. Gåtefullt dikt.

  Litt morsomt at jeg leste tittelen først som «Skremmende oppskrifter». 😉 Men det gikk opp for meg raskt at det var ikke det som sto skrivi der.

  Liker

  • Ja, dette er litt gåtefullt. Morsomt hva du først leste! Jeg har jo noen skremmende gode oppskrifter da, hehe 😊

   Apropos det, på onsdag skriver jeg litt om hva jeg spiser som veganer. Flere som har lurt litt på det. Så da blir det matbilder og ideer om du liker sånt!

   Liker

 2. Jeg vil iallefall titte innom det, og så får jeg se om det er noe der som fatter min interesse. Det vil være fint å se hva du vil vise fram av maten du spiser og ideer. 🙂

  Liker

  • Ja, jeg har postet litt matbilder på Instagram den siste tiden – så det er rett og slett bare disse og litt om hva som er på tallerkenen. Enkelte tror jo at man bare lever på «gress» eller salat, så jeg tenker å skrive litt slike innlegg framover, med oppskrifter og sånt også. Jeg postet jo et innlegg for litt siden om ulike produkter jeg kjøper på nett som er veganske, men hittil har jeg bare lagt ut en oppskrift. Det er på indisk søtpotetsuppe om det skulle være av interesse: https://livetsrose.net/2015/11/30/oppskrift-indisk-sotpotetsuppe

   Veganisme er jo en såpass stor del av livet mitt og handler jo om langt mer enn mat. Så jeg skriver litt om det ved jevne mellomrom. Kanskje inspirere noen til å prøve ut litt produkter. Folk flest er jo ikke klar over hvor mye godt det finnes der ute! Mine foreldre har jo blitt overrasket når jeg har servert dem vaniljekake, sjokoladekake og boller som er LIKE GODT og alt er fra planter. Egg, melk og smør er veldig lett å erstatte.

   I løpet av høsten skal jeg poste en liten guide på søtsaker og snacks som er veganske også, tenker det blir litt nærmere jul 🙂
   I fjor til jul fikk jeg aldri somlet meg til å lage veganske julekaker, jula kom så fort. Men min mor lagde cookies og jeg fikk veganske kakemenn av en jeg kjenner. Men i år skal jeg virkelig slå på stortromma og lage mye godt! Kommer antagelig til å dele litt om det også når den tid kommer. Jeg kan nesten ikke vente til Desember! Da er det jul for meg, og nisser og engler tas fram. Jeg mer eller mindre samler på engler og elsker å pynte opp leiligheten med disse. Og noen passer jo nesten bare inn når det er jul.

   Liker

   • Takk for tips. Jeg tittet innom linken. Virker interessant, men er ikke sikker på om det er helt min greie. Men hvem vet kanskje jeg ville ha likt det og? Jeg er da veldig glad i indisk mat. 🙂 Suppe er også en favoritt i løpet av de kaldere månedene.

    «Folk flest er jo ikke klar over hvor mye godt det finnes der ute! Mine foreldre har jo blitt overrasket når jeg har servert dem vaniljekake, sjokoladekake og boller som er LIKE GODT og alt er fra planter. Egg, melk og smør er veldig lett å erstatte.»

    Jeg synes dette er veldig interessant. Jeg hadde vært åpen for å smake på vegansk mat hvis jeg hadde hatt veganske venner, jeg har kun en brev venninne som er vegetarianer men ho bor da i Russland. Men så har jeg forstått gjennom hva du har fortalt at det er en stor forskjell mellom det å være veganer og vegetarianer. Som jeg har sagt en annen gang så ble jeg positivt overrassket over hvor god vegetar pizza kan være. Så jeg hadde ikke sagt nei til å smake på vegansk mat, men så synes jeg da også at det hadde vært tryggere om en som er veganer lagde det først. Hvilken planter ertsatter du med mjølk, egg og smør?

    Det vil bli spennende med å se på den guiden på søtsaker og snacks som er veganske. Er disse da mye sunnere enn vanlige søtsaker?

    Liker

    • Det blir en slags karrisuppe, og du kan jo gjøre den både sterk og svak. Hvis du liker litt krydret mat, er den nok ypperlig 🙂 Men jeg tenkte å dele litt andre oppskrifter senere, på vaniljekake i hvert fall! Det må jeg få gjort i løpet av høsten, det er en slager! Min mors oppskrift som jeg har gjort vegansk.

     Det er stor forskjell på å være vegetarianer og veganer ja. De som omtaler seg som vegetarianere, er jo som regel lakto-ovo-vegetarianere. Altså at de ikke spiser kjøtt, men egg og melkeprodukter, og noen er kun «ovo» eller «lakto». En veganer spiser jo ikke bi-produkter fra dyr heller. Og bruker ikke klær fra dyr, slik som pels, ull, skinn, silke og lignende. Ikke animalsk lim i sko. Ikke hygiene- og rengjøringsartikler som er testet på dyr eller inneholder animalske ingredienser (noe veldig mye gjør), ikke bruker dyretestet/animalsk sminke osv. Vi avstår fra all utnyttelse av dyr så langt det er praktisk mulig. Det vil også si at man er imot jakt og fiske, sirkus, dyreparker, veddeløp med hester/dyrekonkurranser og lignende.

     Det blir mer en livsstil vil jeg si. Da det handler om alle aspekter i livet, og ikke bare mat. Jeg ble jo først vegetarianer 15. juni 2014 over natta, jeg er ganske alt-eller-ingenting. Så da kuttet jeg alt kjøtt. Så ble jeg veganer 4. juli i fjor, like raskt. I morgen er det faktisk 27 måneder siden jeg ble vegetarianer og «kjøttløs» 🙂

     Vegetarpizza er veldig godt ja! Og da kan man jo bruke soyaerstatning for kjøtt om man ønsker, samt vegansk ost. Da smaker det omtrent identisk. Men en grønnsakspizza uten soya er også herlig.

     Egg, melk og smør finnes det MASSE erstatninger for. Hvis vi først tar smør, der bruker jeg et smør av rapskokos. Det smaker på ingen måte kokos, men minner om vanlig soft flora. Du finner også smør av soya. Det finnes ganske mange veganske smør på markedet egentlig. Jeg bruker som regel det rapskokos-smøret som faktisk er Synnøve Finden, det er ganske nytt på markedet, men veldig lett å finne i butikker. Berit Nordstrand smøremyk heter det. Man må være litt obs på smør, siden det finnes flere melkefrie smør, men som ofte kan inneholde vitamin D3 – som er utvinnet fra saueull. I noe kan man jo erstatte smør med olje også. I fjor når jeg ble veganer var jeg lat med å finne vegansk smør (da det ikke fantes i nærbutikker), så jeg gikk vel 3 måneder uten – før jeg til slutt fikk kjøpt meg noe.

     Egg kan erstattet på flere måter. I baking bruker jeg et pulver som heter No-egg, som skal ha den samme funksjonen. Skal jeg lage noe som ligner på eggerøre (kalt veggerøre) – bruker jeg tofu (lagd av bønner) som jeg smuldrer, og krydrer med svart salt (som gir eggsmak/lukter fis) og ulike krydder for at det skal ligne. Det smaker overraskende likt. Spesielt for meg som var glad i krydret eggerøre med mye smak i. Omelett har jeg ikke prøvd med på enda, men vet at flere bruker kikert-mel da. Også har vi jo fått «The vegan egg» på markedet! Et pulver man blander i vann som da kan brukes i baking eller til eggerøre og omelett. Det har en snodig konsistens, men minner veldig om egg. Og bruker du eggehvite til marengs, vet jeg flere har brukt kikert-lake, rett og slett bare det vannet som kikerter ligger i. Pisker man det med sukker, blir det marengs til slutt!

     Melk er vel noe av det aller letteste! Her finnes det mange muligheter. Til matfløte bruker jeg som regel en variant av havre, og eventuelt soya. Kremfløte som faktisk kan piskes finnes også av soya og havre, og kokos tror jeg. Til matlaging hvor jeg ikke bruker fløte, bruker jeg enten havremelk eller soyamelk som er usøtet. Til baking søtet soyamelk som regel, rismelk og havre fungerer også. Vanlig original soyamelk er nemlig litt søt, så den passer ikke til sauser og lignende. Jeg bruker også en god del kokosmelk i mat. Til gryteretter som karri, tikka masala og andre retter som er ganske krydret, indisk-inspirerte og lignende. Jeg har også prøvd ut litt usøtet mandelmelk i det siste, den er veldig kalorifattig og fungerer godt som en del av melka i sauser og gryteretter, da med litt havrefløte til.

     Så vi har mange typer. Jeg vil si soya, havre, ris og kokos kanskje er mest vanlig. Også har man jo mandel og hasselnøtt. Det er visst ikke så vanskelig å lage egen mandelmelk, det vil jeg prøve engang! Det finnes visst også hampmelk og hirsemelk, men tror ikke det er like vanlig, jeg har aldri prøvd det ut.

     Jeg bruker det til ulike ting som sagt. Smaken er ganske nøytral på mye, men slik som mandelmelk og hasselnøtt melk er det jo litt annen smak i.

     Det finnes også ulike yoghurt-typer av havre og soya, vet ikke om det finnes også finnes andre. Iskrem blir laget av soya, havre eller ris! Ris-iskrem er himmelsk 🙂 Mulig det også er brukt andre plantemelker her.

     Så har du ost, det er ofte lagd av kokos. Det finnes også soyabaserte oster, men jeg synes de med kokos smaker mye mer likt det man forbinder med gulost. Jeg har planer om å lage ost selv etter hvert, det finnes flere oppskrifter på hvordan man kan lage det.

     Når det gjelder veganske søtsaker og snacks, er det som regel ikke noe sunnere selvom det er vegansk. Du får fremdeles melkesjokolade av soya eller rismelk, vingummi uten gelatin og lus (e-stoff), potetgull, kjeks og lignende. Så det er nok ikke generelt noe sunnere. Noen ting er jo det, for det finnes mange muligheter. Men for eksempel sjokolade med soyamelk i stede for kumelk ligger ofte på samme kalori-nivå, sukker og fett varierer jo utfra merke 🙂

     Derimot med kaker og bakst kan det jo være lettere å gjøre det sunt, med plantemelker som har mindre kalorier og lignende. Ikke minst har jeg begynt å bake mye med sukrin i stede for sukker. Da «sparer» man fort mange kalorier, siden vanlig sukker har 400 kcal per 100 gram, og sukrin tross alt har 0. Prøver meg fremdeles litt fram med dette, da det finnes flere typer sukrin – avhengig av hvor søtt det skal være. Disse er jo kalorifrie (og noen med litt kalorier) og flere typer påvirker heller ikke blodsukker og lignende, slik at de er egnet for diabetikere vet jeg. Det er dyrt, men da kan jeg unne meg litt mer kaker og bakst, uten at det er så kalori-rikt!

     Dette ble en lang kommentar, men jeg har noen mål for høsten i hvert fall: prøve å lage vegansk ost, hjemmelaget potetgull, legge ut oppskrift på vaniljekake på bloggen og lage en godteri-guide. Nå må jeg må i meg litt middag tror jeg, i dag blir det vegansk burger!

     Liker

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s