Hva spiser jeg?

«Spiser du bare gress du da?» Nei. Men hva spiser egentlig en veganer kan folk lure på. Svaret er veldig enkelt og veldig vanskelig. Fasiten er at som veganer spiser jeg ikke noe som kommer fra dyr. Hverken kjøtt, fisk, egg, melk eller noen former for animalsk mat. Veganisme handler selvsagt om langt mer enn mat, men dette innlegget her skal handle om mat, deilig mat! Og jeg spiser veldig variert, derfor gjør det spørsmålet vanskelig. Jeg spiser antageligvis like variert som deg, hvis ikke mer – for jeg elsker å prøve ut nye ting og eksperimentere på kjøkkenet.

For jeg spiser på ingen måte “gress”, kun salat eller kjedelig mat. Jeg spiser masse spennende! Den siste tiden har jeg delt litt bilder på Instagram av hverdagsmat. Men hva inneholder denne tilsynelatende vanlige maten?


Her er et typisk vegansk måltid for meg. Men hva er det du ser på tallerkenen? Fløtegratinerte poteter laget med havrefløte (Oatly iMat fløte) som smaker omtrent identisk som vanlig fløte, dette finnes også i soya. Som topping har jeg vegansk ost, i dette tilfelle Violife om jeg husker riktig. Videre finner du FRY’s chicken style strips, altså strimler som skal etterligne kylling i smak. Under ananasen finner du en seitan-medaljong.

I tillegg ser du hjemmelaget dressing. Denne er laget med Oatly iMat fraiche som er en erstatning for rømme/creme fraiche. Jeg smaker til med barbeque saus (du kan bruke ulike typer) og ketchup. Samt hvitløkspulver, løkpulver, persille, estragon, gressløk og en eller annen form for grillkrydder/piffikrydder for litt ekstra smak, da trenger du heller ikke salt – da de fleste slike krydderblandinger har mer enn nok salt i seg.

Alt vegansk og skremmende godt. Ikke kaninfôr dette vel?


Jeg er en suppe-elsker! På det første bildet har jeg vært litt lat. Toros grønnsakssuppe er base. Litt ekstra grønnsaksbuljong, makaroni og bønner er lagt til. Og selvsagt en dæsj hvitløkspulver og pepper oppi. Loff med vegansk smør til. Det finnes loff som er vegansk, bare vær litt obs på at mange gourmetloffer og lignende kan inneholde smør. Av vegansk smør anbefaler jeg Berit Nordstrands smøremyk rapskokos. Dette egner seg godt både på skiva, til sauser, baking og steking.

Til høyre ser du en deilig blomkålssuppe. Toros glutenfrie er vegansk, så lenge du bruker plantemelk. Toppet med stekt sopp, løk, makaroni og grissini – en form for brødpinner/krutong.


Her har vi to deilige blandinger. På det første bilder ser du en fløtesaus med sopp og ulike grønnsaker. Sausen er laget av Oatly iMat fløte og masse deilig krydder. Og gulrot-spagetti med grønnsaksbuljong til.

På bilde nummer to ser du en salig blanding! Båndspagetti med ulike krydder, blant annet et hvitløks- og urtekrydder jeg bestiller fra iHerb, nevner det mer i et senere innlegg om iHerb-produkter. Videre ser du dressingen jeg nevnte over, paprika, tofu med tomat & oliven og Hälsans kök soyafarse i tomatsaus.


Her er det rett og slett bare ristet brød med Violife ost med pizzasmak, wheaty Chorizopølse og løk. Selvsagt dynket i hvitløkspulver og løkpulver. En enkel og grei frokost eller kveldsmat. I koppen finner du sukkerfri Grans Cola.

Til høyre finner du “Nicecream”. Det er rett og slett en hjemmelaget vegansk iskrem. Veldig enkelt, men bør spises umiddelbart. Jeg har ikke prøvd å fryse den, men det går sikkert. Denne blir litt som soft-is. Du bruker ønsket antall frosne bananer, en dæsj soyamelk/annen plantemelk, bær (her hadde jeg i blåbær og bringebær) og litt sukrin/annen søtning. Kjør alt sammen i en blender i cirka et minutt, avhengig av styrke på maskinen. Det er en fordel å ta opp bananene fra frysa en stund før. Frosne bær kan være litt for kraftig kost for en blender. Min tidligere smoothie-maskin tålte ikke dette. Den sang på siste verset uansett, så da ble det en blender i bursdagsgave.

Bananer gir den ønskede konsistensen som minner om soft-is. Du må ha nok bananer og frosne, hvis ikke blir det jo bare smoothie.

 


Til slutt avslutter jeg med mer søtt! Veganske boller med rørte blåbær og jordbær. Denne oppskriften er basert på Veganmisjonens bolleoppskrift, men med noen endringer – da jeg lager disse med sukrin for å gjøre de sunnere, og noen små justeringer av oppskriften. Jeg legger ut oppskrift senere.

På det andre bildet ser du en saftig og deilig sjokoladekake. Det finnes ingen ferdig sjokoladekake-blanding i vanlige matbutikker for veganere. Men på veganermat finner du en ferdigmix Da tilsetter du kun plantemelk og litt olje i røra, og blander i vann og vegansk romtemperert smør til glasuren. Det er lettvint og veldig godt! Det er heller ikke noen stor sak å lage hjemmelaget sjokoladekake, jeg kan jo prøve med på det senere og legge ut oppskrift, da det er en god stund siden jeg har laget det, og egentlig ikke har en konkret oppskrift.

7 kommentarer om “Hva spiser jeg?

 1. Artig å se hva du spiser for noe. Tror ikke jeg kommer til å lage noe veganmat selv, men det ser ihvertfall godt ut det du har lagd. Stemte på pollen din, at det ikke var utenkelig. Hadde noen servert hadde jeg sikkert smakt!

  • Det er absolutt godt ja! Vegansk mat kan kanskje virke litt skremmende og fremmed for noen, men det er virkelig ingenting å utsette på smaken. Bare man setter seg litt inn i hvilke produkter som finnes der ute, tør å prøve nye ting og være kreativ – åpnet det seg en helt ny matverden. Jeg har aldri spist så variert som etter jeg ble veganer faktisk!

   Nå er jeg akkurat ferdig med et deilig måltid. Fajitas til nattmat. Med vegansk ost og soya-farse smaker det identisk 🙂

 2. Synes maten ser skikkelig proff ut. Jeg kunne gjerne ha smakt på vegansk mat. 🙂 Synes den suppen din ser veldig god ut, og så må jeg vel innrømme at den retten du laget av fløtesaus med sopp og ulike grønnsaker virker også veldig god ut, sjølv om jeg ikke er så veldig glad i sopp. 😉

  Og den “Nicecream” desserten din så lekker ut. Samme tenker jeg også om de veganske bollene med rørte blåbær og jordbær. Ser skikkelig godt ut! Og sjokoladekaken ser veldig fin ut, men også god. Jeg smakte en gang på en sjokolade som var laget av noe annet enn hvordan den er normalt laget av den tidligere venninna mi som hat diabetes, og den var skikkelig god. Lurer på om den var laget med soyamjølk er noe sånt. Jeg fikk kun smake litt fordi den var visstnok veldig dyr.

  Og jeg liker mange av tallerkene og koppene dine. Også det i bladform. Mye pent servise du har. 🙂

  • Takk 😉 Retten med fløtwsaus, sopp og grønnsaker er himmelsk! Nå er jeg også veldig glad i sopp da. Stekt sopp med hvitløkspulver, løkpulver og pepper kan jeg ha til ALT. Har det som regel i blomkålssuppe også. Jeg er helt soppfrelst 🙂 Håper å kunne plukke litt sopp selv etter hvert også, om jeg får med meg noen som har litt peiling på sopptur.

   Spennende med sjokoladen! Da kan det jo være det er søtet med sukrin eller stevia i hvert fall, siden hun hadde diabetes. Når det gjelder vegansk sjokolade, er det som regel en god del dyrere i hvert fall.

   Ja, jeg har en god del fint servise! Liker å variere litt på bildene! Slik som de to i bladform, en hvit og grå. Jeg postet det jo på Instagram og i en matgruppe, og da tok jeg faktisk bare fram bladet fordi det er høst 🙂 De er jo ganske små og egentlig ikke så godt egnet til middag, hehe. Jeg har så mye servise at man skulle tro det var til en storfamilie! Kjøper ikke noe nå lenger, men hadde veldig dilla på kopper, boller og tallerkener før. Så utenom det jeg har på kjøkkenet som brukes fast, har jeg et stappfullt vitrineskap, og jeg bor jo alene. Men det er jo noe jeg har i mange, mange år.

 3. Oj! Dette så jo veldig godt ut. Skulle ikke tro det var veganmat 😉 Tror ikke jeg hadde lagd noe slikt selv, men jeg hadde nok smakt om noen hadde servert det. Så jeg krysset av på at det virka spennende, det gjør det absolutt.

  • Bra det så godt ut! Vegansk mat kan smake like godt som animalsk, hvis ikke bedre. Ingenting jeg må ofre smaksmessig 🙂 Håper du får smakt litt god vegansk mat med tiden!

   Hvis du bor i Oslo eller er i innover i hovedstaden anbefaler jeg å sjekke ut Funky fresh foods på DogA og Loving hut, som både finnes på St. Haugen og i Fredensborgveien (takeaway hovedsakelig, men også noen sitteplasser). Og er du på youngstorget har som regel Proletaren ved Eldorado en vegansk suppe på menyen 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s