Film i høstmørket

Det har blitt 30. september, og det er straks inngangen til en ny måned. Høstmørket er mer fremtredende og kveldene blir lengre. Da er det godt med film. Så jeg tenkte å lage en liste over 5 filmer jeg har sett i det siste, og liker. En lignende liste lagde jeg i mai i fjor. Det er ikke alltid jeg ser like mye filmer, det går opp og ned i perioder. Og jeg kan se filmer mange ganger, hvis jeg først faller for dem.

img_2805

1. Elling-filmene (Elling, Mors Elling og Elsk meg i morgen)
Disse filmene har jeg jo sett for mange år siden, og antagelig flere ganger. For noen uker siden tok jeg meg tid til å se de igjen, da alle tre ligger på Netflix. Elling er en fascinerende karakter. Filmene er fine, humoristiske, gode – men samtidig triste. Om mannen som ikke passer inn i samfunnet, og prøver på vaklende ben å komme seg ut i verden. Stå stødig på egenhånd. Filmene anbefales på det sterkeste, for folk i alle aldre.

2. Millennium-triologien
Milleninium-triologien, filmene av Stieg Larsson. På Netflix er disse tre filmene lagt ut i utvidede versjoner. Det er en sterk triologi med så mange elementer! Hackeren Lisbeth Salander som har blitt utsatt for omsorgssvikt, voldtekt og mye vondt i sitt relativt korte liv. Hun er bestemt, unik og spesiell. Vi følger journalisten Mikael Blomkvist og den inviklede saken han prøver å løse. Alle elementene.

Dette er fine filmer på mange plan. På den ene siden om vold, flere kvinner som blir sviktet og familier som går i stykker. Tittelen «menn som hater kvinner» sier så mye. På den andre siden om kjærlighet og omsorg på ulike plan, om å ha et sterkt ønske om å finne sannheten. Filmene er vanskelige å beskrive egentlig. Men de er så absolutt verdt å se! Jeg har tenkt til å se den amerikanske versjonen også etter hvert.

img_2792

3. ABCs of death 2
Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive denne filmen. Det er 26 klipp, en for hver bokstav – lagd av ulike regissører. De valgte seg ut et ord på bokstaven og lagde en kortfilm til ordet. Det er en blanding av skrekk og komedie. Groteskt og absurd om hverandre. Vi starter med A for amatør der vi ser en kortfilm som ender i et merkelig drap. Man blir nysgjerrig på forhistorien og alle elementene som ikke vises. Den to timer lange filmen ender med Z for Zygote der en gravid kvinne lar barnet vokse inni seg i 13 år, da mannen forlater henne. Det er en snodig kortfilm. Barnet kommer til slutt ut, eller dytter moren ut er vel mer riktig å si. Moren blir fjernet, barnet overtar huden hennes – og går videre med livet, med hennes ansikt og kropp. Etter langt om lenge er mannen tilbake og møter sin kone, som egentlig er datteren i hennes kropp.

4. Borat
Borat har jeg sett tidligere, og den er like morsom hver gang. Denne mannen er virkelig splitter pine gal! Eller det riktige er vel å si at dette er en film om totalt kulturkræsj og en snodig mann. En artig film man kan ta fram igjen år etter år.

5. Evig solskinn i et plettfritt sinn
Dette er en spesiell film! Jeg så denne for en liten stund siden. Den handler om to mennesker som ender opp med å slette hverandres hukommelse om den andre, i en fremtid hvor slikt er mulig. Underveis angrer de, og prøver desperat og holde fast ved hverandre.

Selv om handlingen selvsagt er helt urealistisk får det meg likevel til å tenke, på alt man kanskje skulle ønske var slettet fra minnet, men likevel ikke. Vonde minner former oss, også positivt til tider. Det gjør oss til den vi er den dag i dag. Noen ganger kan livet vært så smertefullt at vi helst vil glemme det vonde, men det er viktig å være i stand til å også se verdien i det.

5 kommentarer om “Film i høstmørket

  1. Fine illustrasjonsbilder. Enig i at film er koselig i høstmørket. Men jeg er ikke så avhengig av årstidene. Det kan være sol eller regn, jeg liker «drittvær» når jeg skal ta bilder ute. Og når jeg sitter inne, kan jo sola godt skinne litt på alle de andre. Selv om jeg ser film.

    • Ja, det kan jeg skjønne. Film er bra uansett, men det er noe eget med å se film, kanskje sette seg under et pledd og ha litt te – når det er høst og mørkt ute.

      Jeg liker alle årstidene godt. De har alle sin egen sjarm, og påvirker min sinnstemning og hva jeg bedriver tiden med 🙂

  2. Takk for filmtips! Du er så flink til å beskrive filmene så de virker interessante. Håper det kommer flere filmanmbefalinger snart også.

    • Hyggelig å høre at de falt i smak! Det kommer nok flere filmanbefalinger i framtiden, muligens på serier også, da jeg følger med på mye. Men nå har jeg bestemt meg for å ta en pause fra serier og filmer ut året, så det blir nok ikke før på nyåret i hvert fall 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s