Å leke med fargespekteret

Denne ukens tema i fotoutfordringen til meg og Helene er farger. Det har blitt oktober, og vi har kommet til tema nummer fem.
img_2336
Jeg elsker farger! Høstfargene som maler verden, som jeg kan fange med kameraet. Oransje fargetoner, røde, grønne – kanskje litt brunt. Jeg liker å se på himmelens nyanser. Se og dokumentere soloppganger og solnedganger. Gråvær og skyfry himmel. Også liker jeg godt redigerte farger. Å leke med fargespekteret, skape noe som ikke var. Eller ta det bort. Skape fravær av farger, i svart-hvitt eller med redusert metning.

img_2574
Jeg elsker de ulike årstidene og fargene de har å by på! Året starter med vinter og januar. Jeg kan som regel fotografere det hvite, det blå. De kalde fargene. Kanskje med røde innspill som bryter fargetonene. Litt pynt som sto igjen fra julen. Eller noe grønt utendørs, fra trær eller planter – i en januarmåned uten snø.

Våren kommer smygende, varmen stiger. Og jeg blir gående rundt å smile. Jeg ser blomstene stikker hodet opp av jorda. Kulden forlater oss, og vårblomstene titter frem. Fine farger, ofte gul som en av de første. Løvetann og hestehov.

Så går det mot sommer. Skyfri himmel og blankt, blått hav. Sol som kaster skarpe skygger. Et fargespekter som føles nøytralt. Du kan finne farger, eller la de finne deg. For fargene er over alt. Derimot er kanskje følelsesspekteret litt roligere på sommeren. Jeg er vant med høst- og vinterdepresjoner. Og jeg kan fort få meg en knekk på våren også. Det handler ikke bare om årstider selvsagt. Men sannsynligheten for et indre mørke, er større på høst og vinter.


Høsten har kommet til oss, og jeg sitter og ser på en gammel redigering over her. Ulike farger, fanget i et bilde. Som kunst. Jeg blir sittende å tenke på livet som et kunstverk. Et lerret vi fyller med farger. Noen triste og grå, mørke. Andre fargerike, både vonde og vakre. Rød for smerte eller kanskje kjærlighet? Grønt for natur, helse og sunnhet. Kanskje maler vi i blått for frihet, stillhet eller ensomhet.

Fargene representerer ofte mye mer enn én ting, og vi danner våre egne assosiasjoner. Jeg ser fargen grønn og tenker på naturen og veganisme. Jeg ser blodet når jeg maler rødt på mitt lerret. Når jeg bruker mørke farger, ser jeg all smerten. Men også styrken. Det kraftfulle, fargerike – som aldri vil forsvinne. Sterkt og smertefullt på samme tid.

5 kommentarer om “Å leke med fargespekteret

  1. Sterkt og smertefult, men også lekende! Våre perspektiver gjør oss i stand til å leke, finne gleder der andre finner sorger, skape mening der andre ser meningsløshet. Og dette er det en mening i. Fargene, livet. Kanskje.

    • Det er så sant det du sier! Vi er nok i stand til å se mye som andre kanskje ikke ser. Ikke minst å se de små detaljene, som for andre virker usynlige for det blotte øye

      Jeg synes det er en mening med alt, uansett hvor vondt og meningsløst det kanskje FØLES. Det er det vonde som har formet meg mest, også positivt. Jeg er glad for at jeg ser hele «fargespekteret», både de lyse og bekmørke nyanse. Og jeg er glad for denne fotoutfordringen vår, den gjør meg mer kreativ – og jeg blir inspirert av de fine bildene og innleggene du poster. Du farger verden vakker, Helene!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s