Forutsigbarhet

Den dag i dag er jeg ikke avhengig av forutsigbarhet på samme måte som tidligere. Det betyr likevel ikke at jeg forholder meg normalt til uforutsigbare hendelser og planer.

Tidligere om årene var jeg avhengig av å vite når ting skulle skje. Om rutinene ble brutt, eller noe uforutsett skjedde – følte jeg ting krasjet. Spontane hendelser eller overraskelser som kanskje var ment godt, gjorde meg ukomfortabel og stresset.

img_6596
Når jeg var et barn og tidlig i tenårene var jeg veldig avhengig av å vite. Jeg hadde behov for å vite hva som sto på menyen, når ting skulle skje og ikke minst julegaver! For deg høres det kanskje merkelig ut. Men for en forvirret Aspergerjente med behov for rutiner, kunne det berolige meg.

Så før julaften fikk jeg alltid vite av mine foreldre hva jeg kunne vente i gave, og helst hvordan julaften ble. Hvis ikke kunne jeg gru/glede meg så jeg nesten ble dårlig! Det som skulle være en gledens dag ble angstfylt og stressende.

Ikke minst mat, siden jeg aldri har spist vanlig julemat. Nå de siste to årene har det jo blitt lakto-ovo-vegetarisk og i fjor vegansk på julaften. Når jeg var yngre hadde jeg alltid egen julemat. Jeg kunne ikke fordra ribbe, julepølse eller medisterkaker.

img_6643

Nå til dags har jeg ikke behov for forutsigbarhet i den grad. Jeg blir ikke stresset av tanken på julefeiringer, eller å ikke vite hva som står på menyen (i mitt eget hjem). Jeg kan være spontan noen ganger. Ikke ofte, jeg liker best rutiner og noe forutsigbart, men det er ikke lenger en nødvendighet.

Men! Det er et men her. Det betyr ikke at jeg oppfører meg helt normalt når det kommer til spontane planer, endringer eller andres impulsivitet. Jeg kan også synes at andres uforsiktighet eller mangel på planlegging virker meningsløst og til tider provoserende.

Når det gjelder personlige gjøremål, kan jeg endre meg. Jeg kan ønske å dra et sted helt plutselig, eller gjøre noe uten å planlegge det ned til hver minste detalj. Men aller helst ønsker jeg planlegging, å kunne gå gjennom detaljene flere ganger i hodet før den faktiske hendelsen finner sted.

Jeg kan jenke behovet for forutsigbarhet på mine premisser, men er såpass egoistisk, at det er tvilsomt at jeg gjør det for deg, om det stresser meg. Hvis det er ting som omhandler mine foreldre, de som står meg aller nærmest – har jeg lite problemer med endringer i planer eller å gjøre noe litt spontant. Men aldri regn med at jeg gjør det for andre.

3 kommentarer om “Forutsigbarhet

  1. Du skriver så åpent og ærlig! Du er sterk som klarer å sette ord på alt dette. Synes det er godt å høre ting er lettere nå. Ønsker deg en fin kveld videre, liker å følge med på siden din.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s