Ikke verdt min tid

Når vi snakker om verdi kan det være lett å tenke på penger. Kroner og øre. I hvert fall når det gjelder det som kan kjøpes for penger. Verdi måles på mange måter, både i faktiske måleenheter og i emosjonelle, psykologiske om du vil.

Når vi snakker om gjenstander, ting som koster penger – snakker vi om verdi. Høy eller lav. Kanskje er du heldig å få mye produkt for lite penger. Noen ganger kan produkter koste mye, uten at de egentlig er stort bedre. Det kan handle om merker, popularitet eller “det nyeste” som ikke nødvendigvis er revolusjonerende eller fantastisk. Det koster rett og slett bare mer penger, av ulike årsaker. Selvsagt er det store muligheter for at det også er bedre.

Men så var det all annen verdi, som ikke kan måles i penger – hvordan måler vi da denne?
img_4094

Tidligere om årene når min far kjørte litt taxi i helgene hadde de et godt uttrykk: tid er penger. Det var et litt artig uttrykk, mest på grunn av måten han sa det på. Likevel er det mye sannhet i disse ordene for meg. Mer enn du aner!

Mange måler verdi i penger. Hvis du skal ta en jobb er det selvsagt viktig at det er noe du kommer til å like å gjøre. I ulik grad avhengig av hvor viktig pengene er for deg, og hva du interesserer deg for.

Noen velger å tjene mindre og elske det de jobber med. Andre det motsatte, de gjør en jobb de hater for å tjene bra. Begge deler må vel være greit tenker jeg. Man velger sin vei her i livet. Men vi kan vel alle være enige om at kun et fåtall ville tatt en skikkelig dårlig betalt jobb, som de i tillegg kanskje ikke ville trives noe særlig i. Med mindre de bare var nødt til å ta akkurat den jobben de fant.

img_3176
Jeg måler oftere verdi i tid enn penger. Det kan være vanskelig å forklare med få ord. Men jeg vil korte det ned til en enkel setning: det finnes mange måter å tjene penger på, tiden får du aldri tilbake.

For man kan tape penger og tjene. Kanskje være på etterskudd, men komme à jour. Ta igjen det tapte, eller kanskje tjene mye mer. Leve et liv i overflod av penger, om du er heldig og hardtarbeidende. Du kan være i stand til å tjene inn penger igjen.

Har du tapt tid, kan du aldri snu om på det. Joda, du kan råkjøre og spare noen minutter på veien. Eller ta en uheldig snarvei yrkesmessig, kanskje til og med kriminelt. Spare tiden som kommer kan du nemlig gjøre. Kanskje forenekle ting, bli mer effektiv. Men det som har vært, får du aldri tilbake. Har du kastet bort tid, er den borte for bestandig.

Det bringer meg over på hovedtemaet.

img_3448-og-2486
Jeg kan fort velge bort ting som ikke er verdt tiden min. Det betyr ikke at dette er ting som ikke gir meg glede. Men at det ikke gir meg nok glede, og dermed ikke har høy nok verdi. Alle mennesker velger jo bort noe gjennom hele livet, for å rette fokus på noe annet. Akkurat det er ikke spesielt unikt.

Derimot kan jeg være selektiv i valg av mennesker og relasjoner, fordi de ikke er verdt tiden min. Det er en fare for at jeg nå kan virke svært arrogant eller som om jeg tror jeg er noe. Det er ikke meningen.

Men jeg velger bort handlinger som ikke er verdt å bruke tid på, selv om dette er handlinger i seg selv, som kan ha gitt meg mye i fortiden. Jeg velger bort mennesker, eller reduserer tiden jeg bruker på dem. Jeg kutter ut tv-serier fordi de er for tidkrevende og gir meg lite. Slutter kanskje til og med å lese en bokserie, selv om den var fin og har gitt meg flere år med glede. For den ga ikke nok glede. Språket var kanskje litt for dårlig. Historien begynte å gjøre meg utålmodig.

Man lever bare én gang. EN ENESTE GANG. Da synes jeg det blir altfor feil å bruke tid på ting som ikke betyr nok. Jeg sier nok, for det er mye som betyr noe. Men årene går, og man kan ikke vie oppmerksomhet til alt, selv om man kanskje kunne ønske det var mulig.

5 kommentarer om “Ikke verdt min tid

 1. Jeg er vokst opp med tid er penger. Og selv om vi hadde god økonomi, var det aldri temaet. I feriene var vi på hytta, vi plukket bringebær i stedet for å kjøpe dem ferdig plukket, fordi det var en god stund å stå der med matbokser å fylle med friske bær som ble til rørte bær på vaflene. Vi kan snakke om kvalitetstid, like mye som kvalitetsprodukter. Noe koster mer, annet mindre. Også det å velge bort. Noen mennesker gjør det vondt å velge bort. Du er et sånt menneske. Derfor fant jeg deg igjen. Og du kanskje meg. Vi snakker i dypet og legger på svøm. Det minner meg om alle timene ved sjøen på hytta. Det var bedre enn å stå i kø på en flyplass. Verdifull tid hvor jeg kunne spise is mellom badene.

  Likt av 1 person

  • Det er så sant det du sier, at det finnes kvalitetstid akkurat som kvalitetsprodukter. Og kvalitetstid betyr alt! Det hjelper jo ikke om man har all tid i verden, om ikke man kan bruke den på ting som betyr noe. For eksempel når jeg har mørke dager og ingen planer. Da har ikke tiden den samme verdien.

   Du er også et menneske som gjør vondt å velge bort, og jeg er glad vi fant hverandre igjen. Kanskje fant noe enda mer verdifullt. Det føler i hvert fall jeg, at vi har faktisk er enda nærmere nå.

   Jeg liker å se for meg hvordan du legger på svøm i sjøen på hytta. Jeg liker vannet, da er jeg fri og nesten vektløs.

   Likt av 1 person

 2. Enig i at det er viktig å bruke tiden på det som betyr noe for en selv. Et tankevekkende innlegg synes jeg og mye jeg kan kjenne meg igjen i.

  Liker

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s