Blikkfang

Jeg liker å gå gjennom gamle bilder og tekster. Se på det som har vært. Og det kan være nok med et ord, et blikkfang, noen farger – så er minnene tilbake som om det var i går. Jeg assosierer en ting med en annen, og plutselig sitter jeg med hendene fulle av minner. Fem år gamle, ti år gamle. Sylskarpe borrer de seg inn i huden på meg. Etterlater meg med såre hender og en kopp med roser.

img_1165
Roser har vært min favorittblomst i mange år. Disse rosene er fotografert for tre og et halvt år tilbake. 2013. Ting var så annerledes da. Mye positivt skjedde dette året. Jeg flyttet for meg selv. Ble myndig. Kjøpte fotoutstyret jeg har nå, som har gitt meg mange flere muligheter. Opplevde et år med mange opp og nedturer. Et følelseshelvete. Men blomstene fra dette året er i det minste fine.

img_2360-as-smart-object-1
Glasspyramiden jeg har på nattbordet. Den beroliger meg når jeg ser på den. Refleksjonene den skaper. Jeg holder den opp foran nattbordslampa og blir sittende å undre. Tenke på alt som har vært, alt som vil komme.

img_9728-as-smart-object-1
Uskarphet fra et år i tåke. Fjoråret. Du ser kanskje ikke hva som er på bilde. Jeg vet det er et nærbilde av plastikk. Fotografert i Drangedal i fjor vår. Ikke at bildet betyr noe, men bildene skjerper hukommelsen litt ekstra. De gir assosiasjoner. Får meg til å huske små detaljer. Kanskje helt uvesentlige, men likevel detaljer. Minner.

img_6033-as-smart-object-1
Et desembervann med is. Et annet år. En passe kald tur. Flere fine fotografier. Tanker. Du ser isflak, jeg ser tårene som rant på den tiden. Ikke på denne turen, men i den vanskelige perioden. Jeg ser masken jeg var i ferd med å miste, og en liten tekst, et slags dikt fra samme måned:

En tung maske
Bak masken
bak øyne så blå
Magen er så tom
Så fylt –
med smerte

En kropp som er tom
En maske så tung å bære
Klær som faller av
– dette skal jeg klare

Når tankene virker melankolske
og tårene –
bare så vidt
renner ned

Livet passerer
mens jeg sitter her
oppslukt og besatt av
livets mørke tanker

Jeg passerer meg selv
går forbi mitt gamle jeg
– i døra ut
IMG_8996
Svinger og bølgedaler. Opp og ned i en evig syklus. Tar dette aldri slutt?

img_7736-as-smart-object-1
Rullestener på Jomfruland. Litt over to år siden. En tekst skrevet i samme tidsrom:

“Å se sine egne skyggesider”
Har du noensinne sett på deg selv
Sett dine egne sider
med sanne øyne?

Har du følt det gode
og følt det onde
– sett det som er ekte?

Kan vi mennesker
egentlig være i stand
til det?

3 kommentarer om “Blikkfang

  1. Desembervannet var vakkert. Jeg er litt tom for ord i kveld, men desembervannet måtte jeg kommentere. Og tankene dine. De det er tusenvis av og jeg bare aner en brøkdel og likevel kjenner at deg vil jeg kjenne. Takk. Jeg er takknemlig for at du finnes der ute, med og uten blomster i vasene, på veggen, i naturen, i kinnene.

    • Takk 🙂 Desembervannet sier mye, og det er så ufattelig mye minner knyttet til det bildet. Både på godt og vondt.

      Kommentaren din gjorde meg glad. Og jeg er glad for at du har har fått tatt del i en liten brøkdel av tankene mine, og at du ikke har blitt skremt bort eller tatt avstand. At vi tåler hverandre på godt og vondt, og har mange fine stunder sammen. Når vi skriver sammen er det som om alt annet forsvinner borte. Det er kun du og jeg i en virtuell boble, der vi kan snakke fritt om livet. Det føles trygt og fint.

      Jeg kikker på rosene som står i stua, når du skriver om blomster i vasene. De er i ferd med å visne, de er hvite og oransje. Men jeg vil flytte de over til en annen vase, å la de tørke inn – slik som de jeg allerede har fra februar. Visne vakre roser. Minner om det som har vært, bevart med manglende fuktighet. Jeg elsker roser, både friske og visne. Begge har sin sjarm.

Det er stengt for kommentarer.