Dialog og monolog

Jeg har ofte mye jeg kunne sagt. Mange meninger og tanker som kunne deles. Men som oftest er det få jeg ønsker å dele de med. I løpet av en dag er det ikke ofte jeg veksler mange ord med andre mennesker, i hvert fall ikke i den fysiske verdenen.

Jeg snakker med mine foreldre på telefon eller chatter med et par mennesker på nettet. Ytterst få, men jeg trenger ikke flere. Kanskje jeg en sjelden gang har besøk. Sjelden.

Jeg som skriver så mye, og kan chatte i lange tider om det først føles riktig. Jeg som kan skravle hull i hodet på folk. Hvem skulle tro at jeg vekslet få ord?

q12a0470
Vel, jeg har et godt eksempel som kan gjenspeile en typisk dag, når det kommer til prating. I midten av måneden var jeg på butikken tidlig en morgen. Klokken hadde akkurat slått seks, jeg var der ved åpningstid. Det var ganske surt og kaldt ute denne dagen, og fremdeles mørkt.

Jeg vekslet noen få setninger med kassadama, det kan være nok sosialisering for meg i løpet av en hel dag, kanskje flere. Jeg påpekte at det var kaldt ute, at snøen sikkert kom snart. Det er jo ofte vi får litt snø i slutten av oktober sa jeg, hun håpet det ventet en stund. Men at snøen kom jo uansett. Jeg sa det gikk fint så lenge det ikke ble for glatt, da er jeg som bambi på isen.

Hun ga meg et kort smil, og jeg pakket varene i et altfor lite handlenett. Tok soyamelk og lommebok under armen, og trasket hjem. Jeg bor et par hundre meter unna. Jeg vekslet ikke særlig mange ord den dagen, utenom et par setninger når foreldrene mine kom med Mira. Hun hadde overnattet der.

img_8191
Det er et godt bilde av hvilke ord som kan veksles. Som regel ikke noe spesielt. Jeg veksler noen ord med de som står i kassa matbutikken eller andre butikker om ikke det er travelt. Eller kanskje snakker kort med noen, når jeg er ute på tur med Mira.

Har vi begge hunder, kan jeg snakke om hund. Kort og greit. Mange synes Mira er fantastisk søt. Det er hun. Har de ikke hund, men stopper for å hilse på – går praten i det hverdagslige. At det er kraftig vind, nærmer seg jul, påske eller at sommerværet snart er på vei – avhengig av når jeg møter dem. Noen snakker man lenge med, andre bare et par ord.

Jeg snakker om vær, Mira, mat eller generelle ting. Og jeg får dekket min daglig dose sosialisering ved hjelp av en navnløs fremmed på kirkegården (tur med Mira) eller de kjente kassadamene (og mennene) i en matbutikk.

img_8171
De gangene jeg snakker som mest, er i mine indre monologer (og dialoger). Diskusjoner og samtaler, irritasjon og glede. Kanskje en ide til noe jeg kan skrive om. Noen ganger blir de omgjort til ytre. Jeg snakker ut i lufta, i dusjen eller foran dataskjermen. Heldigvis er det ikke lytt her, og jeg bor alene. Så mine naboer slipper å ta del i tankene mine.

Jeg er ikke en ensom einstøing, jeg er en som ønsker å trekke meg unna. Du skal ikke synes det er trist at jeg er lite sosial. Jeg har valgt det, jeg vil det.

6 kommentarer om “Dialog og monolog

 1. I dag hadde du et helt nydelig innlegg. Jeg likte praten med kassadama. Jeg ser for meg handlenettet og varene som tyter over og ordene som ikke tyter ut av noen av dere, bare spiller vekselsvis som vekslepengene.

  Likt av 1 person

 2. Du er ikke en ensom einstøing? Ehm, du har jo sagt flere ganger det selv, at du har omtalt deg som en einstøing. Og nå er det plutselig ikke riktig? Synes mye av skrivinga di blir veldig teit og motsigende.

  Liker

  • Tror du misforstår litt her. Jeg har aldri nektet for å være en einstøing, og det er sant som du sier – det er noe JEG omtaler meg selv som, og antagelig har skrevet flere ganger på bloggen. Men les hva det står her i innlegget da, ENSOM einstøing. Det er jeg ikke. Jeg er ikke ensom, jeg har valgt å være alene. Ensomhet er en vond følelse om den ikke er selvvalgt, så nei jeg er ingen ensom einstøing. Kun einstøing. Det er den store forskjellen.

   Hvis du synes det jeg skriver er teit og motsigende er det ingen som tvinger deg til å lese. Teit må du gjerne si at det er, men jeg ser ikke hva som er motsigende utover dette som du ikke forsto. Ønsker deg en fin kveld videre og håper du finner ting som er litt mindre teit å lese 😉

   Liker

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s