What hurts the most

Rascal Flatts synger sangen What hurts the most, og man kan mange ganger stille seg det samme spørsmålet. Hva gjør mest vondt. Hva påfører oss smerte? Sangen tar brodden av smerten min og lar meg gråte, den har fulgt meg i flere år. Og jeg spør meg selv hva som gjør vondt. Jeg har ikke ett svar, men mange.

Temaet for denne ukens fotoutfordring med Helene er smerte og jeg lar naturen tale for meg, i stedet for hva halvgode selvportretter kunne fortalt.
img_4181
For meg er psykisk smerte verre en fysisk. Flåsete og naivt ville noen kanskje sagt, at jeg ikke har opplevd virkelig smerte når jeg sier noe slikt. Vel, jeg kan si det samme tilbake – du har ikke følt på min psykiske smerte. Men det blir feil uansett, for smerte er faktisk individuelt.

På noen punkter ville jeg tatt fysisk smerte over psykisk når som helst, det ville ikke vært et spørsmål engang. Men det kommer an på graden, og min smerteterskel, ikke noe annet.

Jeg vet hva jeg takler psykisk og hva jeg på ingen måte takler. Når jeg må plukke opp bitene fra et knust hjerte og ligger igjen på gulvet som et menneske spredd utover i tusen biter. Jeg vet også til en viss grad hva jeg kan takle fysisk.

img_0200-as-smart-object-1
Selv om smerte følger visse fysiske eller kroppslige lover, er det også ytterst personlig. Man kan venne seg til smerte, både fysisk og psykisk. Hva vet vel jeg, en 21-åring som nettopp har startet livet? Vel, jeg vet ganske mye. Mer enn du kanskje tror.

Jeg vet hvordan det er når psykisk smerte også påvirker kroppen. Når du gråter så kraftig, hyperventilerer og det verker i hver celle av kroppen din. Når du ville gitt alt for å dø på sekundet. Når dager med indre smerter går over til uker og år.

Det betyr ikke at jeg vet noe om din smerte.

img_9933-as-smart-object-1
Fysisk har jeg påført kroppen min mye smerte. Selv om jeg i barndommen fikk flere skader og i ungdomsårene og som voksen har påført meg mye skade – har jeg aldri brukket noe. Tross alt. Kroppen vår tåler ofte mer enn vi tror, samtidig som den også er skjør og sårbar.

Jeg vet hvordan det er når indre smerter blir så store at du skader kroppen din. Og jeg forstår at du kanskje ikke skjønner det, hvis ikke du har gjort slikt mot deg selv. Du er heldig om du ikke kan sette deg helt inn i det. Det er ikke noe å trakte etter.

For meg er det hundre ganger verre å ha vondt i sinnet enn moderate fysiske smerter. Ofte klarer ikke kroppen min oppfatte smerten riktig heller, fordi jeg har mer enn nok å tenke på i hodet.

Det gjør ikke så vondt som det burde når jeg har kastet kroppen min foran biler eller i gulvet, gir meg selv flere titalls slag eller fyller kroppen min med arr. For jeg har allerede hatt det så vondt inni meg, at fysisk smerte blir overfladisk i forhold.

img_9950-as-smart-object-1
Selvsagt er det også stor forskjell på selvpåførte skader og skader fra andre. Jeg har skadet meg både ved uhell, planlegging og på impuls. Jeg har aldri blitt spesielt skadet av andre fysisk, ikke nevneverdig. Psykisk skade er en helt annen historie.

For meg er fysisk smerte noe konkret, noe jeg kan innstille hjernen på å takle, på en helt annet måte. Det går over. Det går som regel alltid over. Det er et spørsmål om tid, og en ganske så stor sikkerhet for at smertene er midlertidig. Selv om noe også kan være varig. Enkelte fysiske skader jeg har påført meg selv gir meg fremdeles smerte. Det kan vel kalles varig. Men det er håndterlig, logisk og noe jeg takler.

Jeg er på ingen måte svak psykisk, det handler vel heller om å være bevisst. At jeg vet hva smerte er, og også vet hvordan jeg håndterer fysisk smerte bedre. Kall meg heller sterk fysisk enn svak psykisk. Egentlig er ingen av delene riktig.

Jeg er både svak og sterk, og det er egentlig ikke det det handler om.

2 kommentarer om “What hurts the most

 1. Det handler ikke om sterk eller svak, men jeg tror at du har opplevd mye en 21 åring ellers ikke hadde sett. Det er ikke vanlig å kaste seg foran biler, se frontlysene som fanger deg opp akkurat i tide. Men det er heller ikke vanlig å ha det så vondt inni seg at man oppsøker fysisk smertefare. Derfor var dette innlegget viktig. Du viste frem en side av livet ditt, som ikke går på skinner. De sier det går alltid et tog. Jeg tror mer på rutebussen, som sirkler seg avgårde og ikke går rett frem. For vi klarer ikke rett frem. I alle fall ikke jeg. Jeg faller, ofte.

  • Ja, jeg har nok opplevd mer enn de fleste på min alder. Jeg synes det er viktig å få fram dette med sterk/svak, for det er jo ikke DET det handler om.

   Heldigvis har det ikke skjedd mange ganger dette med biler, og jeg tror aldri jeg kommer til å gjøre akkurat det igjen. Det utsetter andre for smerte også. Men jeg ville sette fokus på at livet ofte ikke går på skinner bestandig, for mange mennesker. Og at selvskading kommer i
   flere former. Det er ikke alt som setter varige spor heller, utvendig. Invendig er en helt annen historie.

   Det kan høres skremmende ut for utenforstående å høre om selvskading, men hvis de forstår mer hva det innebærer og kan forstå min smerte – er det kanskje ikke like skremmende mer. Om det er noe de burde bli skremt av er det alt det de ikke ser, tankene mine, den indre smerten. Ytre skader er ikke det mest skremmende.

   Jeg liker så godt metaforen din med rutebussen, og setter pris på de gangene du/den plukker meg opp 🙂 Noen ganger kjører vi en lang tur, deler mange øyeblikk, tanker og minner med hverandre. Andre ganger er det kun til neste holdeplass. Jeg klarer heller ikke alltid rett frem. Det er skarpe svinger, fartsdumper og dårlig belyste veier. Men vi finner som regel fram, til slutt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s