Minimalisme

Jeg kommer nok antageligvis aldri til å ha et «typisk» minimalistisk hjem. Likevel tror jeg at jeg kan dra mye nytte av konseptet. Less is more sies det, og det har jeg fått erfare den siste tiden at det faktisk er noe i.

Jeg har alltid vært en slags samler. Jeg har elsket pyntegjenstander og alltid hatt overflod av det. Det skal sies at jeg de siste årene ikke har kjøpt særlig mye, men det gjør jo ikke leiligheten noe mindre full av allerede eksisterende objekter.

Etter noen uker med youtubevideoer og blogger om minimalisme ble jeg nysgjerrig og begynte å ta grep i hjemmet mitt. Egentlig startet det før videoene, for jeg har ryddet opp i mange deler av hjemmet mitt dette året.

img_7282
Det startet i sommer da jeg ble bevisst på den stappfulle bokhyllen av filmer og serier. Etter jeg i fjor kvittet meg med tv-en fordi jeg kun så på det som sløsing med tv-abonnement og ikke minst tv-linsens, var disse ganske meningsløse å ta vare på.

For uten playstation som jeg hadde gitt bort, var det ingen vits å fylle en hylle fra gulv til tak med filmer som ikke ble brukt. Jeg har digitale kopier på imacen, og jeg har også blitt bevisst på hvilke serier og filmer jeg vil bruke tiden min på.

Kort sagt: omkring 5 esker og et halvt dusin mennesker senere var filmer og serier gitt bort. Jeg har også gitt slipp på cd-samlingen, for den blir ikke brukt. Og omkring 100 barne- og ungdomsbøker, som jeg aldri vil lese igjen. Jeg lot heller andre få glede av de.

img_5458
Små grep som ga meg en liten start på ryddingen i hjemmet mitt. I høst ble jeg mer bevisst på dette, og har gjort flere ting. Kvittet meg med seriebøker jeg har lest og ikke kommer til å lese igjen, eller aldri kommer til å begynne på. Ikke minst flere kilo med papirer. Ark og hefter som jeg ikke forstår at jeg har spart på. Timeplaner og huskelister. Ting som kladdebøker i matte fra barneskolen. Hva skal jeg med det?

Jeg gjør det gradvis, ting for ting. Det er like mye en mental prosess. Og for meg hander det ikke bare om å kvitte seg med ting. Men å gi slipp på minner, sette seg selv fri fra materialistiske «gleder» du ikke trenger. Jeg synes også det er best å bruke opp ting som kan brukes opp, av hensyn til miljø og ressurser.

Det handler enda mer om tankegangen og framtidige innkjøp.

img_7877
Hjemmet mitt ser nok fremdeles litt overfylt ut i andres øyne. Det er ikke rotete på rom som kjøkken, bad, soverom eller stue. Men kontoret og skaper og skuffer, ikke minst utebod og innebod – har fortsatt for mye ting.

Jeg jobber med det som en gradvis prosess, og jeg kan ikke beskrive hvor mye mer fri jeg føler meg – når jeg gir slipp på ting som roter til hodet mitt. Organisert rot kan være lurt noen ganger for meg. Ting som skal brukes, orden i rotet. Men når det er snakk om ordentlig rot, gjør det også hodet mitt mer rotete. Finnes det noe mer deprimerende enn et hjem du ikke trives ordentlig i?

Dette er min reise. Det handler ikke om hva andre synes om mitt hjem. Det handler aller først om rydding og kontroll, og en endret tankegang på hva jeg trenger. Eller rettere sagt, hva jeg ikke trenger.

Hadde du fortalt meg for et år siden hvor mye jeg skulle kvitte meg med helt frivillig, hadde jeg ikke trodd deg.


Jeg kommer til å skrive litt mer om dette framover, og i året som kommer. Nevne ulike ting jeg har valgt å kvitte meg med og hvorfor. Kanskje finner du også ting du ikke trenger i livet ditt, og dermed kan gi mer rom for andre ting (ikke nye gjenstander, men andre ting som betyr noe i livet ditt.)

10 kommentarer om “Minimalisme

 1. Om du har de same filmene på youtube som eg har så har du kanskje høyrd om Marie Kondo og måten ho rydder på? Eg er litt på «same sted» som deg no etter at eg leste boka og begynte å sjå ein del av filmene på Youtube i same sjanger. Ville bare benytte anledninga til å anbefale boka «magisk oppryddning» om du ikkje allereie har lest den. Boka er litt absurd (dama har eit noko «usunt» forhold til rydding) men sjølve måten ho rydder på er faktsik ikkje så dum 🙂

  Gleder meg til å lese fleire slike innlegg 🙂 Eg treng litt ryddemotivasjon!

  Likt av 1 person

  • Jeg har hørt om boken, men enda ikke lest den. Det startet egentlig med at jeg følte jeg hadde alt for mye ting som førte til mer stress enn glede, og ble litt nysgjerrig på minimalisme. Det sier jo litt når jeg flyttet i fjor og jeg hadde omkring 60 esker med bare TING! Det var utenom klær, sko, møbler og alt annet. Og jeg er jo bare 21 år gammel, og hadde så store mengder ting jeg burde hatt etter et helt liv.

   Jeg har vurdert å lese boka, men tror jeg vil gå min «egen vei» først. Har hørt mye skryt om den, så jeg kommer nok til å ta en titt på den litt senere. Ser de har den på biblioteket her jeg bor, og det passer jo fint – for jeg har innkjøps-stopp på alt fram til mai bestemte jeg meg for, for et par uker tilbake. Det er jo også inkludert bøker, som jeg har ALT for mange av! Som en bokelsker kan det være vanskelig å begrense seg, men jeg har skjært kraftig ned på boksamlingen, på en måte jeg er komfortabel med.

   Jeg skriver litt om bøker her på bloggen 1. desember, og kommer til poste flere innlegg etter det. Håper det kan gi litt inspirasjon 🙂
   Jeg vil ta for meg tema etter tema.

   Jeg tror det kan være mange gode måter å rydde opp i livet sitt på, både med fysiske gjenstander og mentalt. Jeg synes det er viktig å skape min egen metode først, se hvor det fører meg – og ta en titt på boka når jeg har kommet enda litt mer i gang. Det er en gradvis prosess som jeg føler koster meg mye, men det er så absolutt verdt det!

   Liker

   • Det høyres ut som du er på god vei allereie, og om veien du har valgt funker så er det ingen grunn til å endre på noko. Men om ting skulle stoppe opp litt kan det være ei fin bok å ha i bakhodet. Ho har veldig mange gode argumenter for å kvitte seg med ting, som ein kanskje ikkje tenker på elles 🙂

    Det viktigste eg har lært av boka er å sortere ting etter kategori og ikkje plassering i huset. Du har kanskje sett det på nokon av filmene. Det funka utrolig bra!

    Har sjølv akkurat vært gjennom bokhylla og har gått frå det eg antar er godt over 500 bøker til rundt 150 no. Det føles godt ❤ Ser frem til å lese om din prosess!

    Liker

    • Ja, jeg føler bare det kan være nyttig å «spare den» til jeg står litt fast om du skjønner. Vil uansett ta dette ganske gradvis. Jeg liker tanken på å sortere etter kategori og ikke plassering, samtidig som jeg vet at det kan være et stressmoment for meg og risikere å få meg til å miste lysten til å rydde, slik det er nå. Mest fordi jeg har det ganske tøft for tiden. Det går opp og ned, men vil ikke risikere å sitte med et kaotisk hjem der alt ligger strødd utover og jeg ikke kommer noen vei. Siden hverken kropp eller psyken spiller helt på lag om dagen, føler jeg ikke det er noen god ide akkurat nå 😉

     Da er det bedre å ta bli kvitt en god del ting først føler jeg. Komme ordentlig i gang, og deretter se om boka kan gi meg litt ekstra drahjelp. Boka er også utlånt på biblioteket her og en står på venteliste. Men tenkte jeg skulle føre meg opp, så er den kanskje ledig på nyåret engang! 🙂

     Har redusert mange bøker selv. Hadde antageligvis over 1000 bøker i hjemmet mitt. Mye seriebøker blant annet, som jeg vet jeg ikke kommer til å lese igjen og noen jeg ikke vil fortsette på. Det føles veldig godt å kvitte meg med ting som ikke gir nok glede. Heller beholde de bøkene jeg ser fram til å lese, og de jeg leser om igjen gang på gang.

     På et område jeg er ganske er heldig er det når det gjelder klær. Jeg kjøper omtrent aldri klær, så her er det svært lite å rydde oppi. Men kommer til å nevne det som et punkt litt senere, også med litt om mine tanker rundt klær og mote.

     Har du skrevet noe om minimalisme på bloggen selv? Det kunne være spennende å følge din prosess også!

     Liker

     • Hahaha, dette var artig lesning! Det høyres ut som vi har relativt same problemstilling bare at eg har valgt å følgje boka og no sitter her i eit kaos fordi ryddinga står på vent til formen er litt betre! 🙂 Hehe… Med andre ord: Bra val!

      Eg kjem nok aldri til å bli noko skikkelig minimalist, eg er litt for glad i ting, men eg vil prøve å kvitte meg med alt som ikkje har eit bruksområde og ikkje gir meg noko glede 🙂 Så blir eg forhåpentligvis meir lykkelig og kan bruke litt mindre tid på å leite etter ting.

      Eg har ikkje skrevet noko på bloggen ennå, men eg har skrevet ei liste med 30 ting eg skal gjøre før eg er 30 (litt under to år til). Eit av dei punktene er å bli ferdig med denne prosessen. Eg tenker å kanskje skrive eit innlegg om enkelte av punktene etter hvert som eg gjennomfører, så det kan godt hende det kjem noko seinere, men eg vil bli litt meir ferdig først, slik at eg faktisk har litt tanker og erfaringer å dele 🙂

      Likt av 1 person

     • Hehe, jeg var nok litt «føre var». Jeg kjenner mine egne begrensninger godt, så derfor jeg drøyer boka. Får uansett ikke tak i den nå uten å kjøpe, men jeg reserverte den i stad – så får jeg se når den blir tilgjengelig. Gjøre mest mulig før den tid 😊

      Jeg kommer nok aldri til å bli en typisk minimalist selv, men jeg føler begrepet minimalist er hva du selv gjør det til. Få ting for et annet menneske kan være mye for meg og motsatt! Det vil alltid være folk som har mye mer og mye mindre, det viktigste er å finne det en selv er komfortabel med. Tror også at interesser og livsstil har mye å si, for antallet og hva slags ting man har. Ikke minst handler minimalisme om mer enn fysiske ting, men også tankegang.

      Jeg føler meg lettet over alt jeg allerede har kvittet meg med! Nærmere 300 bøker (+barne/ungdomsbøker), alle filmer, serier og CD-er. Masse papirer, rot og haugevis med ting i boden. Er godt fornøyd med starten. Mye skal gjøres før nyttår.

      Skal sjekke ut lista de med de 30 punktene i morgen, det høres spennende ut! Nå er det tid for en god natts søvn 😉

      Liker

     • Eg ser ikkje mine begrensninger i det hele tatt 🙂 Kanskje noko å jobbe med…

      Enig i alt du skriver. Eg såg bl.a ein film på youtube med ei som holdt på med KonMari-metoden som hadde filma når ho rydda skoa sine. Først forklarte ho at ho hadde satt av ein heil dag bare til sko fordi det var så tungt både fysisk og psykisk. WTF tenkte eg før dama plutselig sprang frem og tilbake og plutselig hadde ein haug med over 100 par sko forran seg.

      Sjølv har eg vel rundt 10 par (før rundt 15 kanskje) og ryddeprosessen tok meg mindre en to minutter. Eg har null følelser for sko. Det som blir brukt: Behold. Det som ikkje blir brukt: ut!

      Ho eg fant på youtube satt i 5 minutter og GREIN fordi ho innsåg at ho måtte kvitte seg med nokon sko som betydde skikkelig masse for ho. Sjølv er brullupsskoa mine gått til Fretex, og eg angrer ikkje litt ein gang. Eg har jo så mange andre fine minner frå den dagen 🙂

      Ja, du får sjekke ut lista 😉 No er det natt her og!

      God natt og takk for praten 🙂

      Likt av 1 person

     • Det er rart dette med å bli knyttet til gjenstander og hvor ulike man er. Jeg synes bøker var en tøff kategori, men glad jeg har kommet godt i gang. Filmer og CD-er derimot var null problem.

      Ikke minst når jeg kastet en eske med ting fra den tidligere hunden min som er død. Det var tøft, men mer vondt å holde fast ved. Minner knyttet til gjenstander er rare greier!

      Jeg så en video med en dame som ryddet og gikk gjennom klær. Hun hadde forventet det skulle gå greit og var besluttsom når hun valgte ut. Men hun brøt ut i gråt på videoen sammen med kjæresten, fordi hun hadde så mye minner knyttet til klærne. Selv om hun var fast bestemt på å kvitte seg med de, brakte de fram minner hun ikke forventet!

      Synes det var fint at du ga bryllupsskoa til Fretex! En god sak og som du sier: minnene blir værende uansett 😊

      Takk for praten ja, ønsker deg en god start på uka som kommer. Snart desember nå! 😊🎅🏻

      Liker

 2. Hørtes spennende ut! Kanskje på tide at jeg får rydda opp litt hjemme også, hehe 😉 Det har fort for og hope seg opp masse ting iløpet av flere år. Du virker fornuftig som har tatt litt tak i det og begynt på en ryddeprosess. Minimalisme er nok for ekstremt for meg kanskje, men blir veldig inspirert av disse flotte, lyse og ryddige interiørbildene man finner overalt! Skjønner ikke at noen kan bo sånn over tid jeg da 😉

  Liker

  • Ja, alle kan vel ha nytte av å rydde opp litt vil jeg tro. Nå er det jo ikke sånn at minimalisme bare handler om de strøkne og kjemperyddige hjemmene, som ofte blir framstilt i forbindelse med minimalisme. Jeg ser på det som en reise og en gradvis prosess. Og ser hvor jeg havner. Noen vil alltid ha mye mer enn meg og føle det egentlig er lite, andre mye mindre enn meg.

   Vi er ulike, og jeg tror interesser og hobbyer fort spiller inn på hva slags type gjenstander vi har i hvert fall, og dermed også antallet. Jeg vil nok aldri bli en typisk minimalist, men jeg merker at tankegangen blir mer lik min egen – ettersom tiden går.

   Det er ingen «fasit» for hva som er minimalisme. Og jeg kan være enig i at ikke jeg skjønner helt hvordan noen kan ha det slik som på bilder hele tiden. Men vi har ulikt behov for gjenstander. Ikke minst kan skaper og skuffer fjerne mye rot og organisere ting. Da trenger det ikke være masse ute i et rom på overflater og vegger. Vi ser jo ikke hva de har inni skapene, hehe 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s