Veganske produkter jeg kan anbefale

På søndag dro jeg på en etterlengtet tur til Sverige, og fikk fylt opp fryseren hjemme med mange veganske matvarer. Deilige godsaker! Jeg har tidligere tipset dere om veganske matvarer jeg liker. Så nå tenkte jeg å ta for meg litt ulike kjøle- og frysevarer du burde ta en titt på. Flere av disse får du i Norge (lettere å finne i større byer), men Sverige har uten tvil et fantastisk utvalg!

img_5942-as-smart-object-1
Vegansk farse gir deg mange muligheter. Fint til pizza, taco, lasagne, gryteretter eller andre retter du egentlig ville hatt en form for kjøttdeig til. Hälsans kök minner veldig om vanlig kjøttdeig i smak synes jeg. Anamma kan minne litt mer om kylling-kjøttdeig synes jeg.

img_5965-as-smart-object-1
Tre burgere jeg liker godt! Hälsans kök minner veldig om en typisk hamburger, og kan også smake godt om den deles opp i biter og og brukes til andre retter. Burgeren fra Anamma minner mer om en kyllingburger, litt annerledes og frisk i smaken. Fry’s skal etterligne en kyllingburger, men kan også minne litt om en slags schnitzel i smak og konsistens. Passer godt både som burger, eller ved siden av saus og tilbehør – som en schnitzel.

img_5947-as-smart-object-1
Vegansk schnitzel er deilig! Jeg klarer ikke bestemme meg for hvem som er best av Hälsans kök, Anamma eller Fry´s. Men Hälsans kök er nok den letteste å finne i norske matbutikker i hvert fall.

img_5957-as-smart-object-1
Før jeg kuttet ut kjøtt og deretter ble veganer har jeg spist lite pølser. Jeg gikk i mange år uten å orke å røre det. Nå derimot synes jeg veganske pølser er kjempe godt!

Chorizo krydderpølser fra Anamma er nok en favoritt, enten i pølsebrød til hjemmelaget potetstappe eller stekt i biter til andre retter. Hot dogs fra Fry’s er også gode, men er mye mildere i smaken. Astrid och aporna smakte jeg for første gang i går, og de falt også i smak!

img_5953-as-smart-object-1
Jeg har aldri smakt biff eller biffstrimler som kjøtteter, men veganske biffstrimler er absolutt noe jeg liker. Strimlene i chicken style minner veldig om sprøstekt kylling i smak. Begge typene er gode til wok, chips, i salat eller som topping til suppe. Disse har jeg kun funnet i Oslo av steder i Norge hittil, men det er fullt mulig de finnes andre steder – eller kommer med tiden. Sunkost Gunerius har disse inne, hvis du ikke skal kjøpe de i Sverige. De har også generelt mye veganske produkter der.

img_5960-as-smart-object-1
Soyanuggets er en favoritt! Veggisar er det første gang jeg smaker, og de var gode til potetstappe.

Oppdatering: Veggisar med grønnkål og brokkoli kan ikke anbefales. De var brukbare dynket i saus, men uten saus smakte de som parfyme (av alle ting).

img_5949-as-smart-object-1
Miniburgere av basilikum er veldig gode. Anbefales ved siden av potetstappe, fløtegratinerte poteter, salat eller som tilbehør til annen mat. Anamma og Hälsans kök sine veganske boller kan brukes akkurat som vanlige kjøttboller. Anamma sin variant har jeg marinert og hatt både til karriretter, vegansk tikka masala og til supper. Mulighetene er mange. Jeg kjøpte også falafel, som jeg vil si kan brukes til det meste jeg nevnte over.

img_5967-as-smart-object-1
Oumph har slått an i Norge som kanskje flere har fått med seg. The chunk er ukrydret og minner om kyllingfillet i smak. Den kan brukes til det meste, og jeg anbefaler å lage en marinade til den for å få mest smak. Kommer nok til å nevne oumph-produkter i et senere innlegg, kanskje sammen med en oppskrift.

Thyme & garlic er god, men ganske mild i smaken. I motsetning til pulled oumph som er i en slags marinade og minner om barbecue saus i smaken. Kebab-varianten har jeg ikke fått smakt enda. Jeg har også spist en som ikke er på bilde her som kan anbefales: grill spiced.

img_5962-as-smart-object-1
Rødbetsbiffer kjøpte jeg i Oslo tidligere, og de passer egentlig ved siden av mye. Jordnötsbiff (peanøtt?) er også interessant og god i smaken. Burgerne over er det første gang jeg kjøper, men jeg kan nesten garantere at disse også faller i smak, derfør føler jeg meg trygg på å anbefale de her. Pulled vego er små biter og kan nok fungere som en slags farse. Jeg tenkte å prøve det i pitabrød i morgen.

img_5932-og-5936
Vegansk ferdigrett, det skulle vi hatt i Norge! Gogreen har en spennende rett med bønner, søtpotet, soyabiter og god saus. 3 minutter i mikroovn og du har et enkelt og godt måltid. Dette er det første jeg spiste når jeg kom hjem fra Sverige. Nattmat.

img_5980-as-smart-object-1
Også til min kjære veganske ost! Jeg gikk rett inn i veganer-himmelen når jeg fikk tak i disse på Strömstad mat på Gallerian, etter et par søk i veganske grupper. Det meste andre kjøpte jeg på Maximat på Nordby-senteret. Violife er vel den osten som oppfører seg mest som vanlig gulost synes jeg, og som smelter godt. Norvegia/hvitost minner den veldig om. Jeezly original smaker ganske likt violife. Cheddar-typen er ny for min del, så den er jeg spent på å prøve!

Oppdatering: Violife cheddar falt ikke i smak hos meg. Sammelignet med andre veganske cheddaroster er denne alt for kraftig i smaken. Nå vet ikke jeg hvordan cheddarost i opprinnelig form skal smake, men om du er ute etter en vegansk variant er Wilmersburger sin i hvert fall god.

img_5987-as-smart-object-1
Kremost/smøreost er også godt! Tartex er fast inventar hjemme og Tofutti var det på tide å prøve, den var mye bedre enn forventet! Tofutti har også revet ost som er litt så som så, ganske treg i smaken. Jeg hadde helt middels forventninger til denne smøreosten med hvitløk og urter – men ble tatt med storm! påMackan er en naturell smøreost som flere har anbefalt. Jeg har ikke åpnet den enda, men ser for meg at det kan ha mange bruksområder.

img_5969-as-smart-object-1
Vegansk yoghurt på 750 grams kartonger er en selvfølge ved Sverigetur! Disse brukes til mye. Til havregryn, bær/frukt, i smoothie eller bare som dessert.

img_5971-as-smart-object-1
Når man snakker om dessert kan man ikke unngå å nevne Alpro Go on. Himmel! For de som kjenner til kvarg med bær i, er dette akkurat som det. Jeg spiste noe slikt før jeg ble veganer. Dette er akkurat som disse. En slags yoghurt/pudding med bær i bunnen som du blander sammen. Solbær er nok favoritten. Den med mango smakte akkurat som melonyoghurt merkelig nok. Uansett veldig god. Pasjonsfrukt var også god, men litt annerledes.

img_5984-as-smart-object-1
To typer vaniljesaus, en av soya og en av havre. Begge passer godt til vaniljekake eller andre ting du bruker vaniljesaus til. Ved siden av disse står det alpro soyafløte, som kan piskes til krem!

Jeg kjøpte en god del andre matvarer også, men jeg ville hovedsakelig nevne frysevarer og kjølevarer. Om du er på utkikk etter en vegansk erstatning for noe, ikke vær redd for å spørre! Jeg vet ikke alt, men føler jeg har blitt ganske godt kjent i jungelen blant veganske produkter nå.

9 kommentarer om “Veganske produkter jeg kan anbefale

 1. Flott innlegg! Utrolig rart at det går ann å lage så masse mat som etterligner kjøtt, melk osv. Men blir du like mett av dette som kjøttmat? Har hørt flere synes de ikke blir like mette av og bare spise grønnsaker, og vil gjerne høre litt om din opplevelse av det.

  • Takk, hyggelig du likte det! Jeg har også hørt folk nevne metthetsfølelse i forhold til vegansk mat, men jeg har virkelig ikke merket noen negativ forandring på det punktet. Det jeg merker er vel heller at jeg ikke blir like «tung» i kroppen etter jeg har spist, selv hvis jeg spiser et stort måltid. Men jeg blir absolutt mett. Jeg tenker kanskje at de som føler de ikke blir ordentlig mett av grønnsaker ikke setter sammen måltidene sine godt nok. Jeg spiser ganske varierte måltider, både kalorifattige og kaloririke. Både med og uten kjøtterstatninger av soya. Så det er vanskelig å si hva folk «mangler» i måltidene, men jeg tror nok dette er litt individuelt. Jeg har alltid vært en «storspiser» og trenger jo selvsagt litt mat for å mette en kropp på 130 kg. Men det har aldri vært i mine tanker engang, at vegansk mat ikke metter like mye. Selvfølgelig hvis man går fra å spise biff til en enkel salat vil man jo merke forskjell 😉 Alt med måte!

   Jeg er enig med deg i at det er ganske rart å tenke på alle etterligningene som finnes der ute. Egentlig ganske utrolig å tenke på at smaken kan være omtrent identisk.

 2. hei 🙂 , har du noen tips til veganske oppskrifter som man kunne bruke de produkter ?
  jeg er helt nytt i veganske verden og vi er en liten familie av 4 som vil starte å være en del av samfunnet som bryr seg å passe på planeten og dyrene og helse.
  Hilsen
  Carla 🙂

  • Hei, så fint å høre at du og din familie har tatt et valg om å være veganere! Jeg har mange tips til hva du kan bruke disse produktene til, så jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne? 🙂 Mange av produktene kan jo brukes på samme måte som kjøttet det skal erstatte. Den veganske farsen, burgere og schnitzel er lett tilgjengelig i de fleste byer.

   Av farsen kan du for eksempel lage spagetti bolognese, pizza, taco eller gryteretter. Ostene jeg nevner i innlegget smelter godt, og oppfører seg helt som «vanlig ost».

   Oumph-produktene minner veldig om kylling i smak og konsistens, og kan gjerne brukes i ulike gryteretter, til taco, på grillspyd eller lignende.

   Jeg vet ikke hva slags oppskrifter du helst ønsker, men jeg anbefaler deg å sjekke ut:
   http://www.vegetarbloggen.no
   http://www.veganmisjonen.com
   http://www.veganeren.com
   De har alle mange gode oppskrifter med ingredienser som er lette å finne, og som kan gi deg videre inspirasjon til retter.

   Jeg anbefaler deg å først finne noen soyaprodukter som er lette å bruke (slik som farse, burger eller oumph-biter), og bli litt kjent med ulike plantemelker og vegansk smør. Jeg foretrekker Alpro soya original til søte oppskrifter og alpro soya usøtet (eventuelt havremelk) til sauser og supper. Du finner også Alpro og Oatly sine matfløter i mange butikker. Av vegansk smør anbefaler jeg Berit Nordstrand smøremyk rapskokos (finnes også i flytende).

   Det er lett å gå seg litt «vill» i alle produktene, men start som sagt med å finne litt basisprodukter. Når du har funnet kjøtterstatninger du liker, samt smør og plantemelk – er det lettere å lage retter du er vant til.

   Spør gjerne om du lurer på noe mer. Jeg har også postet noen oppskrifter her på bloggen i kategorien Livet som veganer: https://livetsrose.net/category/livet-som-veganer

   Hvis du bruker Facebook, bør du melde deg inn i gruppene «hva slags veganmat lager du i dag» : https://www.facebook.com/groups/759163834112842 og «veganske produkter»: https://nb-no.facebook.com/groups/438519769618644

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s