Alt vil en dag forsvinne

Jeg har alltid sett på meg selv som en sterk og uredd person. Det er ikke stort jeg frykter. I barndommen var jeg veldig redd for edderkopper, og jeg er fremdeles ikke spesielt glad i de. Men det har vært en tilvenningsprosess, og som veganer føler jeg det er galt å drepe de. Jeg unngår å drepe insekter så langt det lar seg gjøre.

I går sovnet husfluen min stille inn, jeg liker fluer. Den har vært i huset i mange uker, sikkert nærmere to måneder. Den satt klistret til glasset med soya-sjokolademelk i natt, og døde nok etter en god slurk. Lykkelige uker i min bolig.

img_1866
Jeg har aldri vært mørkeredd, aldri fryktet døden. Jeg er ikke redd for å være alene, går gjerne lange turer i mørket og for meg er frykten for fravær av lys irrasjonell og noe jeg ikke kan forestille meg.

Jeg går ikke og frykter at de rundt meg skal dø. Jeg er aldri redd for at jeg skal bli skadet, voldtatt eller kidnappet. Det er ting folk kan frykte, spesielt om de går ute på nettene alene eller har opplevd ubehagelige situasjoner før. Det trenger ikke være noen logisk forklaring for frykten heller. Det er bare ikke noe jeg frykter.

img_1939
Men hva er jeg redd for? De fleste er redd for noe. Selv om det generelt er lite som kan skremme meg, og jeg hverken har fobier eller dyp frykt for noe, er jeg likevel redd.

Det som gjør meg livredd og skremmer meg så jeg kan begynne å gråte, er tanken om alt en dag vil forsvinne. Alt som betyr noe vil gå bort. Ingenting varer evig. Døden er uunngåelig. Tap av mennesker som betyr mye for deg vil skje, før eller siden.

img_8571-as-smart-object-1
Jeg frykter ikke døden selv, for jeg vet at når den tid kommer – er tiden inne. Jeg håper å leve et langt liv, men om min skjebne blir annerledes, er det også greit. Døden er en del av livet.

Likevel knekker jeg sammen når jeg tenker på at alt blir borte, og jeg en dag står igjen helt alene. Hunden min Mira er enda ung, hun blir 2 år i april. Likevel, en dag vil hun forsvinne.

Mine foreldre blir eldre med årene. Pappa fyller snart seksti. Man har ingen garanti for hvor lenge de blir værende. Ulykker skjer, sykdommer oppstår, alderdommen tar oss alle. Mormor har passert åtti.

img_1548-focus
Det som skremmer meg mest er egentlig ganske egoistisk. Ja, jeg er redd for død og sorg. Men mest av alt er jeg redd for hvordan det kan påvirke meg. Den dagen jeg ikke lenger har mine foreldre eller Mira i live – og jeg kanskje har mistet flere hemninger og grenser. Hva slags menneske vil jeg bli da?

13 kommentarer om “Alt vil en dag forsvinne

  • Tusen takk! 😊 Jeg fortsetter å skrive, poster her hver dag kl. 15. I dag blir det en fotoutfordring som jeg og Helene (aspergerinformator.com) deler på hver vår blogg. Mener jeg har sett deg kommentere på hennes før? I hvert fall har vi holdt med med fotoutfordringer lenge nå, så det kan du finne her hver lørdag.

   Ønsker deg en god helg!

   Liker

   • Oi, så flink! Hvertfall ut ifrå kvaliteten å dømme (kvalitet har nemlig ein tendens til å forsvinne saman med kvantiteten hos veldig mange bloggere).

    Ja, det stemmer at eg har fulgt med og kommentert litt der 🙂

    Spennende! Eg gleder meg til å lese!

    Likt av 1 person

    • Ja, jeg er nøye med at alt jeg legger ut skal være gjennomtenkt og noe jeg er fornøyd med. Mange hverdagsbloggere som burde vurdert å blogge sjeldnere og bedre, for å si det sånn! Spesielt om de har lite tid til å skrive.

     Jeg begynte å blogge daglig 1. september, og nå trives jeg godt med det. Har blogget siden 2008 på ulike blogger, men først nå jeg gjør det, fordi jeg har nok tid til det og ikke bare slenger sammen noe for å legge ut hver dag, som enkelte gjør. Skal jeg noe eller døgnrytmen er dårlig forhåndsinnstiller jeg bare innlegget.

     I dag er temaet til fotoutfordringen «kreativitet». Du finner også tidligere temaer i Utfordringer-kategorien i sidemenyen. Vi hadde først 10 temaer i høst og planla 10 nye etterpå, dette er vel nr. 3 😊

     Liker

     • Absolutt! Er helt enig med deg. Eg blogger heller ein gang eller to i måneden med det nivået eg har på nå enn å poste biler av kaffikoppen og kva eg har på meg kvar dag. Og det er faktisk ikkje kvar dag ein er klar for å tenke smarte ting 😛

      Eg har slengt meg på ein utfordring i desember. Kanskje eg kan slenge meg på det dere har på nyåret om det passer?!

      Likt av 1 person

     • Ja, man må gjøre det man føler passer tenker jeg da. Noen har inspirasjon og lyst til å blogge hver dag, andre et par ganger i måneden. Heller kvalitet over kvantitet. Sikkert derfor det tok meg såpass lang tid før jeg begynte å blogge daglig, fordi jeg tidligere har hatt for mye å gjøre til å få det til ordentlig 🙂 Nå har jeg en god rutine på blogging og tenker ofte ut framtidige blogginnlegg også, noterer ned hva jeg vil skrive om etter hvert.

      Du kan sikkert være med i fotoutfordringen på nyåret ja, det hadde vært hyggelig det! Nå har vi det 8. temaet på nyttårsaften og to etter nyttår. Men det er nok trolig at vi lager et nytt prosjekt etter den tid, med nye temaer. Kanskje bedre å slenge seg på da? Jeg kan nevne det for Helene også, så kommer vi tilbake til det 😉

      Tenk at det er 1. søndag i advent allerede i morgen, jeg skjønner knapt hvor ukene blir av!

      Liker

 1. Ja, om eg slenger meg på (viss eg får lov da) hadde det vært kjekt å bli med frå begynnelsen. Gi meg ein lyd viss det blir aktuelt og dere vil ha meg med 🙂 Reiser vekk i 3 uker i februar/mars, så det er kanskje ikkje beste tida, sånn eeeeegentlig, men gi meg gjerne ein lyd så kan vi jo se…

  Ja, tida flyr. Tørr nesten ikkje å tenke på at det er mindre enn ein månad til jul.

  Liker

  • Da ser vi vet du 🙂 Siste datoen for disse 10 temaene er i hvert fall 14. januar. Gir deg beskjed jeg, når vi har snakket mer om ny fotoutfordring. Det går sikkert fint at du blir med. Håper du får en fin reise i februar/mars, høres veldig spennende ut med Afrika! Så jo du skrev det på lista på bloggen din. Selv har jeg planlagt litt mindre reiser til neste år. I første halvdelen av året blir det en tur til Stockholm så fort våren er her, blir godt å komme bort litt. Også satser jeg på å få med meg vegetarfestivalen i Oslo i mai, og bli noen dager der på hotell.

   Ikke reiser langt unna, men likevel noe jeg er fornøyd med. Jeg trenger ikke reise langt for å ha gode fotomotiver og opplevelser, hehe 🙂 Også satser jeg kanskje på en utenlandstur til varmere strøk neste høst, kommer litt an på økonomien. Verden er stor og det er mange steder jeg ønsker å reise til.

   Med tanke på jul som nærmer seg har jeg ikke helt julefølelse enda. Uten snø og med temperatur på hele 10 grader i natt (er mye oppe på nettene), er det ikke lett å få helt julefølelsen. Men det hjelper jo når jeg pynter til jul 1. desember og begynner på veganske julekaker tenker jeg!

   Liker

   • Hurra, så spannande!

    Nei, ein treng ikkje alltid å reise langt vekk for å sjå og oppleve ting. Eg var i Stockholm i fjor vinter, og synes det var ein kjempefin by ❤ Skulle gjerne brukt meir tid der!

    Ingen julefølelse her heller, men så pleier den ikkje å komme før eg kjenner pinnekjøtt-lukta på julaften heller.

    Er det forresten lov å spørje kva du skal spise på lulaften, sjølv om du sikkert er drittlei det spørsmålet? 🙂 Kunne tenkt meg å prøvd litt vegetarisk/vegansk julemat før jul (sjølv om det ikkje blir på julafta. Hvertfall ikkje i år 😛 )

    Liker

    • Jeg har aldri vært i Stockholm før, men ser for meg jeg kan finne mange fine steder å fotografere der. Og fint å reise bort litt alene. Har egentlig bare vært i Strömstad når det gjelder Sverige. Mine besteforeldre hadde campingvogn der når jeg var yngre, så har tilbrakt mange somre der 🙂 Mange steder jeg ønsker å utforske, siden jeg kun har vært i Sverige, Danmark, 6 ganger på Rhodos og en gang på Island. Vil gjerne tilbake til Island, der er det flott! Og håper å kunne utforske litt andre greske øyer enn Rhodos. Mange steder jeg ønsker å oppleve, både langt unna og nærme. Ikke minst flere steder i Europa, som Italia og Tyskland.

     Men er avhengig av pass til hunden min og selvsagt økonomi til det, så jeg tar det litt som det kommer. Jeg er jo bare 21, så jeg har mange reise-år foran meg. Og jeg er av typen som planlegger ned til den minste detalj, selv om jeg ikke skal reise langt. Sikkert en fordel uansett siden jeg kommer til å reise alene når jeg skal ut å reise.

     Er ikke lei av julaften-spørsmålet altså. Faktisk ikke så mange som har spurt, for jeg snakker ikke stort med folk nå, hehe. Er litt av en einstøing noen ganger! Jeg har ikke bestemt meg helt for julemiddagen enda. Det skal også sies at jeg aldri har spist vanlig julemat da før jeg kuttet ut kjøttet i 2014 og deretter ble veganer i fjor. Har aldri likt ribbe, medisterkaker eller julepølser – så jeg har alltid hatt annen mat på julaften.

     I fjor hadde jeg vel en karrigryte, snitzel og hjemmelaget potetstappe. Ganske enkelt egentlig, men veldig godt. Jeg spiser jo julemiddag alene uansett. Men i år tenker jeg å diske opp med flere retter. Har ikke bestemt meg helt enda. Men jeg er ikke opptatt av å etterligne «julemiddag» i hvert fall, siden det aldri har vært noe jeg har spist. Men kunne jo vært spennende å lage vegisterkaker (veganske medisterkaker) eller nøttestek eventuelt. Veganermat.no har også en ferdig nøttestek som er veldig god, har spist den masse i år. Jeg kommer til å blogge om det nærmere jul eller etter julemiddagen med bilder tenker jeg. Mye god mat blir det i hvert fall 🙂

     vegetarbloggen.no og veganmisjonen.com har mange oppskrifter, så regner med du kan finne litt oppskrifter på julemat der også.

     Neste helg tenkte jeg å begynne på julekakene! Pepperkakedeigen fra Rema 1000 (og flere andre steder) er jo vegansk, så det er kjekt. Utenom det skal jeg lage flere slag, må bare tenke ut hva som blir først. Brune pinner, serinakaker og cookies står i hvert fall på lista. Og julekake.

     Liker

     • I Strømstad har eg kun vært på harrytur, så eg føler ikkje det kan sammenlignes heilt. Stockholm er jo litt meir storby. Men du kjenner antagligvis Strømstad betre og ikkje minst på ein annan måte enn meg. Eg likte hvertfall Stockholm veldig godt. Litt som en blanding av Bergen og Oslo kanskje: Størrelsen til Oslo og den koslige følelsen du (eller hvertfall eg) får i Bergen. Veldig perfekt egentlig 🙂 Og masse fint å ta bilde av ja.

      Island er fantastisk ja! Og Italia (der er det hvertfall mykje fint å ta bilder av).
      Tyskland har eg kun sett frå passasjersetet i en lastebil og inntrykket mitt både av landet og en del folk er relativt dårlig, men Tyskland er sikkert flott om ein ser litt meir enn bare motorveg og sure, grettne folk som jobber på bensinstasjonene. Men eg hadde ikkje takka nei til ein tur til Berlin 🙂 Du må hyle ut om du plutslig bestiller ein billett til Roma og treng reisetips. Eg har kanskje eit par på lur. Roma er forresten den plassen i verden eg har spist det måltidet eg husker som eit av dei beste ever: Ein vegeterianerven drog meg med inn på ei Kosher-sjappe og tvang meg til å bestille vegetarmat til forrett! Eg angrer ikkje.

      Ja, det kan heilt klart være ein fordel å planlegge litt, hvertfall om ein reiser på korte turer. Men nokon ganger er det digg å ikkje planlegge og 🙂 Då ender ein ofte opp med å sjå ting som ikkje er typiske turist-ting. Men folk har jo forskjellige mål med turene sine 🙂

      Eg er med i eit par vegetargrupper på facebook, og eg har inntrykk av at folk er fryktelig lei av å bli spurt om julemat (saman med «kor får du protein ifrå?»), men eg tenker at det må være lov så lenge ein spør av nyskjerrighet og ikkje fordi ein er kritisk. Eg har veldig lyst å prøve meg på både nøttesteik og veggisterkaker før jul! Ferdig nøttestek skal heilt klart sjekkes ut. Det kan jo hende det blir julebesøk på ein kjøttfri måndag. Då hadde det vært kjekt å stilt opp med noko godt, slik at det ikkje bare blir tilbehør 🙂

      Denne diskusjonen om mat får meg nesten til å grue meg litt til julestria (men ikkje si det til nokon).

      Liker

     • Ja, det blir jo stor forskjell på Strömstad og Stockholm vil jeg tro. Mange år siden jeg har vært på ferie i Strömstad, men var der mye før bestefar døde. Da var jeg 8, så begynner jo å bli en god del år siden. Men har mange gode sommerminner derfra. Mange ser på Strömstad som en grå og kjedelig by får jeg inntrykk av, men jeg tror nok jeg kunne ha trives godt på ferie der også, nye fotomotiver finnes overalt!

      Drømmer virkelig om å dra tilbake til Island, for når jeg var der i 2011 tok jeg jo ikke på langt nær så gode bilder, og hadde heller ikke det fotoutstyret jeg har nå. Og jeg vil gjerne utforske flere steder på Island, ikke bare Reykjavik og Keflavik som vi var i. Vil også gjerne oppleve Færøyene, og det kan jo være en ide å ta i forbindelse med en Islandstur, med tanke på ferge som går derfra.

      Italia ser jeg for meg MASSE å ta bilder av ja, drømmer virkelig om å dra til Roma engang. Men alt til sin tid 🙂 Det blir nok ikke noe neste år, men det står høyt på lista. Skal huske på reisetips når det blir aktuelt. For et par år siden var det egentlig snakk om at jeg og mormor skulle til Firenze, men nå er helsa hennes alt for dårlig til at det kan bli noe av. Tror Roma er en lett by for vegetar og vegansk mat ja, de fleste storbyer er nok enklere sånn.

      Jeg er enig i at det kan være fint å ikke planlegge alt. Hvis man planlegger for mye kan det jo bli ganske stressende også, men jeg må legge en god plan hvis jeg skal et sted. Ikke minst med tanke på mat nå som jeg er veganer, har ikke vært utenlands i løpet av den tiden. Det er jo ikke alle steder som er like vegan-vennlige, men da er det jo bare viktig å ha et hotellrom/leilighet som har kokemuligheter. Jeg er ikke avhengig av å spise mye ute, og har jo heller ikke slike muligheter her jeg bor nå. Så jeg er glad for å ikke være veldig vant til sånn «luksus», som jeg sikkert ville vært mer vant til om jeg bodde i Oslo for eksempel.

      Jeg liker å sette meg noen mål hvis jeg skal reise et sted, men fint å ta litt på sparket også – da kan man finne steder man ellers ikke hadde funnet. Med kameraet rundt halsen kan jeg gjerne gå langt også. Man kommer seg jo alltid hjem igjen. Husker i 2013 når jeg var på Rhodos og gikk i over en time med kamera. Jeg tok taxi hjem igjen, for jeg hadde jo ingen sjans til å vite hvor jeg var – selv om jeg egentlig er ganske kjent på Rhodos etter 6 turer.

      Jeg synes bare det er flott om folk er nysgjerrig på julemat jeg da! Men det er alltids noen som skal «bli lei» av ting. Jeg anbefaler gjerne innenfor den samme kategorien mat flere titalls ganger, om det kan inspirere noen! Og jeg synes det er fint når folk er nysgjerrige og spør, siden jeg tross alt kjenner til en god del veganske produkter – som tok meg en stund å finne. Og det er alltid noen som kjenner til litt andre oppskrifter og retter! 🙂

      Jeg gleder meg veldig til jul og førjulstiden jeg. Siden jeg bor alene og skal mer eller mindre feire jul alene (utenom en tur til mine foreldre etter julemiddagen) er det null stress! Jeg skal lage mye veganske julekaker, pynte med masse julepynt og ha ordentlig jul her – men det er litt mindre stressende når alt er på mine premisser. Ingen juleselskaper eller besøk. Jeg er litt sånn at jeg ikke gjør noe om det fører mye stress med seg. Men mange føler behov for å leve opp til idealer når det gjelder høytider føler jeg.

      Liker

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s