Gaver og minimalisme

Jeg tenkte å skrive om et tema som flere kanskje kan stusse litt over. Er man gjerrig eller ufølsom om man ikke gir gaver? Eller kan det være andre årsaker?

Før om årene brukte jeg MASSE penger hvert år på gaver til andre mennesker. Små og store gaver, til jul og bursdag – gjerne tilfeldige gaver utenom også. Og det er vel hyggelig, er det ikke?

Jo, hvis man vil gi. Du skal ikke gi bare for å få eller fordi det er forventet. Du trenger ikke bruke flere tusen kroner hvert år og sitte igjen med dårlig samvittighet fordi gavene du kanskje mottok, etter noen år blir stående i skapet.

Boka er lest ut og jeg har kanskje kvittet meg med den, eller aldri begynt på den. Pyntegjenstandene passer ikke inn mer. Kanskje har de stått i skapet hele tiden.


Du må ikke tro jeg er utakknemlig for det jeg har fått! Men jeg har tatt et bevisst valg om å ikke gi gaver lenger. Og dermed heller ikke motta. Selvfølgelig tar jeg imot gaver, men mine nærmeste vet at jeg ikke gir og heller ikke forventer noe.

Mine foreldre gir meg likevel julegave i år, men det er noe jeg har brukt for. Jeg forventer ingenting av noen, men om du først skal gi meg noe? Vær så snill og ikke fyll opp skapene mine med ubrukelige ting. Gi meg noe jeg trenger til hjemmet, eller noe spiselig. Forbruksvarer og mat/godteri er ting som i hvert fall er nyttig.

Gi meg heller en vegansk sjokolade jeg kan spise, en 6-pakning med dopapir eller sorte sokker. Kanskje upersonlig sier du? Mulig det, men det er i hvert fall noe jeg vet jeg kan bruke.


På min vei mot et mer minimalistisk liv har dette vært et steg jeg synes var viktig. Bra for økonomien, de ikke lenger overfylte skapene og de unødvendige ressursene som ikke går med til å produsere gavene du gir meg.

Bruk heller pengene på å kjøpe deg noe du selv blir glad for. Kanskje kan vi oppleve noe sammen i stedet for at du gir meg noe. For det flotteste du kan gi meg koster ikke penger. Det heter vennskap, forståelse og medmenneskelighet. Det er gratis.

3 kommentarer om “Gaver og minimalisme

Det er stengt for kommentarer.