Varsler og livskvalitet

Tidligere var jeg aktiv på en rekke sosiale medier. Det stresset meg når jeg lot varsler få styre livet mitt. Om du ikke lar deg styre kan det gå greit. Men jeg tror nok ikke jeg er alene om å kunne bli stresset av mengder med varsler. «Pling» sier det og du adlyder innen kort tid. Nysgjerrighet eller behov for kontroll, kanskje venter du bare på en hyggelig melding.

Uansett tror jeg vi blir altfor styrt av disse mobilskjermene som lyser opp og gir oss en lyd, et lite varsel om at  må du sjekke hva som skjer.

Facebook, Twitter, Instagram, Vine, blogg og forumer – jeg har vært en aktiv bruker av de alle. Kanskje er du av typen som i tillegg bruker Snapchat og datingssider, gjerne apper som Tinder – det har jo blitt så populært. Kanskje til og med mobilspill.

img_5278
Jeg velger å sette ned foten når jeg kjenner varslene holder på å kvele meg. Jeg begrenser hvilke sosiale medier jeg bruker. Det er ikke dette livet handler om! Flest følgere og likes, anerkjennelse i form av en tommel opp.

Jeg slettet Twitter tidligere i år, unødvendige apper og kontoene på Instagram. Jeg hadde jo både en til meg og Mira. Jeg får mye mer ut av å poste flere fotografier her på bloggen.

Jeg meldte meg ut av diskusjonsgrupper som holdt på å ta knekken på meg. Ikke minst forum som førte til søvnløse netter. Nei, jeg skal ikke legge all skylden over på andre mennesker. Det skal sies at jeg opplevde mye ubehag, personangrep og trakassering. Men jeg tror det fort kan følge deg uansett hvor du går, om du har sterke meninger og nekter å la deg knekke. Om du tør å stå for den du er, og ikke skammer deg over å skille deg ut.

Det er ingen unnskyldning, men en forklaring. Jeg forventet uhyggelige tilbakemeldinger, visste hva som kunne føre til drittslenging. Likevel lar jeg jeg meg ikke rikke. Ingen skal bestemme hva jeg skal mene og føle!

img_5294
Men det er kombinasjonen av flere ulike faktorer. Det er ikke bare hvert enkelt varsel eller ubehagelige mennesker. For meg handlet det om kontroll og hvor vanskelig det var å gi slipp! Jeg satt oppe på nettene for å rekke gjennom alle de endeløse trådene jeg deltok i. Tok meg tid til å lese og svare fordi jeg visste flertallet sov når natten ble lang. Og hver morgen knøt det seg i magen fordi det plinget. 50 varsler før frokost? Ja, det var ikke uvanlig.

Det er ingen tvil om at jeg er veldig svart/hvitt og kanskje har et tvangsmessig forhold til diskusjoner og varsler. At jeg er mer ekstrem enn gjennomsnittet. Likevel tror jeg vi alle burde tenke over nettbruken vår. Hvor mye tid den stjeler, som vi aldri får tilbake.

img_5360
Jeg velger fokus på bloggen og livskvalitet. Det holder for meg. Jeg er ikke interessert i å la varsler få styre meg. Jeg har ikke lenger en telefon som plinger. Den gir lyd om det ringer eller jeg får sms, med andre ord ikke ofte. Og her om dagen besluttet jeg å ikke bruke Facebook. I hvert fall på veldig, veldig lenge.

Jeg har ikke behov for å være tilgjengelig døgnet rundt. Livet er for kort til å ha la et varsel stresse deg. Jeg valgte å skru av, fordi livet mitt er verdt mer enn uendelige mange små varsler. Jeg blogger hver dag, men det er ikke noe som stresser.

I løpet av året som kommer skal jeg etter hvert ha en digital detox, jeg skriver mer om det på nyåret. Det er nøye planlagt allerede, og jeg gleder meg!

5 kommentarer om “Varsler og livskvalitet

 1. Godt reflektert, og når varslene ble styrende for deg på den måten du beskriver, forstår jeg valget ditt. Fra første stund respekterte og aksepterte jeg valget, men når jeg leser dette forstår jeg det enda bedre også. Nå kommer enda en tommel opp, gjennom ord. Men jeg vet du verdsetter ord, så jeg tar sjansen på å skrive: Tommel opp. Så smiler jeg og stryker deg over håret som gradvis blir litt lengre.

  • Takk Helene! Men akkurat dette handlet ikke om valget mitt om nå å droppe Facebook altså. Heller alle de andre tingene som førte til styrende varsler, som jeg ble kvitt tidligere. Twitter, Instagram, forum og diskusjonsgrupper på Facebook. Så de siste månedene har det ikke vært stort med varsler uansett. Innlegget ble egentlig skrevet før jeg valgte å droppe Facebook, jeg bare fant det passende å legge til. Valget nå om Facebook handler ikke om stress, men om unødvendig tidsfordriv og evnen til større frihet og mer tid offline.

   Takk for tommel opp og smilet ditt! Jeg smiler tilbake og trykker «send» før jeg går ut med Mira en tur snart 🙂

   • Skjønner. Men uansett støtter jeg deg i det som gjør livet ditt lettere eller bedre på en eller annen måte. Håper du og Mira får en god tur. Voff! Jeg forbereder meg til foto.

 2. Tilbaketråkk: Offline-onsdag | Livetsrose ~
 3. Tilbaketråkk: Minimalism game | Livetsrose ~

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s