Tanker om røyking

Jeg er en ikke-røyker, men hva tenker jeg egentlig om folk som røyker? Har jeg noe imot det? Vel, la meg fortelle litt om det. Først og fremst må jeg si at jeg aldri har forsøkt å røyke en eneste gang. For meg er det noe veldig merkelig ved tanken på å tenne opp noe og stappe det i munnen. Nesten fascinerende merkelig slik jeg ser det.

Jeg kommer aldri i mitt liv til å kaste bort penger, eller risikere liv og helse for slik idioti. Andre tar valg for sin egen del, et usunt, dårlig valg. Røykeforbudet innendørs på offentlige steder som ble innført i 2004 var et godt steg i riktig retning. Samtidig tror jeg ikke det utgjør den helt store forskjellen.
img_3140
Når jeg ser røykere og vet de røyker fast/relativt mye, ser jeg samtidig alle de pengene de kaster bort årlig. Penger de går glipp av som kunne gått til mye mer meningsfylte aktiviteter.

Samtidig rister jeg oppgitt på hodet over de som klager over dårlig råd eller noe de gjerne skulle ha opplevd, men ikke har pengene til det. Du tar et valg hver gang du tar en røyk! Jeg synes ikke det minste synd på deg om du kaster bort flere hundre kroner hver uke og syter over alt du ikke har råd til.

Økonomi er ikke den eneste faktoren selvsagt. Risiko for dårligere helse som følge av røyking er tilstede, uansett hvor mye du forsøker å fornekte eller fortrenge det.

img_2225
Bryr jeg meg? Vel, jeg kan si såpass som at jeg ikke synes synd på deg om du på grunn av røykingen får sykdommer. Uavhengig av alvorlighetsgrad. Lungekreft, kols eller bare litt tung pust. Kanskje misfargede tenner, det kan jo også skje.

Er jeg ufølsom av den grunn? Ikke slik jeg ser det. På samme måte som jeg synes det er kun din egen skyld om røykingen fører til sykdommer når du kjenner risikoen, forventer jeg ikke sympati om jeg skulle pådra meg fysiske sykdommer grunnet min overvekt.

Nettopp fordi det er et valg. Det kan finnes utallige forklaringer på hvorfor jeg er overvektig, eller hvorfor du ble avhengig av nikotin og røyking. Kanskje kan du bortforklare røykingen med dårlige valg i tenårene, kanskje gruppepress fordi du var et lettpåvirkelig ungt menneske eller at det demper angst og uro.

img_3738Forklaringen kan være mange, og du? Jeg kan forstå at du ble avhengig, du er ikke alene om det! Mange, mange flere enn deg røyker. Og folk blir avhengige av selv de merkeligste ting. Alle former for avhengighet er vanskelig å bryte ut av.

Men du har et valg nå! Du kan velge om du vil risikere helsa di for en ussel røyk. Om du vil la barna dine forbli passive røykere. Selv om det er omdiskutert hvor skadelig det er. Men ingen barn liker vel å puste inn ekkel røyk uansett. Jeg husker jeg kunne få vondt i hodet av den dårlige lufta som fantes i biler hvis noen røyket der.

Hvem er jeg til å dømme? Har ikke jeg også dårlige uvaner? Garantert! Men jeg hverken røyker eller drikker. Og du bestemmer selvsagt over din kropp og dine valg. Jeg ville bare få frem at når du finner unnskyldninger for å ikke slutte med noe, handler det faktisk om valg. Du kan hvis du vil.

5 kommentarer om “Tanker om røyking

 1. Jeg hverken røyker eller er tilhenger av det, men synes argumentet om valg er ganske tynt. Så er det noe med det å kaste stein i glasshus. Jeg synes det er helt feil av deg, som ikke-røyker, å komme med pekefinger og valgmoral, like feil som det ville vært av en normalvektig å moralisere deg for overvekta di. Du har havnet der du er, og ER der du er, like mye grunnet DINE valg – som en røyker er der han er grunna fri vilje. Du sier det selv, det er en avhengighet. Hvis det var så enkelt at en pekefinger og et slag i trynet ville ha fått folk til å slutte, så hadde de gjort det. Hvis det var så enkelt som at å se ned på overvektige for de TÅPELIGE valga de har tatt når det kommer til egen kropp, hvis det var så enkelt som at spydighet og latterliggjøring, moralisme og belæring ville få tjukke mennesker til å miste vekt, så hadde de gjort det. For helt ærlig, så er det ingen som blir overvektige uten å spise mer enn de SKAL ha. Det er og vil aldri bli noe annet enn et regnestykke skal man se helt kaldt på det. Men vet du hva, jeg behøver ikke å fortelle deg det her – for jeg regner med at du ikke er TJUKK i huet. Sant? Du vet jo det her, gjør du ikke? Vel, jeg er ganske sikker på at han der idiotiske røykeren, vet det du skriver her, like mye som du vet det jeg skriver. Så hva er det godt for? Hold røyk unna offentligheten, for all del – jeg er selv plaga av å puste inn slik drit. Men det er ganske absurd å spise for fire også. Husk at overvekt er en stor belastning for helsevesenet, og den drar med seg langt flere, kostbare og langvarige sjukdommer, minst like mye som den her røyken gjør.

  • Hele poenget mitt med innlegget er at vi alle kan ha dårlige uvaner, men at vi ikke trenger å unnskylde det på alle mulige måter. For folk FORSTÅR at avhengigheten er vanskelig å bryte ut av, men at det faktisk også er et valg!

   Sammenligningen med vekt var bare et eksempel på hvis noen pådro seg sykdommer som følge av røyking. Noen vil jo kanskje se på det som ufølsomt eller feil når jeg sier at det ikke er noe «synd på» folk som da har valgt å pådra seg det. Og det samme med økonomi, at man faktisk er skyld i at man har lite penger, når man har et valg om å ikke bruke penger på røyk.

   For all del, det er ingen tvil om at overvekt kan være en stor belastning for helsevesenet. Og at det KAN dra med seg flere kostbare og langvarige sykdommer – men det er heller ingen selvfølge (noe røyking heller ikke er selvsagt).

   Det er ikke nødvendigvis et valg å BLI overvektig, og for de som opplever press med tanke på røyking av ulike årsaker, kan det også sikkert føles slik. Men begge deler er et valg om man vil forbli overvektig, eller forbli en røyker. Å gjøre noe med det eller ikke.

   Det virker som du blir svært provosert over utsagnet mitt, selv om jeg ikke helt forstår hvorfor. Jeg deler bare min tanker om røyking som en ikke-røyker, og vil fram til at man faktisk har et valg. Samtidig som jeg som overvektig selvfølgelig har et valg om å gjøre noe med det, noe jeg for øvrig ikke gjør en innsats for per dags dato. Muligens dumt av meg å dra inn overvekt som et eksempel når det gjelder å pådra seg sykdommer, for det var ikke overvekt som var poenget her. Men det eneste jeg kunne dra inn fra mitt eget ståsted, siden jeg hverken røyker, drikker eller har andre uvaner som gir større risiko for sykdommer, derfor nevnte jeg overvekt – siden det tross alt kan få ubehagelige konsekvenser.

   Jeg synes strengt talt ikke jeg kaster stein i glasshus. Ja, jeg er overvektig (som innlegget egentlig ikke handler om). MEN jeg er bevisst på at det er et valg, og forsøker ikke unnskylde det. Jeg vet at det er ulike årsaker til hvorfor jeg har kommet hit jeg er i dag vektmessig, men det er ingen unnskyldning. Kun forklaringer. Det kan ikke bortforklare hvorfor jeg ikke gjør noe med her og nå 😉 Som jeg skriver i innlegget: du kan hvis du vil. På samme måte som JEG kan hvis jeg vil.

   Synes tonen din er unødvendig.

 2. Jeg syntes du tar det litt ut av sammenheng dette innlegget handler jo ikke om overvekt men om røyking. Greit å sammenligne ting men du er nok litt ute på glattisen også. Mange grunner til overvekt men det er ikke alltid et valg bare så det er sagt. Syntes du er litt frekk i måten du skriver på.Dette er jo en kjempe flott blogg. Jeg er foresten en røyker selv.

 3. Tilbaketråkk: Alkoholfri – LIVETS ROSE ~

Det er stengt for kommentarer.