Ingen velger å være alene på julaften

Jeg blir provosert over mennesker som tror de vet alt om andre. Fordi vi er «sosiale dyr» kan visst ingen ha lyst til å feire jul eller nyttårsaften alene. Det er visst ikke noe man velger. Det aller verste når jeg hørte dette for et par uker siden, er det faktum at personen som skrev det – påstår å være psykolog. Uten å undersøke det nærmere eller blande meg borti hans jobb – synes jeg det er bemerkelsesverdig og skremmende at en som burde vite at mennesker er ulike, antar at det er løgn hvis noen frivillig velger å være alene.

Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg vet at jeg ikke er et helt unikt tilfelle. La oss ta nyttårsaften først, det er det aller enkleste. Det er ingenting trist i mine øyne om noen vil feire inngangen til det nye året alene. Ikke minst fordi dette er en feiring som varierer veldig.

Som barn synes jeg det var stas med nyttårsaften. Jeg kunne være lenger oppe og synes det var spennende å se på raketter. Jeg husker ekstasen jeg følte av å se alle fargene på himmelen, og når jeg fikk holde stjerneskudd eller tenne fyr på tanks og «grisehyl».

img_4300
Nå som jeg er eldre feirer jeg helst nyttår i fred og ro. Noen drar på fest, andre har familieselskaper eller spente barn som ser på raketter. Noen er utenlands på ferie, noen ligger på sykehus, andre er hjemme i en dyp depresjon og for syk til å dra noen sted.

Jeg passer ikke inn blant noen av disse kategoriene den dag i dag. Jeg er av de som trives med å være alene, sammen med hunden min som jeg håper slipper å bli redd for rakettene. Det er ikke et offer, jeg vil være hjemme alene. Noen år er det kanskje passende å besøke mine foreldre, da gjør jeg det.

img_4821
Og jul? Du som tross alt skal vite litt om menneskesinnet og ulike livssituasjoner et menneske kan ha, er ikke i stand til å forestille deg at det finnes mennesker som nyter ensomhet? Ikke vond ensomhet, men ønske om å være alene. Solitude som jeg har skrevet om før.

Du forstår ikke at mennesker har ulikt behov for og ønske om sosialisering? Hvis noen er ensomme på julaften er det selvfølgelig trist. At de ikke har noen og er nødt til å tilbringe dagen alene, men egentlig ikke ønsker det. Bare vær så snill og slutt å anta at det kun er ensomme, triste sjeler som feirer alene!

Som veganer er det mye enklere for meg å feire for meg selv. Det er et ønske. Jeg slipper ribbelukt og stress med å få laget mat hos mine foreldre. Jeg kan nyte min egen deilige julemiddag i fred og ro. Ikke gir jeg julegaver heller, gud så trist det må være!

img_0402
Nei, det er ikke trist. Selv om jeg ikke er i juleselskap har jeg mer enn nok hygge i mitt eget selskap. Ingen julemiddag sammen med mine foreldre, men deilig vegansk mat i mitt eget hjem. Og planen er at jeg kommer opp en liten tur til dem etter middagen.

Og tenk at noen kan droppe julegaver da gitt! Vel, per i dag er det ikke så mange å gi til uansett. Og som jeg skrev tidligere i desember, er det et valg jeg har tatt på veien mot et mer minimalistisk liv. Det betyr ikke at jeg ikke bryr meg om mennesker rundt meg.

Jeg ser fram til en flott jul! Nå er det pyntet til jul her, noen julekaker er laget (og spist) og jeg har fine dager. Jeg elsker juletida, men jeg synes det er viktig at julen er det du selv ønsker. Om det betyr masse familieselskaper, festing, en tur til varmere strøk eller alene – er det aller viktigste at du har det fint.

4 kommentarer om “Ingen velger å være alene på julaften

 1. Det er mange måter å feire jul på. Nyttårsaften har jeg ikke likt på mange, mange år. Julen liker jeg, den er så forutsigbar. Selv om jeg må være på sykehuset, har jeg mine tradisjoner og julemusikk på radioen. Jeg får besøk, men julekvelden er jeg alene med personalet. Det er ikke en perfekt jul, men det er en sånn jul jeg må ha. Og nyttårsaften syns jeg ikke er noe å feire. Bare enda et år med uvisse. Jeg liker å sitte i joggebukse og høre kongen tale. Alene i headsetet mitt.

  Likt av 1 person

  • Ja, det er mange måter. Det viktigste er at man gjør det som passer en selv best. Jeg tror folk har lett for å ha en forestilling av hvordan julefeiringen «skal» være. Det blir feil for meg.

   Selv om det ikke er en perfekt jul som du sier, er det en sånn jul du må ha, og kan takle. Det er det viktigste tenker jeg. Med julemusikk og jul som gradvis går over til nyttår. Tenk at det bare er en uke igjen til julaften nå, jeg kan nesten ikke tro det! To uker så avslutter vi dette året. Jeg skal bruke de to ukene godt. Spise masse god vegansk mat og pepperkakene jeg endelig har fått laget. Lytte til julemusikk og slappe av med Mira. Jeg håper på hvit jul, men det spørs om vi er så heldige 😉

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s