Å feire livet

img_6457-as-smart-object-1
Nå er altså julaften her, og det er tid for temaet jul i fotoutfordringen med Helene. Dette året har jeg overhodet ikke julefølelse. Kanskje er det litt på grunn av mangelen på snø, slik som for tre år siden, på dette bildet. Likevel pleier jeg alltid å komme i julestemning uansett. Nå er det kanskje som å banne i kirken, men jeg må nok bare innrømme overfor meg selv at jula ikke lenger betyr så mye for meg.

Og det føles helt greit, for det viktigste i jula – er at hver og en av oss har det fint! Og jeg har det jo flott, bare ikke noe mer eller mindre enn på en hverdag. Nå er riktignok de fleste hverdagene mine veldig gode, så ingen klager her i gården.

img_6005
Før om årene var nok også julen en etterlengtet ferie, etter en høst med stress og skolearbeid. Siden jeg nå hverken går på skole eller jobber har jeg jo egentlig ferie «hele tiden». Så juleferie har ingen betydning.

Det som derimot betyr noe er at denne julen er bedre enn alle andre juletider jeg kan huske, i hvert fall siden jeg var barn. Den gang var det bekymringsløse julefeiringer. Men jeg kan vel si at alle mine julefeiringer i tenårene var vanskelige. Julaften for to år siden var jeg neddopet på Nozinan. Det var min måte å takle dagen på. Den tid er forbi, både med tanke på medisiner, tenårene og vonde julefeiringer.

img_9506
Selv om jeg ikke har en «typisk» julefeiring samme med masse familie, hverken gir julegaver, har juletre eller spiser julematen som gjennomsnittet spiser – feirer jeg på min egen måte.

Jeg velger å feire livet i dag, mitt liv! Kanskje det er hva jeg egentlig burde feire? Jeg er ikke kristen, så for meg har det ingen personlig betydning å feire Jesu fødsel. Selv om julefeiringen i Norden i og for seg er eldre enn kristendommen og opprinnelig er en hedensk tradisjon.

Julefeiring er for meg bare en fast tradisjon jeg har vokst opp med. Jeg tror kanskje tiden er inne for å tenke litt nytt. Ikke minst fordi jeg har «tatt bort» såpass mange vanlige elementer fra den tradisjonelle norske julefeiringen. La oss feire det vi ønsker!

Jeg feirer livet.

img_6008
Ønsker dere alle en fin julefeiring eller ikke-feiring, alt etter som. I hvert fall ønsker jeg dere en fin avslutning på året, i uken som er igjen.

5 kommentarer om “Å feire livet

  1. Takk for fine ønsker, og takk for fine ord! Jeg har valgt å ‘feire’ jul for meg selv dette året, og jul har ikke vært så lite stress, mas, kjas, klabb eller babb på lenge, lenge. Jeg liker godt å lese at det er ålreit å ‘feire jul’ på mitt vis også. Riktig god vinterstid videre! ❤

  2. Flott å høre at du har har en rolig og fredfull jul! Det viktigste er at man feirer slik man selv ønsker. Jeg synes ikke man skal følge tradisjoner KUN fordi det er tradisjon. Jeg liker å tenke nytt og finne min egen vei 🙂

  3. Tilbaketråkk: Undre-uke | Livetsrose ~

Det er stengt for kommentarer.