10 ting jeg ikke bruker penger på

Det har gått en stund siden jeg begynte å redusere antall eiendeler og tok fatt på reisen mot et minimalistisk liv. Vi har alle ulike behov for gjenstander, ut fra interesser, boligsituasjon og hvordan vi lever. Her er i hvert fall noe jeg droppet.

1. Filmer og serier. Jeg gikk fra å ha en hel bokhylle med filmer og serier til å kvitte meg med alle. Jeg låner pappas Netflix og har flere filmer og serier digitalt. Jeg kommer aldri til å bruke penger på slikt igjen. Om du ser mye filmer og serier er det flere muligheter der ute. Lån filmer på biblioteket, eller vurder å dele Netflix.

2. Tv-abonnement. I 2015 kaster jeg ut tv-en. Opptaksboks og tv-lisens å betale, ikke de helt store utgiftene tenker du? Vel, legg det sammen og utgiftene var ca. 4000 per år. For en person som brukte tv maks et par ganger i måneden.

3. CD-plater. Jeg hører mye på musikk til tider, men ettersom jeg hverken har cd-rom på iMacen eller noen form for stereoanlegg i hus, er det unødvendig. For meg holder det med digitale kopier, ikke minst Youtube og gratis Spotify.

img_97054. Bøker. Jeg har alltid vært glad i å lese bøker, men i fjor kvittet jeg meg med flere hundre bøker som hadde gitt meg det de kunne, og frigjorde hylleplass. Ikke minst: jeg kommer ikke til å kjøpe flere! Vi har flotte biblioteker rundt omkring i Norges land, som kan brukes. Eller du kan via eBokBib låne e-bøker.

5. Papiraviser og blader. Både miljøet og lommeboka er glad for at jeg ikke kjøper blader og papiraviser. Jeg bruker ikke penger på å lese nyheter, for meg er det feil. Nettaviser er gratis, og ulike artikler har vi massevis av andre nettsider til.

6. Fristende ting på salg. Jeg har aldri shoppet mye. Men jeg har satt meg en regel, og det er at jeg hverken går inn i nettbutikker eller fysiske butikker fordi det er salg. Ha en liste med ting du trenger, da kan du eventuelt se etter dette. Vindusshopping er for meg fullstendig bortkastet tid.

img_0881-as-smart-object-17. Pyntegjestander og servise. Etter å ha kastet syv fulle pappesker (og i tillegg gitt bort store mengder) med pynt og unødvendige kopper og kar, kommer jeg ikke til å kjøpe noe nytt de neste ti årene i hvert fall. Jeg har nok.

8. Hårklipp. De siste årene har jeg ikke brukt penger hos frisør, jeg føler det er totalt unødvendig. Nå sparer jeg uansett til langt hår igjen, og om jeg i framtiden har behov for å klippe tuppene litt, gjør jeg det selv.

9. Sminke og unødvendig dritt. Her er det nok mange som er svært uenig med meg! Det er bare ikke noe jeg hverken bruker tid eller penger på. Jeg har ikke noe sminke overhodet. Jeg kjøper heller ikke kremer som skal gjøre huden din pen, forhindre aldring (bullshit) eller spesialprodukter du klarer deg uten. Jeg skriver litt mer om produkter jeg har på badet senere.

10. Gaver. Som jeg skrev om i desember gir jeg ikke lenger gaver til jul/bursdag. Tro det eller ei, det gjør ikke at jeg bryr meg mindre om deg. Men vårt vennskap bør ikke trenge materialistiske gaver. Vi kan dra et sted sammen, kanskje spanderer jeg middag på deg eller lager noe godt vi koser oss med hjemme. Gaver får du ikke. Det får holde med den jeg er, og de verdiene jeg har.

7 kommentarer om “10 ting jeg ikke bruker penger på

 1. Lest meg igjennom her og. 😉 Vi har ikke hatt tv på flere år nå, jeg savner det heller ikke. Vi ser på filmer, tvserier og dokumentarer gjennom dataen vår, det samme gjelder med nyheter og annet slag vi synes er interessante eller viktige for oss å få med oss.

  Når det gjelder bøker så liker jeg fortsatt å få papirbøker, og drømmer om å en gang få oss et eget bibliotek.

  Jeg går ikke så ofte til frisøren, men jeg tror ikke at jeg hadde klart å klippe tuppene alene. Når jeg først ønsker å få klipt håret mitt så liker jeg best at det blir gjort sånn ordentlig, og da stoler jeg bedre på frisøren min enn på meg sjølv. Jeg pleide å ha ei venninne som klippet noen ganger håret mitt gratis, og hjalp meg med å noen ganger farge det når jeg ønsket dette. Men nå kjenner jeg ikke til noen som kan gjøre det her, heller ikke en gang for litt rimeligere pris, så da blir det å måtte gå til frisør. Men hvis du er en som klarer å klippe dine egne tupper så er jo dette bra praktisk og sparer en del penger og.

  Sjeldent jeg kjøper eller får noe gaver, men av og til kan det være koselig synes jeg. Jeg er mindre glad i å for eksempel sende og å få kort. Jeg er aller mest glad i å skrive brev der jeg kan bruke så mye plass jeg trenger til orda mine, mens med kort så har det lett for å få mindre plass til mye ord. Men klart, om brevvenner sender kort der de viser til bilder fra landet sitt, eller den plassen de bor i, sammen med brevet sitt, så synes jeg at dette er fint. Ellers er jeg ikke så glad i typiske upersonlige kort der det kun blir sagt «Gratulerer med dagen!», «God Jul», «Godt Nyttår!» o.l. Blir det skrivi noe mer som er mer personlig rettet mot meg/oss, da synes jeg at det blir mer spesiellt og da kan det godt hende at det kortet vil bli tatt vare på.

  Det er sant at gaver burde ikke være det som måler det vennskapet du har med en annen, vennskap burde gå foran materialistiske preferanser og annet som har lett for å hindre deg i å se hva som virkelig er viktigst i livet ditt.

  • Tv var vel det aller enkleste å kvitte seg med. Jeg har betalt én tv-lisens i hele mitt liv, og da var det rett ut med tv-en. Siden jeg brukte tv-en så lite ble det alt for høye utgifter synes jeg. Jeg har jo en 27-tommer imac som jeg bruker daglig, og den er ypperlig til serier og filmer synes jeg. Jeg sitter jo uansett så nærme. Og jeg er ikke akkurat storforlangende på det punktet, jeg kan finne på å se film på telefonen 😉

   Bøker var en lang prosess for meg å fjerne, men med tanke på hvor stor plass det tok – var det absolutt verdt det. Jeg liker også best å lese papirbøker, men jeg er en flittig bruker av biblioteket, i tillegg til litt e-bøker. Jeg hadde egentlig aldri trodd jeg skulle kvitte meg med nesten alle bøkene eller slutte å kjøpe, men det blir ganske mye penger med tiden. Jeg drømte også om å få til et eget bibliotek tidligere, at jeg kunne ha plass til et eget rom i leiligheten. Nå drømmer jeg heller om å få til en ganske mye mindre leilighet når jeg flytter. Rart hvordan sånt endrer seg.

   Frisør er det nok mange som synes er litt «skummelt» å ofre. Jeg klipper ikke håret ofte, og nå venter jeg jo på at det skal vokse ordentlig ut etter jeg klipte det kort høsten 2015. Men så lenge jeg har bodd for meg selv (og før det egentlig) har jeg klipt tuppene selv. Jeg har litt fall i håret, ikke så mye, men nok til at jeg kunne gå med et par centimeter forskjell på hver side. Ingen så det med mindre jeg dro håret ut for å vise, hehe 🙂 Jeg har et ganske avslappet forhold til hår. Jeg farger heller ikke håret mer, så det gjør jo ting enda enklere. Jeg har farget det noen ganger før om årene, i rødtoner og helt sort (har jo mørkebrunt fra før). Men håret mitt tar dårlig til seg farge, i tillegg til at jeg trengte to pakker fordi det er tykt. Jeg gjorde jeg aldri hos frisør, så det var jo ikke høye utgiftene. Men kjekt å slippe.

   Kort kan være fint å få, men det er noe jeg ikke lenger tar vare på. Før hadde jeg masse kort jeg hadde fått, både fra bursdag, jul, konfirmasjonen og andre personlige kort. Jeg har valgt å være litt «hard og brutal» når det gjelder opprydningen min. Det meste av slike ting har blitt kastet. Jeg sender heller aldri kort selv.

   Siden jeg uansett har svært få i min omgangskrets er det ingen som har reagert noe særlig på valget mitt om å ikke gi gaver til jul og bursdag. Det var et par som synes det var trist i forhold til å ikke gi meg julegaver, men jeg er veldig klar på det at jeg ikke gir noe og heller ikke forventer å motta. Hvis de likevel ønsker å gi meg noe, må det i såfall være noe nyttig (forbruksting, mat/godteri eller ting de faktisk vet jeg har brukt for). Rett og slett fordi jeg ikke ønsker å fylle opp hjemmet mitt med mer rot, når jeg endelig har fått orden. Det er vel bare litt uvant for folk å høre tror jeg, men folk forstår det jo godt når jeg forklarer hvorfor 🙂

 2. Googlet hva imac er, trodde at det var nesten så liten som en mobiltelefon eller kanskje litt større enn det, men fortsatt ikke så stor. Men ser nå at størrelsen er mye av det samme som en vanlig flatskjerm/laptop? Da blir det jo mye av det samme som med når vi ser på film og tvserier gjennom data’en vår, vi har da en flatskjerm. Tv lisens kan lett bli veldig dyrt når du ikke bruker det så mye, sånn som du nevnte tidligere over her. Synes også at det blir veldig kjedelig å se mye på tv’en uansett.

  Sist gang jeg fikk kort til å kunne låne bøker i biblioteket her vi bor så ble det ikke like mye brukt. 😉 Ikke fordi jeg ikke liker å lese, men jeg gikk igjennom en mye vanskeligere tid. Jeg pleide å gå mye mer til biblioteket der jeg jeg bodde før jeg flyttet hit, og jeg er også skikkelig glad i å lese bøker. Å gå til biblioteket kan også være like fint, det er også en fin måte å komme seg litt mer ut blant folk også.

  Du er så heldig med å ha tjukt hår! Jeg hadde likt det hvis håret mitt var det og, men jeg har tynt hår. 😦 Det som gir håret mitt mer volum er når det får krøller, og når det har en viss lengde(som også er sett på som ganske kort)så krøller håret mitt mye finere sammen. Derfor at jeg egentlig liker å noen ganger klippe det ganske kort for så å se hvordan det starter med å bli mer krøllete når det vokser seg litt lengre igjen. Utenom hvis frisøren klipper det på den måten. Her vi bor nå så har de frisørene jeg har gått til helst likt at jeg fortalte til dem hvordan jeg vil at de skal klippe håret mitt, mens tidligere så kunne jeg fortelle mange frisører om å klippe meg på den måten de mente ville passe meg. Jeg har ofte likt dette, syntes det var spennende å se hva forskjellige frisører mente kunne være fint på meg. Og da kunne jeg også bli kjent med forskjellige hårsveis som passet til håret mitt og ansiktsformen min. Men i denne plassen her så har det blitt til at de fleste viser meg et blad der de forteller meg at jeg helst viser dem hvilken hårsveis jeg kunne like å ha, så da er jeg nødt til å gjøre dette. Jeg også har ikke farget mye håret mitt, men har sett den siste tiden nå at håret mitt har fått mye hvitt hår på seg. Dette er nå grunnen til at jeg ønsker å farge det, føler at det hvite håret får meg til å se ut gamlere enn det jeg er. Jeg pleide å tenke tidligere at jeg skulle ikke reagere negativt når jeg begynte å få hvitt hår, da jeg så noen få hvite striper som kom fran i håret mitt syntes jeg det var ganske kuult da. Men nå har det kommet mye mer, og jeg liker ikke det.

  Ja, det kan lett bli for mye kort. 😉 Og ikke alt er like viktig å spare på heller, synes jeg.

  Å gi penger som gave er veldig nyttig, også med tanke på det du forteller over der. Mesteparten av gavene vi har fått den siste tiden som har vært av andres egen initiativ, ikke fordi vi ba om det, da har de gitt oss penger. Synes det er en flott og også en meget praktisk gave å få, for da kan du kjøpe hva enn du ønsker å ha eller trenger.

  • Imac er en stasjonær mac. Veldig kompakte med tanke på at alt er integrert i skjermen, så man har i prinsippet bare en skjerm med tastatur og mus. Jeg har blitt så godt vant med å redigere bilder på en 27-tommer skjerm, så det er mye derfor jeg kjøpte ny imac i fjor høst når den gamle røk. Tenkte ikke på at folk fort kan blande alle apple-produktene, hehe 🙂 Er jo så mye nå, med iPhone, iPad, iMac, iPod og iWatch.

   Har også en eldgammel ipad/nettbrett til å se filmer på, som jeg har overtatt etter min far. Det er en 10-tommer, så den er praktisk når jeg ser filmer og videoer i senga. Men det er noe jeg egentlig ikke har brukt for på en måte, det er bare latskap som gjør at jeg bruker det, og når den en dag går i stykker kommer jeg ikke til å bruke penger på en ny.

   Jeg synes tv-lisens fort blir veldig dyrt ja. Og jeg kan egentlig ikke fordra slik som tv-kanaler er satt sammen. Det å måtte vente en uke og lignende på en ny episode i en serie gjør meg frustrert. Det er ikke sånn jeg ønsker å leve, med å hele tiden fortsette i snegletempo med å følge med på noe. Det har jeg ikke tålmodighet til 😉 Tv er alt-i-alt bare veldig stressende føler jeg. Og jeg har aldri bare sett på tv uten å måtte gå nøye gjennom programmene på forhånd. Forstår meg knapt på folk som bare skrur på tv-en og ser på det «første og beste» de finner. Det må ha et formål det jeg ser på. At det er noe jeg faktisk har interesse for å se.

   Det er ikke så ofte jeg er på biblioteket selv, jeg får sjeldent roen til å bli sittende der. Det er også et stykke til sentrum, så det krever transport og penger for å komme dit. Men mine foreldre er i byen minst 3 dager hver uke og henter bøkene jeg reserverer på forhånd. Min far driver en kafé som ligger bare et par hundre meter unna biblioteket, så det er kjekt.

   Jeg er glad for at jeg har tjukt hår ja. Og nå gleder jeg meg til det får litt mer lengde. Jeg ønsket jo ikke å ha kort hår, men klipte det i sinne høsten 2015. Så når det vokser ut igjen nå, skal jeg aldri «gå til angrep» på det igjen, hehe 🙂 Jeg ønsker å spare det veldig langt, helst ned til rumpa. Jeg har aldri ønsket noen spesielle frisyre på håret, bare at det er langt overalt.

   Jeg skjønner du tenker tanken om å farge håret når du har fått mye hvitt hår. Jeg har tenkt mye på det selv, men velger å tro jeg ikke vil gjøre det med tiden. Mest fordi det er upraktisk og mange føler de «må» fortsette med det, når de først har begynt. Det kommer jo også litt an på hvordan gråhår kommer til syne føler jeg. Allerede i en alder av 21 har jeg faktisk en god del grått hår. Siden jeg har veldig mørkt hår, er «sølvstripene» ganske synlig når jeg studerer hodebunn. Men de er enda så få og så godt spredt at det er usynlig for andre folk på avstand. Inntil videre synes jeg de bare er vakre, men det er ikke sikkert jeg mener det samme når det kommer ordentlig til syne. Det får tiden vise.

   Jeg synes penger er en kjekk gave. Mormor har ikke kjøpt gaver så lenge jeg kan huske, det er jo fordi hun er tilnærmet blind og heller ikke kan komme seg noe sted å kjøpe. Og hun vet at det alltid har vært kjekt at jeg kan kjøpe det jeg trenger/ønsker meg. Det samme med min onkel, som ikke kjenner meg godt nok til å kunne kjøpe noe han vet jeg trenger. Mine foreldre gir meg praktiske gaver de vet jeg trenger, så det er jo greit.

   • Ja, haha! Ikke alltid så lett å følge med på all denne nye teknologien og det’s navner som kommer fram i vår tid. Ikke det at jeg er så gammel, jeg er ikke alltid like opptatt med å følge med på alt det her. Jeg kan til tider savne hvordan det var før internett og sosialt media ble en stor del av flest folk’s hverdag.

    Artig at din far driver en Café. Hva slags Café er det han har? Hvordan ser det ut der? Og hva serverer han?

    Det virker veldig fint ut håret ditt. Har jo også sett bilder av deg der du har mer lengde i håret ditt og, da. Da jeg var lita hadde jeg faktiskt langt hår ned til ryggen, men da jeg ble tenåring så begynte håret mitt å krølle seg opp så da kunne det se ut som om jeg hadde det kun til litt over skuldrene mine. 😉 Hvis noen strekte det litt ut med hendene så hadde det fortsatt lengde til ryggen. Hvis du har tjukt hår så er det fint nok som det er synes jeg, trenger ikke å gjøre så mye ut av det.

    Kan hende at jeg slutter med å farge håret når jeg blir en del eldre. Litt vanskelig å vite på forhånd, jeg får se hvordan det går seinere. 😉 Det kan nok være upraktisk å farge håret hele tiden, det er jo også veldig dyrt om en da går ofte til frisøren for akkurat dette. Jeg ser ikke for meg at jeg vil gå til frisøren veldig mye av gangen, jeg har faktisk ikke vært til frisøren på noen år allerede. 😉 Jeg hadde planer om å klippe håret mitt snart en gang, og så ble det heller til at det gikk noen år før jeg skulle klippe håret mitt. Haha! Jeg må fortsatt få ordnet meg frisørtime en gang snart! ;-P

    • Hehe, skjønner det ikke alltid er så lett å følge med på alt det nye. Selv jeg som er over gjennomsnittet interessert i elektronikk og duppedingser – faller av noen ganger. Men det handler nok mye om interesse. Jeg holder meg oppdatert om det som betyr noe, samtidig som jeg velger å ekskludere mye informasjon om nye uinteressante og unyttige produkter (for meg) 😉 Selv jeg som er såpass ung kan faktisk savne hvordan livet føltes uten internett og sosiale medier. Jeg tenker bare tilbake på egen barndom. Jeg er veldig glad for at jeg er akkurat gammel nok til å ikke vokse i den verste «internettbobla». Jeg fikk fullført barneskolen før smarttelefoner tok overhånd og både barn og voksne satt med ipader, telefoner og generelt med nesa ned i en skjerm. Bare ved å se på de den dag i dag som er 10 år yngre enn meg – ser jeg stor forskjell. Jeg vokste opp med jord under neglene og var alltid fryktelig skitten etter utelek. Morsomme leker i skogen og fantasileker som ikke krevde nett for å lekes.

     Kaféen pappa driver er et samarbeid med Kragerø kulturkontor. Pappa er støttekontakt/fritidskontakt for en gutt på min alder, og denne kaféen er går under et slags tilbud som dekkes av fritidskontakt-budsjettet vet jeg. Den er åpen for alle, men et litt mer uformelt sted enn de fleste kaféer. Tidligere var det en bok-kafé her i byen som jeg blant annet jobbet på en periode. Dette ble et slags fristed hvor mange kom for å møtes. Det ble på en måte et par kafé-gjenger der, både de som fast spiste frokost, samt andre folk som kom og gikk. Etter denne kaféen ble lagt ned var det mange som manglet et sted å gå til. Spesielt enkelte folk som var litt engstelige og hadde behov for et kjent sted og som ellers ikke kom seg så mye ut. Det var mye derfor pappa startet om denne kaféen. Det er ganske billige priser på mat og drikke der, men mattilbudet er ikke som en typisk kafé. De har kaffe, te og brus hver gang, men vanligvis bare en eller to ting de selger av mat/kaker. Noen dager har de baguetter med pålegg, andre dager suppe, vafler, kaker osv. Han leier lokalet på Velferden, et sted hvor flere ulike foreninger og slikt har som møtelokalet. Han har åpent hver mandag og onsdag, i 3 timer.

     Jeg har noen bilder av håret med litt mer lengde ja, men kunne virkelig ønske jeg hadde tatt flere selvportretter før jeg klipte det helt kort. Jeg har hatt noen bilder av meg selv her på bloggen med langt hår, men de er jo fra 2013 – så håret hadde jo vokst en god del i løpet av 2 år etter det. Men men, snart blir det langt igjen – så jeg kan ta nye bilder 🙂

     Jeg ser ikke for meg å stusse tuppene før tidligst 2019. Med tiden burde jeg jo det, for å unngå at det blir for slitt. Men nå er jeg mest opptatt av at det skal få vokse i fred. Det er rart dette med hår, hvor viktig det føles for å ramme inn ansiktet. Klær og andre endringer på kroppen kan bety litt, men folk ser jo nesten alltid om man har endret hårsveis. Egentlig litt rart å tenke på at noen omtrent kan snu opp ned på klesstilen eller gå mye opp eller ned i vekt uten at noen legger stort merke til det, mens noe så simpelt som hår – det ser vi!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s