Følelser og (ikke) fornuft

Noe av det enkleste og samtidig vanskeligste å skrive om er følelser. Vi føler alle på et vidt spekter av følelser. Noen av oss har flere av de vonde, andre flere av de gode. Nyansene varierer fra person til person. Så hvem er jeg, hvordan ser nyansene mine ut?

Jeg kan gjerne skrive langt og lenge om gode opplevelser, tanker og drømmer. Eller vonde følelser, depresjoner og smerte. Likevel føler jeg ofte det kan bli litt for generelt. Som om jeg ikke får frem selve essensen i følelsene mine. Når jeg skriver dikt og andre kreative tekster har jeg lettere for å spille på alle tangentene, både de lyse og mørke tonene. Brette ut hele følelsesspekteret. Hvorfor er det sånn, spør jeg meg selv. 

Kanskje er det fordi det er lettere å åpne opp når man samtidig distanserer seg. Mine mest følelsesladde tekster i fortiden er vel egentlig noveller og andre tekster som er diktet opp. Mange noveller er groteske og dystre, det er kanskje min måte å få ut smerte på. La hovedpersonen i fortellingen oppleve min smerte, i overført betydning. Ofte blir det brutalt og fælt. Mine problemer og vonde minner føles nesten små i forhold. Men jeg vil ikke sammenligne, jeg vil bare uttrykke meg på ulike måter.

img_1481
Dikt føles som en gråsone. Novellen er så tydelig distansert fra eget liv, i et eget univers. En fantasiverden. Mens diktet er vanskelig for andre å tyde. Er det hele sannheten? Inneholder det ingen sannhet overhode? Jeg liker å leke med ord, skape historier – og mest av alt føle på friheten ordene kan gi meg. Friheten til å føle på egne følelser. For bak ord og setninger, avsnitt og historier – finnes det ikke rett og galt. Ingen moralsk domstol.

Følelser får vi derimot helt fra barndommen høre om er riktige eller ikke. Kanskje ikke vondt ment, for egentlig blir vi jo ofte opplært til at det er akseptabelt å ha det vondt. Det er greit å gråte når man faller og slår seg som barn eller når man blir plaget på skolen. Det et greit å bli sint når noe er urettferdig. Også skal man være glad og takknemlig. Si takk når man får noe og vise tilstrekkelig glede når det er forventet.

Likevel er det alle disse gråsonene. Vi får aldri noe opplæring i disse. Kanskje derfor kan livet virke så overveldende for mange av oss. Selv om vi lærer om lover og regler og mer usynlige sosiale normer – kan det kanskje ta et helt liv å bli klok på følelser. Noen blir det aldri.

2-img_0247
Det kan virke logisk for deg om jeg er trist og årsakene er noe du kan kjenne deg igjen i. Hvis jeg har mistet noen, blitt såret eller skadet. Et tap på et eller annet vis. På samme måte forstår du at jeg er glad hvis gledene mine er gjenkjennelig fra ditt eget liv.

Likevel rister du støtt og stadig på hodet. Ja, jeg ser det nok – selv om det ikke er en fysisk hoderisting. Er det fordi følelsene mine er så fryktelig annerledes enn dine? At jeg er så annerledes? Jeg tror egentlig ikke det. Men jeg tror vi alle burde bli litt mer bevisst på at følelser og tanker aldri kan være feil. Du er ikke et ondt menneske om du tenker fæle tanker, ikke nødvendigvis. Tanker er ikke farlige. Det er heller ikke noe galt ved at du finner glede i andre ting enn det flertallet gjør.

Små hverdagsgleder er nødvendige for et godt liv. Hvis du tenker over det, er det faktisk disse det er flest av. For all del, det kan godt være du får til å oppleve den fantastiske drømmereisen din, får den jobben du ønsker deg, og den «perfekte» familie – men det er ikke disse store tingene det skjer flest av. Forsøk å finne noe som gjør deg glad, men aldri tillatt noen å forlange hva du skal føle.

Våg å føle på følelsene dine. Det er greit å gråte, greit å føle sinne og sjalusi. Du skal aldri la noen få bestemme over dine følelser. De er bare dine, og det er ingen som har noen rett til å måle de opp mot rett og galt.


Følelser er det første temaet (av ti) i skriveutfordringen sammen med Helene bak bloggen Aspergerinformator. Vi kommer til å skrive rundt et nytt tema hver fredag fremover.

6 kommentarer om “Følelser og (ikke) fornuft

    • Tusen takk 🙂 Ja, vi kommer nok tilbake til det å falle å slå seg, i andre varianter. Det kan jo bety flere ting. Jeg har falt mange ganger i livet, men alltid reist meg igjen (heldigvis). Jeg tror denne skriveutfordringen vil få meg på mange spennende tanker, tanker jeg kanskje ikke hadde tenkt ellers.

  1. Dette var sterkt å lese. men du er virkelig flink med ord, jeg er glad for at jeg fant bloggen din! 🙂 🙂

  2. Tilbaketråkk: En rød tråd | Livetsrose ~

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s