Matprosjekter

I januar har jeg startet to prosjekter. Det første er lykkeprosjektet som jeg har nevnt tidligere, som jeg virkelig føler er nyttig. Jeg kommer til å skrive litt mer om det i mars, når jeg har holdt på lenger.

Det andre prosjektet for januar var mitt første prosjekt relatert til mat og også minimalisme. Jeg hadde som mål å ikke kjøpe en eneste matvare gjennom måneden, og i stedet bruke opp litt av det jeg hadde i kjøleskap, fryser og av tørrvarer. Jeg handlet inn til jul og har ikke handlet siden. Det har gått strålende og ikke minst ført til at jeg har spart masse penger. Det er også knyttet til prosjektet mitt for februar, som er å ha en helt soyafri-måned. Da var det lurt å bruke en god del frysevarer, siden jeg kommer til å gå til innkjøp av annen mat i februar.

Aller først vil jeg si at soyavarer er fantastisk, og jeg på ingen måte er motstander av det. Jeg synes kjøtterstatninger som er laget av soya er gode. Ikke minst soya og andre plantemelker, yoghurt og andre vidunderprodukter som kan lages av disse magiske bønnene.

img_0781
Grunnen er hverken troen på at soya på noe som helst vis i normale mengder er skadelig (som noen mener) eller at dette er noe jeg ønsker å ekskludere fra mitt veganske kosthold. Ikke er jeg allergisk heller.

Denne måneden uten soya er rett og slett for å bli enda mer kreativ på kjøkkenet! Det varierer veldig hvor mye soya jeg spiser til tider. Noen uker kan omtrent alle middager være med kjøtterstatninger, mens andre uker har jeg bare en dag eller to.

Jeg bruker allerede vegansk smør uten soya fordi jeg synes det smaker bedre, osten er laget av kokos og matfløten jeg foretrekker er basert på havre. Men jeg bruker soyamelk til annen mat, spiser soyayoghurt og alle mulige kjøtterstatninger. Fra pølser og burgere, til fileter, snitzel eller vegansk farse. Mange ulike produkter. Så nå vil jeg utfordre smaksløker og kokkeferdigheter.

img_2987
Jeg kommer til å fortsette å bruke mye linser, kikerter og bønner i maten, men må med dette prosjektet være mer kreativ og lage litt andre retter. En uke i løpet av februar skal jeg også ha en suppe-uke, der jeg fokuserer på ulike supper til flere måltider. En spennende vri som går godt overens med soyafritt, siden jeg lager de fleste supper på kokosmelk.

Jeg kommer sikkert til å dele litt mer om dette prosjektet i løpet av februar, og utfordrer deg til et lignende prosjekt! Ikke nødvendigvis soya eller vegansk for den saks skyld, men at du utforsker smaksløkene dine. Prøv ut nye sauser og supper, krydder, nytt tilbehør, nye bakevarer eller kanskje nye desserter?

Jeg hører så altfor ofte om folk som ikke føler de er gode nok på kjøkkenet. Voksne mennesker som ikke er komfortable, men usikre på seg selv og egen matlaging. La dette bli året hvor du jobber for bedre selvtillit på kjøkkenet eller bare blir en enda mer kreativ og god kokk.

Jeg kommer til å ha ulike matprosjekter i mars og de neste månedene også, men det får jeg tenke nærmere over og skrive mer om senere.

Med ønske om et deilig mat-år!

9 kommentarer om “Matprosjekter

 1. Jeg lager jo ikke mat, men jeg tipser ofte sykepleierne om morsomme oppskrifter. Her om dagen fant vi vaniljepudding med sjokoladesaus. Altså motsatt av det vanlige. Jeg syns det var veldig morsomt å se i glassene på bildet. I dag fant vi pizza-vafler. Noe annet jeg håper sykepleierne prøver, er stekt ostekake med tyttebærlokk og pepperkakebunn. Godt matår, Marthe!

  • Det hørtes artig ut! Jeg kjøper noen ferdige soyapuddinger, og de finnes både i sjokolade, vanilje og karamell. De er ikke like faste som vanlig pudding, men det er jo en slags vaniljepudding 😉 De er ikke så gode bare som dessert, men de er kjekke å bruke til skoleboller vet jeg, som kremen. Har ikke fått prøvd det ut enda. Sjokolademousse står også på lista over ting jeg vil lage.

   Pizza-vafler hørtes spennende ut, hvor fant du det hen? Det vil jeg gjerne sjekke ut! Det minner meg på at jeg alltid lager toast i vaffeljernet. Fordi jeg synes det er unødvendig med et toastjern i tillegg, det har jo samme funksjon. Så jeg ga bort toastjernet for en stund tilbake.

   Jeg tror dette blir et godt og spennende matår! Ostekake er jo veldig godt, og jeg vet det ikke er så vanskelig å lage vegansk, så det må jeg absolutt få prøvd engang! Det står på lista over ting jeg skal lage. Nå blir det snart middag her, ris og oumph med sweet chili saus, salat og dressing. Raskt og enkelt 🙂

 2. Så morro med matprosjekter, det høres veldig fint ut. Jeg kunne ønske jeg fikk til og begynne med noe sånt selv engang, men synes det er så vanskelig å komme i gang. Kanskje jeg kan få litt inspirasjon her på bloggen din.

  • Håper du kan finne litt inspirasjon her ja 🙂 Jeg følte også før at matprosjekter kunne være litt «skummelt» å begynne med. Nå bare «hopper jeg i det», det verste som kan skje er at det blir et dårligere prosjekt enn man så for seg. Og da er det jo bare å avslutte og prøve noe nytt, tenker jeg da. Hvis du bestemmer deg for å forsøke på et lite prosjekt, kan det jo kanskje være en ide å prøve ut noe lite til å begynne med? Kanskje en uke eller noe sånt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s