Å finne seg selv

Det er muligens en klisjé når man snakker om «å finne seg selv». Likevel vil jeg dele noen tanker om hvordan jeg de siste månedene har funnet mer av meg selvJeg har alltid vært ganske bevisst på hva jeg gjør og tenker, og har for lengst innsett at jeg er annerledes. Jeg har allerede funnet de store bitene i livets puslespill. Rammen kan du vel kalle det. Det som holder bildet sammen, selv om du fremdeles ikke kan se selve motivet puslespillet skal forestille.

Akkurat slik som jeg heller ikke vet hvor livet mitt fører hen. Og det er helt greit! Jeg vet hva mine nåværende mål, ønsker og drømmer er. Slikt kan også endre seg med tiden. Antageligvis blir noe tilpasset, slik som vi alle med tiden tilpasser oss livet i større eller mindre grad.

Jeg vet bare hva jeg har, hva jeg tenker og føler – akkurat nå.
img_7748
Så på hvilken måte har jeg funnet meg selv litt mer den siste tiden? Jo, på min fantastiske reise mot et minimalistisk liv. Det startet som et behov for å rydde opp i fysiske eiendeler, men lite visste jeg at dette skulle være en døråpner. Jeg åpnet sinnet mitt, bevisstheten min overfor noe mye større. Jeg ble mer bevisst på meg selv, hva jeg ville og hvem jeg var – enn noen gang før.

For meg handler det ikke om hva jeg har tatt bort, men heller hva som betyr aller mest. Jeg startet med å fjerne store deler av eiendelene mine og begynte å føle på en indre ro. En stillhet og fred jeg ikke kan huske å ha følt siden jeg var et barn.

Fjoråret fikk meg også bort fra omtrent alle sosiale medier, og jeg ble mye mer bevisst på nettbruken min.

IMG_9732
Jeg har kvittet meg med flere hundre bøker. Tanken var å ikke bruke penger på det, og benytte biblioteker når jeg ville lese. Men jeg oppdaget etter hvert også noe annet ved meg selv. Jeg ble mer bevisst på hva jeg ville lese, og jeg innså at jeg ikke lenger var like glad i å lese bøker. For all del, jeg liker fortsatt å lese, ikke misforstå. Men jeg følte meg ikke lenger som en ivrig lesehest.

Til å begynne med var det tungt å fordøye, ikke alle endringer er like enkle å innrømme overfor seg selv. Men det er faktisk helt greit at jeg ikke leser like mye. Det er mitt liv, og det viktigste er at jeg fyller det med det som betyr noe her og nå.

img_8974
En annen nesten sjokkerende oppdagelse var hvor lite jeg faktisk trenger for å være lykkelig. Jeg vet at få mennesker i livet mitt er det mest ideelle, og nå langt færre eiendeler. Det siste jeg merket var behovet for opplevelser. Nei da, jeg skal ikke gro fast i hjemmet. Men jeg har ikke lenger det samme behovet for å hele tiden gjøre noe. Jeg kan være, og ikke hele tiden gjøre. Det var en video som fikk meg til å tenke ordentlig over dette. Virkelig inspirerende!

Jeg har ikke vært ute og fartet og opplevd mye de siste årene. Likevel har jeg gjort ganske mye for meg selv. Og som jeg har nevnt før kjeder jeg meg aldri. Og nå føler jeg som sagt mindre behov for å hele tiden gjøre noe. Jeg kan bruke tiden på å tenke, og trenger ikke bestandig ha noe i hendene eller foran meg. Jeg kan bare være tilstede. Og det føles helt fantastisk!

IMG_6517
Samtidig har jeg oppdaget at jeg ikke lenger har et så stort behov for å reise. Jeg har alltid drømt om å reise masse, oppleve mest mulig! For all del, jeg er fortsatt eventyrlysten og det er mange steder jeg vil besøke med kameraet rundt halsen. Men jeg har ikke denne trangen lenger som nesten stresset meg. Må gjøre det, må dra dit. Jeg har ikke reist mye i løpet av livet, men følte et press på alle stedene jeg ville besøke.

Det viktigste er ikke å utforske hele kloden, men heller at jeg drar til steder som kan gi meg noe. Ikke bare fotografier, vakre blikkfang og mennesker. Men noe dypere enn som så. Livet er en vakker reise, og jeg gleder meg til å se hvor årene fører meg hen. Både fysisk og mentalt.

Med dette avslutter jeg januar og tar imot årets andre måned.

5 kommentarer om “Å finne seg selv

 1. Åh, dette treffer meg sånn!

  Tusen takk for virkelig fin kommentar på bloggen min – du skriver så mye jeg kan identifisere meg med, og jeg likte SPESIELT godt det du sa om at minimalismen kan etterhvert dreie seg om flere områder i livet, og ikke bare de fysiske tingene.

  Jeg kjenner det allerede. En annerledes letthet, nesten som et innvendig håp, nå som jeg har begynt å gi slipp på ting og følelser jeg ikke har plass eller lyst til å ha lenger. Slik som med deg og lesingen – slik har jeg også det! Jeg var også en ivrig lesehest før, og selv om jeg skulle fremdeles ønske at jeg var det, og at jeg konsumerte bok etter bok etter bok, så liiiiker jeg det bare ikke på samme måte lenger. Og det må da være greit. Det er forstatt bare bøker, liksom.

  Jeg blir også evigglad over å finne likesinnede, og som det viser seg – så er vi mange! Det tror jeg er et direkte resultat av at vi kanskje nå begynner å innse at vi har blitt «lurt» av konsumerismen (heter det det på norsk…?) og stadig påvirkning etter å ville ha MER MER MER. Det føles så godt å endelig «se lyset» om man kan si det. Det føles vertfall slik.

  Ønsker deg en fin kveld og en god natt ❤
  Klemklem!

  • Takk for en veldig fin kommentar! Det er alltid en god følelse når man finner likesinnede, og det virker som det er flere og flere som får opp øynene for minimalisme, blir bevisst på forbruk og miljø osv. Første steg er nok å se verdien i å ha mindre. «Less is more» 🙂 Tror du kan kalle det konsumerisme på norsk ja 😉

   Jeg tror nok mange har lett for å forbinde minimalisme bare med det estetiske, altså rene flater, hvite lyse farger osv. Det trenger jo på ingen måte å være sånn, selv om mange liker det. Jeg synes det er viktig å understreke at minimalisme ikke trenger å være én løsning, men heller å finne det som passer en selv – vi har alle ulike behov.

   Før var jeg veldig glad i mye farger, både på klær, interiør osv. Jeg så på «typiske» minimalistiske hjem som litt kalde og sterile. De trodde jeg heller ikke ville endre seg, men bare noen få uker inn i den minimalistiske reisen min begynte jeg å innse at jeg ikke trenger alle fargene rundt meg. Nettopp fordi jeg har et så fargerikt indre, med fargesterke følelser, ideer og kreativitet. Da er det bedre med et nøytralt ytre for meg. Både med klær, interiør og alt jeg omgir meg med. Det var et lite sjokk, for å si det mildt! Fra å se på svart/hvitt-stil som kaldt og sterilt til at jeg nå føler det er ryddig og beroligende. Og ganske tidlig på reisen min merket jeg jo også hvordan jeg kunne anvende minimalisme på flere områder i livet. Hjemmet mitt var bare en start.

   Jeg har skrevet et ganske personlig innlegg om veien fra spilleavhengighet til sparing, som har blitt et enda viktigere tema for meg:
   https://livetsrose.net/2017/01/29/fra-spilleavhengig-til-sparegal

   Og her om sosiale medier og minimalisme, hvis du vil lese:
   https://livetsrose.net/2016/12/11/varsler-og-livskvalitet

   Jeg bruker også minimalisme som en grunntanke når det gjelder ting som for eksempel relasjoner. Fordi jeg ikke ønsker å kaste bort tiden min på mennesker som ikke er verdt det. Noen synes det er litt hardt og brutalt, men livet er kort – og jeg vil bruke det på de som betyr mest for meg. Det finnes mange energityver der ute, mennesker som suger all kraft ut av deg. Og da synes jeg det er viktig å være bevisst på det. Ta et valg om å holde avstand. (https://livetsrose.net/2016/10/16/ikke-verdt-min-tid)

   Veldig fint å høre at du kjenner på en annerledes letthet, jeg ble selv veldig overrasket over den indre roen jeg fikk. Jeg synes det er fint å kunne gi slipp på ting som ikke betyr nok for meg, for å kunne gjøre plass for det som er viktig. Ønsker deg en finfin dag videre, gleder meg til å følge bloggen din fremover. Både med minimalisme og alt det andre fine du legger ut!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s