Matglede

Da er vi en uke inn i den nye måneden og jeg tenkte å skrive litt om vegansk mat. Som dere kanskje har fått med dere, har jeg jo et lite prosjekt. En soyafri-måned. Det går veldig fint hittil, akkurat som forventet. Det blir bare litt annerledes retter uten kjøtterstatninger av soya, men likevel like smakfulle. Jeg tenkte å dele litt av det jeg har spist hittil. Neste uke skal jeg ha en suppeuke, så da kommer jeg bare til å spise suppe, til alle måltider. Selvsagt med brød/rundstykker og ulikt tilbehør til. Jeg tror det blir en spennende uke. Deler litt mer om det her senere.

img_6768-as-smart-object-1
Båndspagetti kokt med litt grønnsaksbuljong og hvitløk. Tomatsausen er basert på Toros spagettisaus, men med ekstra tomater, litt havrefløte og urter. Det gjør underverker for smaken. I sausen har jeg grønne linser. Krutonger, barbecue saus og revet Violife ost til tilbehør.

img_6809-og-6814
På det første bildet ser du en deilig grønnsakssuppe. Med alle godsaker du kan tenke deg! Potet, søtpotet, gulrot, gul løk, purreløk, kikerter, linser og pasta. Med krutonger og loff til.

I helga hadde jeg bønnetaco. Moste bønner med tacokrydder fungerer veldig bra. Her ser du en tortillalefse med bønner og tacokrydder, mais, løk, jalapeno, Violife ost og tacosaus. Jeg hadde også en lefse med ketchup og hjemmelaget dressing i stedet for tacosaus.

img_6782-og-6829
Loff med hjemmelaget potetsalat. Potetsalaten består av poteter, løk, hvitløk, persille, gressløk, karri og litt andre krydder. Jeg bruker Oatly iMat fraiche og litt lake/vann fra et glass jalapeño.

På det andre bildet ser du havregrøt med eplemos, banan og kanel til. Havregrøt er lettvint og godt. Jeg hadde også en porsjon med kanel og appelsin. Det var himmelsk, og jeg kan ikke forstå at jeg ikke har forsøkt det før! At jeg har gått inn i mitt 22. år uten å ha spist havregrøt med appelsin er galskap. Det skal i hvert fall ikke bli siste gang!

img_6828-as-smart-object-1
En deilig salat! Isbergsalat, mais, løk, paprika, linser, bønner, kikerter, pasta penne, Violife ostebiter og krutonger. Med hjemmelaget dressing. Denne er veldig enkel og lage. Litt Oatly iMat fraiche blandet med ketchup og barbecuesaus. Deretter tilsetter jeg hvitløkspulver, paprikapulver, persille, gressløk, estragon og en form for grillkrydder/pommes frites krydder. Dette for å gjøre den litt salt. Dressingen kan lett tilsettes annet krydder og heller litt salt utenom.

img_6774-og-6702-blogg
Av søtt de siste dagene har jeg spist Oatly vaniljeis av havre med bringebærsaus til, og vaniljekake. Denne lager jeg jo nesten alltid soyafri uansett, siden jeg ikke har tilgang på soya-vaniljesaus her i byen. Heldigvis fant jeg et par stykker i fryseren. Det var en glede med tanke på at stekeovnen min har vært ute av drift en stund.

Ønsker dere alle en god matuke videre!

7 kommentarer om “Matglede

 1. Så spennende! Jeg kunne tenke meg å prøve det samme ettersom jeg ikke tenker så mye over hvor mye soya jeg får i meg. Jeg er så utrolig svak for Alpro sin sjokolademelk… OATLY sine produkter er jo fantastiske da. Litt dyrere, men det er vel kanskje verdt det når man støtter et svenskt merke.

  • Jeg tenker egentlig ikke stort over hvor mye soya jeg får i meg altså, dette er mer et eksperiment for å prøve å lage litt annerledes retter, utfordre meg selv litt 🙂 Har skrevet litt mer om matprosjektet her: https://livetsrose.net/2017/01/24/matprosjekter

   Når det gjelder matfløte bruker jeg alltid Oatly uansett, siden de finnes i 1-liters kartonger i Sverige vs. Alpro som er 2,5 dl. Plantemelk varierer jeg veldig egentlig. Det har lett for å bli soya, men synes ikke det er noe særlig annerledes nå med havre eller rismelk (og jeg har prøvd ut litt mer mandel og hasselnøtt-melk tidligere også). Ikke minst kokosmelk på boks, det bruker jeg masse 🙂 Bruker det uansett bare til mat, jeg har aldri likt å drikke melk før jeg ble veganer, så det slipper jeg å tenke på. Sjokolademelka til Oatly er vel så god som Alpro. Drikker ganske sjeldent sjokolademelk, men har ofte byttet litt på, siden de er litt forskjellige. Jeg varmer som regel sjokolademelka så det blir som kakao. Da foretrekker jeg Oatly, siden det er litt «sunnere» (55 kcal vs. 61). Sunt blir det jo ikke uansett, med siden jeg ofte har krem av havrefløte til, er det greit å kutte litt ned på selve sjokolademelka.

   Har ikke tenkt noe over at det er dyrere egentlig, men det kan godt være. Oatly matfløte sparer jeg nok på uansett, med de store kartongene. Veldig kjekt at det har såpass lang holdbarhet.

   Det som er den største forskjellen med en soyafri måned er egentlig kjøtterstatningene som uteblir. Tenkte å prøve meg på bønneburgere en dag, og sopp-lasagne i morgen. Utenom det går med mye i linser, kikerter og bønner i maten. Like smakfullt.

    • Ja, jeg bruker kokosmelk til masse! Nesten alltid til ulike supper og ikke minst når jeg lager karrigryte. Sopplasagnen ble veldig god 😊 Absolutt noe jeg vil lage igjen. Sopp passer egentlig til veldig mye. I dag spiste jeg stekt sopp, pasta og grønnsaker i fløtesaus (Oatly matfløte). I morgen blir det nok pizza for å bruke opp resten av soppen. Jeg får litt sopp-dilla noen ganger, hehe! Håper å lære meg litt mer om sopp og få til en tur i skogen på sopptur til høsten 🍄🍃😊

 2. Her virker det som omdu spiser mye god mat, selvom du er vegan. Jeg har alltid tenkt at det kanskje blir litt kjedelig og ensformig mat men det ser jo virkelig ikke slik ut. Jeg ble sittende å se litt på andre innlegg du har postet om mat også, og må virkelig si det er spennende.

  Du skriver om vaniljesaus med og uten soya, men er det like mye smak i de som vanlig vaniljesaus? Tenker det kan være smart for laktoseintolerante.

  • Jeg spiser mye spennende mat ja, ikke noe kjedelig her i gården 😉 Faktisk spiser jeg mye mer variert og spennende etter jeg ble veganer.

   Jeg synes vaniljesausen smaker like mye, men det er litt forskjell på Oatly basert på havre og Alpro av soya. Begge er gode, og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare forskjellen. Til vaniljekake som er det jeg som oftest bruker det til, smaker de egentlig helt likt. Men over bær, bakte epler eller andre ting hvor ikke vaniljesausen varmes opp, holder jeg en knapp på Oaty sin vaniljesaus av havre. Det kan nok også være fordi det er denne jeg er mest vant med. Alpro vaniljesaus finner jeg ikke her i byen, så da er det vel ganske naturlig at jeg har blitt mest glad i Oatly som jeg har spist flere titallsganger.

   Alle veganske produkter er jo egnet for de som ikke tåler melk, så det er absolutt lurt å tenke på med en som er laktoseintolerant ja. Veganske «melkeprodukter» finnes det jo massevis av, både når det gjelder plantemelker, fløte, yoghurt, ost og «creme fraiche/rømme-varianter». Bare å si ifra om du ønsker tips til gode produkter. Det er en en jungel av veganske produkter der ute, så det er lett å «gå seg litt vill» 🙂

Det er stengt for kommentarer.