På vegne av venner

Når jeg hører navnet Kristopher Schau forbinder jeg det med en tullete, useriøs og litt smågal fyr. Egentlig vet jeg ganske lite om han, jeg husker bare i det fjerne at jeg for mange år tilbake, da jeg fremdeles var et barn – hørte om tv-serien De syv dødssynder. Jeg fikk aldri sett den selv, men etter hva jeg hørte folk si om den på den tiden – gjorde den et slags inntrykk. En følelse av nysgjerrighet og en smule avsky på samme tid. Jeg vet ikke riktig.

Nettopp derfor ble jeg så positivt overrasket og grepet av boken på vegne av venner. Jeg har lest den før, og jeg har nå lest den igjen. Utgitt på forlaget Oktober kommer den innbundet med et blomstrete omslag.

img_6837-as-smart-object-1
Vi møter en følsom Kristopher Schau. Kanskje fordi boken bærer på et så alvorlig tema, en så sterk følelse av ensomhet – griper den meg på en spesiell måte. Han har truffet en nerve, virkelig truffet blink. Jeg sitter igjen med en klump i halsen når jeg leser om alle begravelsene hvor ingen møter opp. Den gjennomgripende ensomheten. Kanskje et liv i ensomhet, for deretter å dø helt alene. Ingen ved din side til siste stund. Men det vet vi ikke.

Kanskje var det en snill og varm sykepleier som holdt en hånd frem til siste åndedrag. Kanskje var det et menneske som selv valgte å leve alene. Likevel; det er noe tragisk og dystert over disse begravelsene uten tilskuere. Uten familie, uten venner. Ingen som møter opp. Bare Kristopher.

Dette er en bok fylt opp av en mann som viser en annen side av seg selv. Selv om fokuset er på de døde, begravelsene og den endelige avskjeden – danner jeg meg et bilde av han. Han som starter boken med å skrive om om å ikke være redd for å dø, om behovet for å lage noe og manglende fornemmelse av tid. Han som får meg til å sitte igjen med en klump i halsen og samtidig en god følelse.

«Jeg har gjort så mye jeg angrer på at hjernen min har valgt å kapsle all fortid inn i det samme datoløse vakuumet.» (s. 6)

img_1165
En bok som traff meg sterkt. En annerledes bok, både brutal og fylt med sympati på samme tid.
Anbefales på det varmeste.

En kommentar om “På vegne av venner

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s