Om tårer og latter

Tårene kan gi meg en form for ro. En tid til å gi slipp på smerte. Det var på tide nå, på tide å gråte – på tide å få det ut. Jeg kan gråte av glede, i fortvilelse eller i et latterutbrudd.

Det var på tide å bryte ned muren jeg hadde satt opp. Tvinge av stålmasken og vise et ekte ansikt, et som både smiler og gråter. Gi slipp på forestillingen om at sterke mennesker ikke kan gråte. At det gjør deg til noe annet. Noe mindre, noe svakere. Noe mer ekte.

Tvert imot. Vi trenger å få lov til å vise følelser. Alle følelser, hele følelsesspekteret. Det er greit når du gråter, når du skriker eller når du ler. For alt dette er en del av det å være menneske. En del av det vi alle føler på til tider. Ikke hold det inne til det blir en vond byll som verker etter å sprette ut av øynene dine.

For meg er tårer verdifulle. Det å gi avkall på innelåste følelser, slippe fri noe som har vært bundet fast litt for lenge. Jeg er ikke svak når jeg gråter, heller ikke sterk. Men jeg er sterk som tillater meg selv å føle på alle følelsene. Jeg mottar dem med åpne armer, uansett.

img_3897
Jeg har lært å ikke holde inne alt det vonde. Jeg har lært at det er fint å føle på alle følelser. At det går bra. Jeg faller ikke sammen av å felle tårer. Jeg ødelegger ingenting. Det slår ikke sprekker i grunnmuren slik en oversvømmelse av vann kan gjøre. Ikke blir du dehydrert og dør av det heller. Det er greit å gråte.

Det finnes ikke noe mer vakkert enn å bli rørt til tårer. Å gråte over noe som er fint, ikke vondt. Bare fint. Når jeg leser noe og blir rørt, da er det virkelig vakkert. Nettopp fordi jeg lettere blir rørt over å høre mennesker snakke, ansikt til ansikt – eller kanskje på film. Det jeg kan se, ta og føle på. Likevel; jeg blir stadig rørt over skrevne ord. Og etter som tiden har gått og mye hat og smerte har forsvunnet – blir jeg lettere rørt.

Noen ganger kan jeg bli rørt av selve livet. Det høres kanskje litt patetisk ut, nesten som en klisjé som egentlig er litt klissete og flau. Men det gjør det ikke noe mindre ekte. Jeg kan blir rørt over egne tanker og handlinger også. Nå har jeg på ingen måte et gigantisk ego eller et stort selvbilde som svaier høyt over alle andres. Dette er kun inni meg. Jeg føler jeg har gjort eller sagt noe som er viktig. Kanskje skrevet noe. Noe som betyr noe for meg.

img_4543
Er det ikke deilig å le så kraftig at det verker i magemusklene og tårene spretter ut av hodet? Jeg synes det. Å le så det nesten gjør vondt. På samme måte som latter kan være et uttrykk for noe annet, kan også tårer være flertydig.

Jeg ler så jeg gråter, og jeg gråter av glede. Jeg blir rørt til tårer og jeg gråter i smerte og fortvilelse. Ingen av delene er viktigere enn de andre. Fordi de har ulike formål. Ulike måter å uttrykke følelser på. Jeg trenger disse dyrebare små tårene. De som slukker vonde følelser og forsterker de gode.

La meg gråte lange elver. La meg lytte til vakker musikk og sitte der med snørr og tårer. La meg blir rørt av tanken på gode mennesker, fine handlinger og fantastiske opplevelser. La meg få tilbake troen på menneskeheten når hele verden føles alt for grusom. La meg le til jeg griner eller setter maten i halsen, eller brusen i nesa. Bare la meg få lov til å føle på alt sammen.

5 kommentarer om “Om tårer og latter

 1. Følelser er et stort tema. Og mange små temaer. Og det er elver og sprudlende fontener. Jeg gråter ikke ofte, fordi jeg føler det er privat og noe de rundt meg, altså personalet, fortjener å få kjennskap til. Følelsene er mine, de ingen kan ta fra meg. Derfor gråter jeg bare når jeg virkelig bryter sammen. Og kanskje ikke engang da. Men jeg smiler og ler og er stille, kjeftende og innadvent. Altså et helt spekter av følelser ligger til grunn, som tristhet, redsel og glede. Jeg har bare ikke mulighet til å la tårene komme til. Jeg har stengt igjen krana. Rørlegger søkes.

  • Jeg skjønner det kan føles litt annerledes å gråte og kanskje vanskelig når det er folk rundt deg hele tiden. Jeg er glad for at jeg aldri har holdt tårer inne. Visst har jeg skjult det og satt på en maske, latet som alt er fint – men jeg har alltid sluppet løs det vonde når jeg har vært alene. Nå har jeg blitt veldig bevisst på å ikke holde noen følelser inne. Er jeg sint, er det greit å skrike, gråte eller ha en eller annen form for reaksjon. Blir jeg frustert kjefter jeg ut i løse luften. Ikke til mennesker som er tilstede, men bare for å få det UT. Og er det mennesker tilstede, skal jeg få lov til å ha en reaksjon. Si ifra hvis jeg blir behandlet urettferdig. Jeg er ferdig med å finne meg i alt mulig, føye med etter andre mennesker eller akseptere sårende eller patetiske utsagn. Da er det lov å reagere.

   Etter årevis med flere lag av falske masker og ikke minst et forsøk på å hele tiden være sterkere enn det som var nødvendig, har jeg klart å gi mer slipp. Og det gjør at jeg gråter mer, skriker mer og smiler mer. Generelt føler jeg mer. Og da er det også greit å gi uttrykk for det. Før hadde jeg aldri tillatt meg selv å stå å skrike høyt til en dataskjerm, gråte over «filleting» eller smile av ting man ikke skal smile over. Nå gir jeg mer faen. Lar meg selv få føle på akkurat det som kommer, før jeg lar det flyte videre, lar livet flyte videre. I stedet for at det skal bygge seg opp masse frustrasjon eller smerte inni meg.

   Jeg håper du får åpnet krana. For jeg tror bare det er sunt å gråte når man har det vondt. For meg handler det om å gi slipp. Og det føles alltid bedre etterpå, selv om jeg i øyeblikket kan bli snørrete og tett i nesa, ikke minst at jeg hovner opp veldig i ansiktet når jeg gråter. Jeg ser ut som en rød tomat, det er nesten som om jeg reagerer på mine egne salte tårer. Jeg gråt i går og det føltes riktig. Fordi jeg fikk uventet vondt (fysisk). Da forsvinner smerten fortere også. Det føles i hvert fall slik. Kanskje fordi fokuset blir flyttet fra smerten til tårene, jeg vet ikke.

   • Det med at smerten flytter seg, er interessant. Når jeg har grått, føler jeg at jeg har plassert smerten et sted. Før gråt jeg mye i hundepels. Det var trygt og godt.

    • Hundepels er trygt og godt, det er jeg enig i. Mira er en god støttespiller når dagene blir mørke. Akkurat passe mengde omsorg. Mennesker kan ofte ende opp med å gi for mye eller for lite, men en hund gir akkurat passe mengde 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s