Minimalism game

Jeg har et godt tips for dere som ønsker å kickstarte reisen mot et mer minimalistisk liv som jeg nå tenkte å dele med dere. Vi har alle forskjellige «triggere» som får oss til å ønske et liv med færre gjenstander, mindre stress og mer livskvalitet. Noen har kanskje hørt om Konmari-metoden, andre har satt begrensninger for innkjøp eller motiverende mål som de ønsker å spare penger til. Her er en enkel utfordring som mange har prøvd ut. Utfordringen går under navnet Minsgame eller minimalism game. Det går ut på at du gjennom 30 dager kvitter deg med et økende antall gjenstander.

På dag 1 kvitter du deg med en ting, på dag 2 er det to ting og slik fortsetter du. Etter 30 dager vil du ha fjernet 465 gjenstander. Om dette er ting som har blitt kastet, gitt bort eller solgt er opp til deg å avgjøre. Dette er en god kickstarter for alle og enhver. En enkel utfordring med gradvis økende vanskelighetsgrad.

For meg var det litt vanskelig å begynne med dette 14. desember, siden jeg allerede nesten var ferdig med opprydningen i hjemmet mitt. Men det var en god anledning til å sette siste spikeren i kista. Bli kvitt ting jeg tidligere ikke hadde tatt tak i. Jeg skulle holdt på til 12. januar, men var allerede ferdig med alle gjenstandene 29. desember. Det er en god idé å tenke at du har maksimalt én måned på deg, men at du gjerne kan bruke kortere tid.

img_3115
Jeg vil gjerne påpeke at jeg helst ønsker å bruke opp ting som kan brukes opp. Jeg hiver ikke ting jeg regner som forbruksgjenstander som vil tilsi at jeg kaster noe og går til innkjøp av noe annet som erstatning. Men alle mulige ting jeg ikke liker eller har behov for lenger og som ikke fører til erstatningsprodukter – har jeg kvittet meg med.

Hva har du i hjemmet ditt som kun fører med seg stress, støv og rot? Hva har du lenge hatt lyst til å rydde i? Kanskje du fant flere sommerklær sist sommer som du egentlig ikke likte lenger? Noen klær med huller som kan repareres? Klær du aldri bruker som du kan selge eller gi bort? Hva med bøker du aldri har tatt deg tid til å lese? Serieboksene eller filmene du ikke lenger ser på?

Kanskje kjøpte du en parfyme som ikke lukter noe godt? Har du kremer eller body lotion som er gamle og inntørket? Sminke som er klumpete og på tide å kaste? En neglelakk du egentlig ikke liker? Hva med sokker? Har du mange enere som mangler en partner? Kast dem, hvis ikke de lett kan brukes sammen med andre sokker. Jeg bruker bare sorte sokker nå, noe som gjør det lett å bruke de sammen med andre, om det for eksempel er hull i en sokk.

img_7886-as-smart-object-1
Kanskje har du ikke lenger interesse for et tema du leste masse om før? Hva med å selge bøkene eller gi de bort til noen du vet vil få glede av dem? Vi har tross alt biblioteker hvis du skulle få lyst til å lese det igjen om 10 år.

Har du hobbyer du holdt på med for mange år tilbake? Spør deg selv om du virkelig kommer til å bruke disse tingene igjen. Er du usikker, kan du alltids samle slike kanskje-gjenstander i et skap, en bod eller lignende – og spørre deg selv spørsmålet igjen om 3 eller 6 måneder. Da bør du være sikker på om det er riktig eller ikke. Mindre avgjørelser slik som en genser, veske eller kanskje et møbel – sov på det! Gi deg selv tid til å gi slipp på ting.

Jeg kan si såpass at etter å ha kvittet meg med sikkert flere tusen små og store gjenstander, angrer jeg ikke på en eneste ting!

img_3104
Det er mange fordeler med å leve et mer minimalistisk liv. Jeg har snudd opp ned på hele livet mitt. Den fysiske delen av opprydningen er for mange begynnelsen. Men minimalisme kan foregå på så utrolig mange flere plan enn gjenstander og rot. Jeg har tidligere skrevet litt om varsler og livskvalitet, altså minimalisme i forhold til sosiale medier og nettbruk.

Minimalisme kan anvendes på alle livets områder for å oppnå et enklere og ryddigere liv både fysisk og mentalt. Nettbruk, relasjoner, matvaner, opplevelser. Det er kun dine preferanser som setter grensene. Jeg ønsker med tiden å skrive om flere ulike områder minimalisme har påvirket livet mitt på. Ta gjerne en titt i minimalisme-kategorien her på bloggen, kanskje det kan gi litt idéer eller inspirasjon. Nå er det snart helg, hva med å rydde litt i helga?

5 kommentarer om “Minimalism game

 1. Nå skal jeg ta å rydde litt. Faktisk. Fordi det får meg til å føle meg bedre og det er noe konkret å gjøre.

  • Så fint at rydding får deg til å føle deg bedre, sånn er det for meg også. Nå har jeg nesten akkurat våknet, etter søvnens opprydning i hjernen. Jeg tror vi trenger søvnen for å sortere alt. Og det er fint å tenke på at hjernen er så fantastisk og rydder opp etter seg selv, mens vi får hvile. Nå skal jeg fortsette å se på en dokumentar om søvn 😊

 2. Elsker innleggene dine om minimalisme, drømmmer om om å komme dit. Tenkte faktisk å prøve leken din 🙂 … men her sitter jeg snart 50 år gammel i et hus etter besteforeldrene mine, minner etter oppveksten til min far, meg selv og 7 barn… det har hopet seg opp så mye skrot, men samtidig gode minner at det nesten ikke er plass til meg selv… (derfor føler jeg at jeg får puste når jeg reiser og er på enkle hotelrom)…. men jeg skal faktisk prøve å følge oppskriften din 🙂 Kommer tilbake med hvordan det går 🙂 Ha en flott helg!

  • Så fint å høre at du liker innleggene om minimalisme! Og jeg tror absolutt dette er en utfordring som kan hjelpe deg litt på vei. Start i det små, kanskje ved å rydde opp på badet for eksempel. Sminke, kremer og produkter du ikke bruker. Kanskje undertøy eller håndkler som har sett bedre dager. Jeg tror kjøkken og bad er to enkle steder og starte. For der vil de fleste finne noe som er lett å kvitte seg med. Har man oppbevaring i boder, garasje, loft osv. kan det være masse som skal ryddes oppi. Men jeg har fått erfare selv og hørt flere andre si – at bare man får begynt, føles det mye lettere. Selv de som bare har begynt med småting her og der. Da får man lyst til å kvitte seg med mer. Det går litt «sport i det» etter hvert.

   Før samlet jeg på veldig mye. Jeg hadde mange hundre bøker og filmer, som jeg ikke leste/så mer enn den ene gangen. Ikke minst filmene som jeg hadde digitalt. Og jeg hadde jo nok middagsservise og kopper og kar til å ha et gigantisk selskap. Jeg bor alene og har omtrent aldri noen på middag lenger, og da er det jo meningsløst. Om man har en større familie har men selvsagt brukt for litt mer, men jeg tror kopper og kar er en gjenganger for mange. Man innser ofte ikke hvor mye man har før man samler det sammen.

   Jeg håper du får ryddet litt og kan finne litt mer plass og ro til deg selv. Fysiske ting forstyrrer oss ofte mer mentalt enn det vi tror. Jeg anbefaler boken «Magisk opprydning» av Marie Kondo, den kan gi litt ekstra dra-hjelp. Hvis ikke holder jeg fast ved minimalism game – en ting på dag en, to ting på dag to – og sånn fortsetter du.

   Spent på å høre hvordan det går, du får holde meg oppdatert! Jeg kommer gjerne med tips til kategorier og ting som folk kanskje ikke tenker over at man kan rydde opp i. Jeg har hatt mange aha-opplevelser på veien mot et mer minimalistisk liv og hjem. Den største lettelsen er nok roen jeg føler inni meg, ikke minst at det er mye enklere å holde ting ved like, med tanke på rydding og vasking. Det er nok en stor motivasjon for mange.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s