Speilbilde

Nå tenkte jeg å skrive om noe så overfladisk som hår. Jeg har aldri vært veldig opptatt av utseende, men det jeg skal fortelle om nå, er en overfladisk ting som endret noe stort i mitt indre. Vi må spole et og et halvt år tilbake i tid, til slutten av september 2015. Høsten jeg bodde i Skien, overveldende følelser som følge av at jeg var medisinfri, og et impulsivt øyeblikk når jeg befant meg langt nede i kjelleren. Når livet var som mørkest.

Jeg klipte bort nesten alt håret mitt den dagen i september. Jeg fjernet samtidig min egen verdighet, følelsen av å se helt grei ut, i hvert fall i ansiktet. Igjen ble jeg stående som sårbar og med et enda større forakt overfor eget utseende. Jeg hadde ikke lenger håret som rammet inn ansiktet mitt som en trygg kappe. Og jeg måtte finne styrke et annet sted.

har-2015
Jeg har alltid vært misfornøyd med utseendet mitt, funnet noe å pirke på. Som overvektig og full av arr var det ikke spesielt vanskelig å finne noe. Men jeg hadde jo tross alt inntil den dagen et flott langt hår. Tykt og mørkt. Og lyseblå øyne som kunne sette blikket i folk. Virkelig borre seg fast og feste blikket. Nå sto jeg igjen, med et kortklipt hår etter minutter med kjøkkensaksa.

De første dagene taklet jeg ikke engang å gå på utsiden av døra. Jeg var nedbrutt psykisk fra før og følte meg enda verre av å se meg i speilet. Jeg følte nesten jeg hadde mistet selve identiteten min.

IMG_2762
Sakte, men sikkert vokste håret tilbake. Det tok lang tid, det er enda ikke spesielt langt. Men i prosessen skjedde helt andre ting, totalt uventet. I dag er jeg faktisk glad for at jeg i det desperate forsøket på å ødelegge enda litt mer av meg selv det året i september, gikk løs på det fine lange håret mitt.

For fra den dagen måtte jeg faktisk tåle å se noe jeg likte enda dårligere i speilet. Jeg så inn i speilet og møtte tårevåte, slitne øyne. Månedene førte med seg mye. Men hårløs som jeg følte meg (det var bare kort), begynte jeg etter hvert å gi slipp på kroppsfokuset, litt etter litt. Jeg sluttet etter hvert å hate meg selv. Begynte å akseptere den jeg var, med gode og mindre gode sider. Ting jeg likte og ikke likte på kroppen.

Faktisk vil jeg gå så langt som å si at ved å klippe bort håret mitt og følelsen av verdighet, bygde jeg med tiden opp selvfølelsen min. Følelsen av å være god nok. Jeg klarte å gi fullstendig faen i feilene på kroppen min, og fokusere på historien den forteller – på godt og vondt. Jeg er god nok!

6 kommentarer om “Speilbilde

 1. Flott innlegg!

  Hår har så mye å si. Det er utrolig hvor vanskelig det er å kvitte seg med det. Jeg handler ofte på impuls og det går ofte ut over håret mitt. Har selv ikke rørt det på ett år, men det klør. Bare en enkel forandring for å få litt kontroll på livet.

  • Takk 😊 Jeg kommer aldri til å ødelegge håret mitt på den måten igjen. Hadde aldri klippet det kort frivillig, for å si det sånn. Heldigvis har det vokst bra siden disse bildene i september 2015. Men jeg trenger fortsatt et par år til for å bli fornøyd med lengden. Kanskje i løpet av 2018, hvis jeg går med gjødsel i skoene, hehe 😉

   Det er de som kler kort hår, men jeg kunne aldri tenkt meg det selv. Og Gud for et slit det har vært med kort hår. Overgangen fra det vokste fra kort til såpass langt at jeg fikk alt ordentlig bak ørene var en pine. Jeg takler virkelig ikke sånt! Det kan være litt ork med langt hår, men heller det en den irritasjonen. Jeg har nok et litt merkelig forhold til hår tror jeg. Heldigvis kommer det tilbake helt av seg selv! 😂

   • Vi kan bytte. Håret mitt vokser så latterlig fort. Jeg vurderer om jeg skal klippe håret mitt kort igjen, fordi for meg var det befriende, men jeg forstår hva du mener. Nå kan jeg endelig sette håret i en topp på hodet, krølle det, dusje uten å få vått hår.. Det er mye mer slit med kort hår, absolutt!

    • Hehe, det hadde vært kjekt! Heldigvis vokser håret mitt raskt, men så utålmodig som jeg er, vokser det jo aldri raskt nok 😉

Det er stengt for kommentarer.