Fem ting jeg elsket da jeg var yngre

Da har det blitt mai og jeg er godt i gang med bloggingen igjen. Jeg tenkte å ta for meg det syvende temaet i bloggutfordringenfem ting du elsket da du var yngre. Hvor skal man begynne? Og hvor ung er det snakk om når vi sier «yngre». Jeg tenkte å ta for meg ting jeg likte i barndommen. Altså før jeg gikk ut av barneskolen. Det er litt enklere.


1. Pokémon
Jeg var en stor pokémon-fan i barndommen. Jeg spilte pokémonspill på gameboyen min, hadde en stor Pikachubamse på rommet og var en ivrig samler av pokémon-kort og figurer. Gode minner!

Jeg spilte litt Pokémon Go når det kom ut i fjor, men følte det bare gjorde at jeg gikk saktere. Mira fikk kanskje litt lengre turer, men til gjengjeld bevegde jeg meg i sneglefart. Men jeg synes absolutt Pokémon Go er et godt alternativ for de som for eksempel spiller mye dataspill inne, eller generelt folk som trenger en motivasjon til å komme seg ut. For meg som uansett går flere turer med Mira daglig og heller ikke spiller noen former for mobilspill, pc-spill eller lignende – ble det mer negativt enn positivt.


2. Mummi
Jeg elsket alt som hadde med mummi å gjøre når jeg var liten. Bøkene og filmene. Jeg husker jeg hadde et slags mummihus med små mummifigurer, og sist, men ikke minst: mummispill! Et av mine første møter med datamaskinen foregikk på en gammel stasjonær-pc. Jeg var vel rundt fire år gammel første gangen jeg spilte, og hadde stor glede av pippi og mummi-spill i barndommen.

Mummi har jo blitt værende populært, spesielt med mummikoppene som mange samler på, samt andre mummi-effekter. Jeg samler ikke på noe som helst som minimalist, men før om årene vurderte jeg å kjøpe de fine mummikoppene.

55310
3. Blåfjell
Som barn var jeg helt opphengt i julekalenderen Jul i blåfjell og også jul på månetoppen som kom ut litt senere. Jeg sang blånissesanger, hadde en blånisselue og med tiden pc-spillet til blåfjell. Jeg lekte mye i min egen fantasiverden når det var desember og blåfjell på tv. Jeg lagde meg en egen liten fantasilek basert på nissejenta i jul på månetoppen. For de som har sett serien, er kanskje ikke begrepene «nissegleder» og «nissestreker» helt ukjente. Det var nettopp det leken min gikk ut på. Jeg gjorde gode og mindre gode gjerninger, som om det var et slags spill. Heldigvis ganske uskyldig, men det sier jo litt om hvor mye jeg «lever meg inn i ting», spesielt i barndommen.

4. Bøker
Jeg har alltid vært glad i å lese. Så lenge jeg kan huske har jeg elsket bøker. Først når jeg var liten og mine foreldre leste for meg, og så fort jeg lærte å lese selv var det bare å gyve løs på bok etter bok. Jeg slukte dem, slik man sluker en god is eller leskedrikk. Det startet med barnebøker, men jeg var ikke så gammel når jeg fattet interesse for litt tyngre romaner. Lesetempoet mitt var raskt og jeg kunne lese i flere timer i strekk. Nå leser jeg ikke like mye lenger. Jeg er ikke den ivrige lesehesten jeg en gang var. For all del, jeg setter pris på en god diktbok eller roman. Kanskje en historie fra virkeligheten eller en novellesamling, men jeg bruker ikke like mye tid på bøker.

gunther
5. Gunther & the sunshine-girls
Det er kanskje ikke helt normalt at en 9 år gammel jente blir helt oppheng i sanger med såpass seksualisert innhold. Mens jevnaldrende lyttet mer til Westlife, Backstreet boys og andre artister jeg ikke kommer på i farten, lyttet jeg til Günther. Det var jo også barn på min alder som fremdeles lyttet til barnesanger på den tiden. Jeg kan forstå at læreren på barneskolen reagerte på at jeg lyttet til (og så på) musikkvideoene til denne gruppen i datatimene når vi hadde «fri-tid». Jeg var en stor Günther-fan. Med plakater på skapdørene og sangene Ding dong song, Teeny weeny string bikini og Touch me høyt ut av stereoanlegget.

Muligens sært, men det viktigste er jo at jeg hadde glede av musikken. Jeg har vært veldig glad i ulike typer musikk allerede fra ung alder. Og det var en sann glede når jeg oppdaget mine foreldres musikkhylle. De første minnene jeg har fra musikken jeg lånte er Modern talking og Olsen brother. Spesielt sangen fly on the wings of love av sistnevnte. Jeg husker jeg hørte den for første gang på tv når vi var på ferie i Danmark. Jeg tror dette var året etter de vant Eurovision song contest, muligens på et tv-program i forbindelse med Eurovision som da hadde blitt arrangert i Danmark et par måneder før. Det var året jeg skulle begynne på skolen, så detaljene er litt så som så. Det er tross alt snart 16 år siden.

Med dette avslutter jeg innlegget og vil gjerne høre hva DU likte eller var «hektet» på når du var yngre!

22 kommentarer om “Fem ting jeg elsket da jeg var yngre

 1. Jeg hadde ikke pokemon, jeg er litt for gammel. Jeg hadde viskelær, klistremerker og POG. Jeg var helt umettelig på POG. Jeg brukte alle lommepengene mine på de runde dingsene jeg egentlig aldri spilte med, bare samlet på. Jeg elsket å gå i kiosken på hytta for å kjøpe is en varm Strandafjellet og jeg leste bøker fra TL-klubben og gjorde klar TOPP skoledagbok til det nye året. Da jeg var 14, var det Leonardo DiCaprio, alle plakatene på veggen på rommet mitt og alle VHS-filmene han var med i.

  Likt av 1 person

 2. Virker som vi var ganske like. Digga pokemon og mumi jeg og. Likte ikke mumibøkene da. De syns jeg var skumle faktisk. Men klarte ikke være redd for Hufsa i filmene, selv om jeg prøvde. Alle andre var jo redd henne så da ville jo jeg og. Hadde akkurat den gameboyen som er på bildet. Var den kuleste jenta i klassen blant guttene en stund fordi jeg hadde gameboy color og pokemon gul 😉 Eneste gangen jeg har vært populær tror jeg 😛 Men bøker, det liker jeg enda! Og ang jul i blåfjell og det så likte jeg nok best Amalies jul med bare rødnisser. Er kanskje litt gammeldags. Den siste tingen du nevnte har jeg aldri hørt om da. Ble en litt lang kommentar, men jeg kjeder meg og burde vel egentlig prøve og sove.

  Likt av 1 person

  • Hehe, artig å høre! Jeg synes heller ikke Hufsa var skummel 😉 Jeg tok fram gameboyen for en stund tilbake, måtte jo dokumentere den limegrønne fine fargen. Forresten helt lik farge som jeg hadde på veggene i barndommen.

   Jeg liker også bøker enda, men leste mye større mengder før om årene. Nå går det litt opp og ned i perioder, og jeg leser ikke alt jeg kommer over lenger. Vil heller fokusere på bøker jeg virkelig ønsker å lese 🙂

   Lange kommentarer er bare hyggelig. Jeg er lysvåken, siden jeg startet dagen for bare 5 timer siden. Sånn er det med skiftende døgnrytme.

   Likt av 1 person

   • Jeg er periodeleser, dessverre. Skulle ønske jeg kunne lese ustoppelig, er så mange bøker jeg har lyst å lese. Nå holder jeg på med anorektisk av Ingeborg Senneset og night school-serien. Sistnevnte er egentlig en ungdomsserie, men føler meg fortsatt som en ungdom i litteraturens verden.

    Skjønner du er lysvåken når sagen bare starta for fem timer siden. Min starta kl seks, var iallfall da jeg våkna og kommer nok til å våkna på det tidspunktet i morgen og så burde sove snart. En fast døgnrytme kan og være irriterende når den innebærer å våkne kl seks hver dag hele uka, også i helgene. Men de sier vel deg er sunt 😉

    Likt av 1 person

    • Jeg liker egentlig at lesinga går opp og ned i perioder, men det er jo ofte noe jeg velger. Hvis jeg er veldig fokusert på å skrive eller fotograferer ekstra mye i perioder, blir det mindre lesing.

     Nå holder jeg på med boken «hvorfor hopper jeg» av Naoki Higashida, den er veldig fin. Og etter det står boken «for å overleve» av Sofia Åkerman for tur. Det er hun som har skrevet Sebrapiken, hvis du kanskje har hørt om den. Den leste jeg i forrige uke. Neste uke går jeg nok for litt poesi igjen. Tenkte å låne en bok eller to på biblioteket. Så jeg leser jo en god del nå.

     Ungdomsserier kan være fint det. Jeg tenker at det ikke alltid har så mye å si. Jeg ønsker å lese noen barnebøker senere, noen jeg husker fra barndommen og sånt. De vil antageligvis gi meg noe helt annet nå enn de gjorde for 15 år siden.

     Klokken seks Ja, da begynner du nok å bli ganske sigen nå. Jeg har ofte skiftende døgnrytme, men det er jo noe jeg trives med og velger selv. Jeg sover som et barn når jeg først legger meg, det er bare så mye jeg ønsker å gjøre, så da flyr tiden 😉

     Likt av 1 person

     • Har vurdert å lese «Hvorfor hopper jeg» men aldri kommet i gang. «For å overleve» har jeg faktisk i bokhylla mi på svensk, men ikke fått lest den enda. Tror jeg bare har lest 1/3 av bøkene i bokhylla mi dessverre, likevel kjøpte jeg nesten 30 nye bøker i dag. #avhengig! Var salg, betalte bare 1800 Kr da.
      Jeg vil helst ikke lese bøker fra barndommen jeg, er redd for å ødelegge de gode minnene.
      Jeg trivdes og med en skiftende døgnrytme, men nå må jeg opp tidlig hver dag og avsted så den tid er nok forbi.

      Likt av 1 person

     • Jeg har kvittet meg med nesten alle bøkene mine jeg, låner alt på bibliotek nå. Etter jeg ble minimalist kuttet jeg helt ut innkjøp av nye bøker også. Det går ufattelig mye penger med det til det. Tror jeg hadde over 1000 bøker før jeg begynte å redusere samlingen i fjor høst. Kjenner godt igjen det med å kjøpe flere og flere, selv om man har mange i bokhylla fra før. Det verste var hvis det var tilbud eller jeg var i bruktbutikker. Da tok jeg helt av! Nå finner jeg større verdi i å låne og lese dem der og da, enn å eie masse. For meg har det vært svært frigjørende, og jeg har redusert store deler av gjenstandene i hjemmet mitt. Bøker, filmer, klær, møbler, kopper og kar – egentlig det meste. Jeg har en egen minimalisme-kategori her på bloggen, hvis du vil lese litt mer om det. Jeg har skrevet en god del om ulike måter minimalisme har forbedret livet mitt på 🙂 Det kommer også noen flere innlegg om temaet utover i mai og juni.

      For meg handler det om langt mer enn bare fysiske eiendeler som jeg har gitt slipp på.

      Jeg kan forstå litt det du sier med barnebøker ja, at det kan ødelegge de gode minnene. Jeg tenker heller at det kan være en måte å oppdage minnene på nytt. I hvert fall for min egen del. At jeg både kan tenke på de gode minnene jeg har, og samtidig at bøkene kan gi meg noe nytt og annerledes på det stadiet jeg er i livet nå. Minner utvikler seg jo også, ettersom årene går og erfaringene blir flere. Minner fra barndommen hadde jo en annen betydning noen få år etter enn det de har nå. Minner og oppfattelse av ting som har skjedd er egentlig veldig spennende synes jeg.

      Likt av 1 person

     • Noen bøker MÅ jeg liksom ha. Samleobjekter. Sånn som Harry Potter-bøker og andre bra serier og bøker jeg trenger å notere i, ellers leser jeg mest bibliotekbøker jeg også. Syns det er så lagelig for bøker er DYRT pluss at de tar stor plass i hylla.

      Likt av 1 person

     • Sånn tenkte jeg også før, og til å begynne med var det mange bøker jeg ikke klarte å kvitte meg med 😉 Men først fjernet jeg de som jeg trolig aldri kommer til lese om igjen, og de jeg har hatt i årevis, men ikke egentlig ønsker å lese lenger. Og lange serier jeg hadde begynt på og sånt, som ble for langtekkelige. Etter det har jeg også brukt de siste 6-7 månedene på å lese ut en god del bøker, for deretter å kvitte meg med dem. Og hvis det er bøker jeg er usikker på om jeg kommer til å lese, men vet at jeg ikke vil lese det neste halvåret, har jeg kvittet meg med dem – hvis de finnes på biblioteket. Noe de som oftest gjør.

      De eneste bøkene jeg har igjen nå, er noen diktbøker jeg kommer til å lese flere ganger og ulike bøker om Asperger syndrom, som jeg selv er ferdig med – men som jeg vet at andre kan ha utbytte av. Derfor ligger de i skuffen på vent. Også har jeg litt dagbøker og sånt da. Men det var også veldig frigjørende å kaste noen. Det viktigste har jeg skrevet ned digitalt. Men dagbøker med vonde minner og kråketegn (jeg skriver veldig utydelig, spesielt når jeg har hatt det vanskelig) – var overraskende befriende å kaste. Før hadde jeg aldri vurdert noe sånt engang. Men de tilhører et helt annet liv, som ikke er mitt lenger. Nå har jeg det bedre psykisk enn noen gang, og jeg tenker at enkelte deler av fortidens grums, var det fornuftig å kvitte seg med. Det fjerner jo ikke minnene …

      Jeg liker biblioteker veldig godt, også kan man jo låne ebøker også, med ebokbib. http://www.nb.no har også mange digitaliserte bøker, så du kan lese på pc og sånt. Bøker beriker virkelig livet på mange måter!

      Liker

     • Jeg digger ebokbib. Gjør livet mitt så mye enklere når jeg er på ferie feks og ikke orker å ha kofferten full av bøker. Men bokhylla til nb. no er og bra. Liker også veldig godt lydbøker, da laster jeg ned de digitale filene. Å ha lydbøker på cder er ikke aktuelt lengre så lenge de finnes som digitale filer.
      Kan tenke meg at det faktisk var litt befriende å laste dagbøkene.
      Jeg har nærmere 100 Harry Potter-relaterte bøker, så de tror jeg ikke jeg klarer å kaste om det gjaldt livet nesten. Neida, så ille er det ikke. Men har en ganske awsome samling jeg har brukt mange år på å få fatt i.
      Men det er mange bøker jeg kunne tenke meg å kvitte meg med. Spesielt sånn posesalg bøker jeg aldri kommer til å lese noen gang.

      Liker

     • Ja, jeg liker også lydbøker. Benytter meg av når jeg får tak i prøvemåneder på Storytel, for jeg ønsker ikke betale for sånt. Men det finnes jo sikkert en god del man kan låne på biblioteket også, vil jeg tro. Men jeg har ikke cd-rom på iMacen eller noen steder mer, så for meg må det være digitalt.

      Det var veldig befriende å kaste de dagbøkene ja. De var uansett ikke en del av meg mer, på en måte. Fordi det jeg skrev om var så fjernt fra den jeg er nå.

      Hvis boksamlingen din gir deg glede, er det jo ingenting som er bedre enn det! Jeg hadde aldri trodd jeg skulle kvitte meg med omtrent alle bøkene mine, men det føltes riktig – og det er jo det viktigste. Faktisk har jeg mer glede av bøker nå enn for et år tilbake, siden jeg er mye mer bevisst på hva jeg leser, siden det må lånes på biblioteket og noen ganger må jeg jo stå på venteliste.

      Da høres det ut som en god idé å rydde opp i de andre bøkene i hvert fall. Jeg merket at det kunne være ganske demotiverende å ha bøker i bokhylla jeg visste jeg mest sannsynlig aldri kom til å lese. De ble en slags påminnelse om det som aldri kom til å bli noe (litt som med klær man ikke bruker). Når jeg kjøpte det i utgangspunktet ga de meg jo glede, fordi jeg ønsket å lese dem. Men det var også den eneste gleden enkelte av de kunne gi meg. Da var det på tide å gi slipp.

      Før var jeg også veldig opptatt av å lese ut bøker, uansett hva. Det har jeg sluttet med. Hvis jeg har lest en halv bok og overhodet ikke liker den, går det greit å avbryte 🙂

      Liker

     • Jeg orker heller ikke kaste bort tid på å lese bøker jeg ikke liker. Livet er for kort for bøker man ikke liker.
      Jeg savner en bibliotektjeneste der man kan høre på lydbøker, vet det jobbes med, men det går aaaaalt for sakte. (U)heldigvis har jeg tilgang til nlb.no så kan låne bøker der.
      Jeg har heller ikke cd-rom på macen, men når vi er på bilferie så hører vi av og til på lydbøker på cd i bilen. Det er rimlig koselig.

      Likt av 1 person

     • Det er helt sant! Livet er fort kort for dårlige bøker. Det tok meg bare litt tid å innse det. Gud så mye tid jeg har brukt på halvgode bøker opp gjennom årene. Men det var vel en slags lærdom. Jeg var slik med serier før også. «Måtte» se de ferdig. Nå avbryter jeg fort, hvis jeg ser det ikke er noe for meg. Siden jeg har valgt bort tv-en for et par år tilbake, må jeg se etter serier jeg ønsker å se for deretter å laste ned/streame gratis. Da blir jeg litt mer bevisst på hva jeg ser også. Det samme med bøker, at de må søkes opp og hentes på biblioteket. Ikke bare noe jeg rasker med meg fra tilbudsbordet på Notabene og lignende 🙂

      Det burde absolutt vært en bibliotektjeneste for lydbøker! Tror det kunne vært en fin ting for mange. Både de med lesevansker, og ikke minst folk som synes det er lettvint med lydbøk på farta. Nå tar jeg sjeldent buss, men jeg ser for meg at lydbøker kan være en fin ting da, siden jeg blir ofte svimmel av å lese bøker i bil og buss.

      Lydbøker på bilferie hørtes koselig ut 🙂

      Liker

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s