Hvordan ser psykisk smerte ut?

Det er ikke alltid du kan stole på det du ser kun med øynene. Bildene under er begge fra to smertefulle perioder psykisk, året er 2013. Du tar det kanskje som en selvfølge at det første bildet var da jeg hadde det verst? Da tar du feil. Derimot det andre bildet, med et falsk smil klistret på – var da jeg hadde det mest vanskelig.

img_0210-og-img_0514
Jeg forventer ikke at du skal se det som skjuler seg bak et smil. At du skal forstå det usynlige. Men jeg håper kanskje du kan tenke deg om to ganger, før du antar at alt har en fasit. Smerte er ikke alltid synlig, enten den er fysisk eller psykisk. Du kan se åpne sår, gipsede bein eller blåmerker – men utover det, kan smerte være vanskelig å se. Vanskelig å forstå.

Noe av det vanskeligste å få høre når jeg var innlagt før om årene, var at jeg så frisk ut. Så glad ut. Det så ut som at jeg hadde det så bra. Hva forventet du? At jeg skulle gråte hele tiden, se sliten og dratt ut i trynet som en rusmisbruker – eller alltid ha oppkuttede armer? Jeg vet det var ment hyggelig. Jeg vet at du, en pleier, pasient eller hvem du nå enn var – mente det godt.

Det er hyggelig å høre at man ser godt ut. Men det er fortvilende å ikke bli hørt, ikke bli trodd fordi du ikke ser sliten ut. Ikke ser syk ut. Har du sett meg i mine mørkeste øyeblikk? Tror du det er da jeg går ut og møter verden? At det er da jeg snakker med deg?

Jeg ber deg bare om å ikke dømme etter det du ser utenpå helt ukritisk. Har vi ikke alle opplevd et menneske som har sagt at alt går fint når vi har spurt, men som vi ikke helt har klart å tro på? Kanskje ønsker ikke vedkommende å snakke om det, og det må også respekteres. Bare vit at du og holdningen din kan utgjøre en stor forskjell. Det er ikke dit ansvar å se etter faresignaler eller redde et liv. Forhindre et uønsket utfall. Men vi har alle et felles ansvar for å se etter. Være et medmenneske, en venn. Forsøke å se etter endringer i væremåten på de rundt oss. Det kan være faresignal nok.

Hvis du kjenner noen som du allerede vet at sliter, ikke vær redd for å si noe galt. Det er ikke det jeg skal frem til her. Det er helsevesenets manglende forståelse jeg er ute etter å sette fingeren på, ikke enkeltmenneskers ord som var ment godt. Vi reagerer alle ulikt på utsagn og vi kamuflerer smerte i ulik grad. Noen er åpne om det vonde, noen stenger alt inne. Jeg har vært på begge sider.

Det er bedre å bry seg en gang for mye, enn en gang for lite – i frykt for å si noe galt. Han eller hun som sliter, er den eneste som kan fortelle deg hva som føles feil. Hva som er riktig. Kanskje handler det ikke alltid om rett og galt heller. Ingen fasit. Bare en avgjørelse i øyeblikket. Omsorg og forståelse etter beste evne, i akkurat den situasjonen.

7 kommentarer om “Hvordan ser psykisk smerte ut?

 1. Tankevekkende innlegg. Og jeg smilte litt, for som anorektiker er det verste man kan si tl meg at jeg ser godt ut. Det var godt ment, men jeg tolker det som feit. Jeg ser feit ut, er det jeg sitter igjen med og jeg blir et salig kaos. Jeg mener likevel som deg, at vi ikke dømmer enkeltmenneskene som mener det godt. Det er bare til ettertanke, at det kanskje ikke er sånn inni oss som på utsiden. Og om man bare sier det for å være hyggelig og ikke mener deg engang, bør man kanskje tenke seg om to ganger. En løgn om at jeg ser godt ut, kan gå fryktelig galt.

  • Takk for en god tilbakemelding. Kommentaren din hadde visst havnet i spamfilteret, av en eller annen grunn.

   Jeg forstår godt at du kan føle det sånn, når folk sier du ser godt ut. Jeg har hatt flere venner og bekjente med anoreksi, som også har følt det på samme måte når de får høre at de «ser godt ut». Jeg har heller ofte følt på at noen sier jeg ser godt ut, også har jeg det kanskje jævlig inni meg – og det føles ekstra ille når de da påpeker at det ser ut som at jeg har det bra. Da har jeg noen ganger fått lyst til å skrike høyt. Et smil kan skjule mye, dessverre.

   Jeg er enig i at hvis det bare er for å være hyggelig og man ikke mener det, er det egentlig bedre å ikke si noe. Det blir litt som med folk som spør hvordan det går med deg, men aller helst vil at man skal svare «bra» og ikke si noe om hvordan ting virkelig er. Da er det bedre om de ikke spør, hvis de ikke tåler sannheten.

   Jeg vil i hvert fall si at du skriver godt! Hvordan du ser ut har ikke noe å si for meg 🙂

 2. Jag har en vuxen son som mår väldigt dåligt och det är så svårt att veta hur man ska hantera det. Det gör så ont att se honom må så dåligt. Jag känner mer dig och dina nära.

  • Forstår godt at det er vanskelig å vite hvordan du skal håndtere det. Jeg tenker det viktigste er at han vet du er der for han. Det er ikke alltid så lett å være pårørende heller.

   Jeg sliter ikke alvorlig psykisk lenger den dag i dag, men det har vært mange tøffe år. Heldigvis har jeg klart å ta kontrollen over livet mitt og blitt så frisk som jeg kan bli. Men det har vært en tøff kamp.

   • Tack för ditt svar. Det känns skönt att veta att det blir bättre med tiden. Jag är väldigt glad för din skull att du tagit dig ur den mörka tiden. Det ger hopp för andra som mår dåligt eller har anhöriga som mår dåligt.

    • Ja, det er viktig å aldri gi opp håpet! Men man må ofte jobbe svært hardt for å komme seg ut av det. Det avhenger selvsagt av alvorlighetsgrad og hva man sliter med. Men jeg så aldri for meg en fremtid uten psykiske lidelser. Langt mindre uten medisiner og innleggelser. Men jeg var fast bestemt på å klare meg uten helsevesenet som bare gjorde meg sykere. Det var min vei ut. Å ikke stole på at noen andre kunne gjøre meg friskere. For meg var også minimalism avgjørende for å få et harmonisk liv med sinnsro. Har skrevet litt om det på bloggen tidligere.

     Jeg håper virkelig at sønnen din får det bedre med tiden. At han finner den nøkkelen han trenger for å bli frisk. Sender deg varme tanker ❤

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s