Oppdatering på lykkeprosjektet

I begynnelsen av 2017 starter jeg et lykkeprosjekt. Et prosjekt for å identifisere og kartlegge min egen lykke. Jeg har blitt mer bevisst på hva som gjør meg glad, hva som fører til viktige hverdagsgleder – og ikke minst hva jeg kan gjøre for å forhindre å bli dratt ned i gjørma. Når livet butter imot, er det viktig å ha en slags kriseplan – selv når det ikke er krisetider.

En plan som sier noe om hva jeg kan gjøre. Hvilke små hverdagsgleder kan være avgjørende for å snu en vond dag? Hva må til for å «nulle ut» det vonde? Det er slik jeg tenker. For det trengs ofte flere gode opplevelser for å veie opp for én vond. Ikke alle dager er like gode, og da gjelder det å ha en plan.

Jeg har opplevd økt livsglede (lykke om du vil) i tiden etter jeg startet lykkeprosjektet mitt. Som nevnt tidligere er det i utgangspunktet veldig enkelt. Jeg gir hver dag en karakter fra 1-10:

1 – Helt fryktelig
2 – Veldig vanskelig
3 – Litt vanskelig
4 – Litt dårlig, men overkommelig

5 – Helt grei, midt på treet
6 – En ganske god dag
7 – En mye bedre dag enn gjennomsnittet, men ikke blant de aller beste

8 – Bra
9 – Veldig bra
10 – Helt fantastisk

Deretter regner jeg ut gjennomsnittet for hver måned, reflekterer over hva som har vært bra og hva som kan bli bedre i neste måned. Jeg skriver kort ned noen mål for den nye måneden, som rett og slett bare består av tall – konkrete mål og ønsker finner sted i dagboka mi. Har jeg hatt to dager som har vært så langt nede som 4, er kanskje ikke målet at neste måned kun skal bestå av 9-ere og 10-ere, men heller å øke de aller laveste. Øke månedsgjennomsnittet av lykken min. Så enkelt (og så vanskelig).


Hittil har dette året hatt flere vonde dager, men jeg har likevel et meget høyt månedsgjennomsnitt. Nettopp fordi jeg jevnt over har et godt og harmonisk liv. Fylt med livsglede, sinnsro og mening. Jeg vet det kan høres litt klissete og rosenrødt ut, men det har ikke alltid vært slik. For meg er det et bevisst valg jeg har tatt.

Gjennomsnittet for de fire første månedene ser slik ut:
Januar – 8.25
Februar – 9.21
Mars – 8.41
April – 9.43

Dette er et prosjekt jeg har funnet på helt av meg selv. Men det er blant annen inspirert av ting jeg har lest: The happiness project av Gretchen Ruben, boken Hvor lykkelig går det an å bli? (en personlig veiledning til lykkeforskningen) av Line Hatland, World Happiness Report og andre inspirerende ting om lykke og glede. Ikke minst det lille prosjektet jeg og min mor hadde for mange år tilbake, som besto av å identifisere 5 gode ting hver dag. Det er så enkelt, og likevel så verdifullt.

For hver uke som går skriver jeg også en seksordsnovelle som skal representere uken. Enten i form av en følelse, en tanke eller opplevelse. Jeg delte fra de 10 første ukene tidligere i år, og tenker å komme med en ny oppdatering i uke 25.

Kanskje passer ikke dette prosjektet helt for deg. Likevel, tenk litt over det. Hva med å lage din egen variant? Skrive ned gleder, oppsummere måneder eller gjøre noe helt annet! Enten du finner glede i å bruke tall, skrive noen setninger hver uke eller kanskje lage små lapper og putte i et glass – tror jeg det kan være en god idé å gjøre noe. Enten du er glad eller trist, har et meningsfylt liv eller et du føler mangler litt mening.

Uansett hvordan du velger å omfavne livsglede, tror jeg det er viktig å reflektere litt over det. Hva verdsetter du i livet ditt akkurat nå? Hva er målene dine, drømmene dine? Hvordan har du kommet dit du er den dag i dag? Hvis veien fremover er tung, kan det være lurt å tenke på hvordan du har oppnådd ting i fortiden. Da virker det kanskje ikke like uoverkommelig.

En kommentar om “Oppdatering på lykkeprosjektet

Det er stengt for kommentarer.