Lydløst i min hule

Jeg trenger ikke en lydløs-innstilling på telefonen, for det er ingen som ringer meg når jeg vil være i fred eller skal sove. Det er som regel bare to mennesker som ringer meg, og det er de som har satt meg til verden. Jeg liker ikke snakke med noen andre i telefonen, og det er vel strengt talt nesten ingen å snakke med heller.

Det som derimot hadde vært nyttig
å sette på lydløs, er min samboer. Mira, hun er en hund. Et 2 år gammelt lite nøste som jeg elsker over alt på denne jord.

Hvorfor trenger jeg å skru av lyden på henne? Fordi hun bjeffer som hunder flest gjør, når de ser mennesker som passerer hjemmet deres (les: vinduer ned til gulvet og bussholdeplass i sikte). Hun bjeffer, piper og maser. Ikke i større grad enn de fleste 2-åringer tror jeg. Forskjellen er meg.

Jeg snakker ikke i telefon med andre enn mine foreldre, fordi jeg ikke liker det. Og fordi jeg er frivillig tilnærmet venneløs. En einstøing. På samme tid er jeg en sensitiv ung kvinne med Asperger syndrom, som finner sanseinntrykk svært så overveldende noen ganger. Lyd som skjærer inn i ørene mine og forstyrrer både konsentrasjon og sinnsstemning. Noen ganger kan jeg også føle et fysisk ubehag forplante seg i mellomgulvet. Derfor kunne det vært nyttig med en lydløsknapp på bikkja. Verden stenger jeg allerede ute.

PS: jeg kan selvfølgelig snakke i telefonen om det er nødvendig. Korte beskjeder går fint, og jeg ringer hvis jeg MÅ. Men i dagens teknologiske samfunn må man som regel ikke. E-post er en fin ting.

10 kommentarer om “Lydløst i min hule

 1. Som du vet har jeg to hunder også – de bjeffer også iblant…har fått bort noe av bjeffingen med trening; Få Mira til å bjeffe og gi en en godbit med en gang hun slutter – gjenta mange ganger… Jeg brukte klikker trening – du kan lese om det på nettet. Ikke alle passer til å ha mange mennesker rundt seg, med Asperger er jo det litt kjent…Du har funnet en måte som fungere for deg – håper jeg – så lenge du ikke er ensom, så er det vel bra. Jeg liker godt det du skriver og liker å tenke at jeg er en nettvenn 🙂 ❤ Ønsker deg en fin dag sammen med Mira 🙂

  • Den verste bjeffingen er fordi hun ser folk/hunder, da jeg har vinduer nesten helt ned til bakken (noe jeg gjerne skulle endret om jeg ikke bodde i borettslag). Her går det masse folk forbi hele dagen, spesielt på morgenen da det er en bussholdeplass ganske nærme. Så «problemet» er jo at hun tror det kommer folk til oss. Føler det er vanskelig å gjøre noe med på en måte, det er jo instinkter for dem å si ifra når det kommer noen (selv om det ikke gjør det). For meg er det alt for krevende å forsøke å trene bort bjeffingen, men takk for tips 🙂

   Jeg har funnet en måte som fungerer for meg ja, og trives best med å være mye alene. Jeg føler meg aldri ensom, så for meg er det det ideelle. Før om årene når jeg var yngre, følte jeg mye på ensomhet, men ettersom årene gikk og jeg faktisk fikk mange venner og relasjoner – innså jeg til slutt at det var best med noen få og gode venner (som jeg møter relativt sjeldent). Jeg har lært meg å bli min egen beste venn, og har alltid trives godt i eget selskap.

   Nettvenner er fint! Hyggelig å høre at du liker det jeg skriver. Jeg setter pris på tilbakemeldingene ☺❤ Ønsker deg en god dag også.

  • Hehe, jeg får se humoren i det. I det minste er jeg ikke plaget av for mange telefoner 😉 Utenom telefonselgere i ny og ne, som jeg gledelig legger til den lange blokkeringslista. Tror jeg har 50 nummer der nå, og ingen privatpersoner.

 2. Det er mye man gjerne skulle hatt en knapp på, mennesker også. Jeg misunner sommerfuglen litt, som ikke kan høre. Men samtidig skaper det en trygghet det å høre hver minste lille ting. Jeg er ganske god på å høre hvem som går i korridoren og kan dermed forberede meg på hvilket hode som titter inn. Og, høyhælte sko burde være forbudt på jobb. Samme hvor man jobber nesten. Og i grunnen på fritiden og. Også ler jeg litt, for dette skjønner kanskje bare vi.

  • Det høres litt trist ut å være sommerfugl også. Tenk på all den vakre musikken vi ikke kunne hørt. Vinden som suser, bølgene som slår mot stranden, regnet som danser på taket og treffer vinduet – som om det var småstein. Nei, jeg er glad for hørselen.

   Jeg er enig i at høyhælte sko burde være forbudt på jobb. I hvert fall på slike plasser. Da bør de være mer forberedt, og da er stødig skotøy viktig. Også slipper de å irritere. Jeg synes også høyhælte sko kan være slitsomt for øret. «Klikk, klakk». Jeg er nesten glad for at jeg ikke kan gå i sånt med tanke på de ødelagte leddbåndene mine. Ikke noe tap i hvert fall. Joggesko er å foretrekke 🙂

   • Jeg er også glad for hørselen. Den gjør meg forberedt og jeg kan nyte regnet og musikere i dur og moll. Men akkurat høyhælte sko og en del andre lyder, ville jeg skrudd av.

    • Ja, lyden kunne vi godt vært foruten. Ikke at jeg skjønner hvorfor noen ønsker å gå i ordentlig høye hæler heller. Det må jo være ubehagelig. Og jeg tenker på alle de situasjonene som kan oppstå, hvor man vil være forhindret i å komme seg raskest mulig unna. Ikke minst balanse hvis noen forsøker å overfalle deg eller noe sånt. Da vil jeg stå stødig. Selv om spisse hæler også sikkert har sin funksjon, hehe 😊

 3. Som om jeg skulle sagt det selv, godt å høre at jeg ikke er den eneste som har det sånn.
  Eneste jeg savner innimellom er en å være sammen med og kunne prate sammen eller se en god film med.

  Frode

  • Jeg liker også å være sosial en gang iblant, men ser på det som en stor frihet at jeg ikke har noe særlig behov for det.

   Det finnes sikkert mange mennesker der ute som ønsker å bli kjent med deg, om du gjør et forsøk! Hvis du savner det, hvorfor ikke bruke sommeren på å forsøke å innlede noen nye relasjoner? Du må gå etter det du har lyst til 🙂 Vi former vår egen skjebne.

Det er stengt for kommentarer.