Feit, men frisk

«Du må ha tatt av deg» sa hun, som så alt for mange før henne. «Nei» responderte jeg. Vekta hadde vært tilnærmet den samme gjennom et år nå. Men det er mye mulig jeg har endret noe fasong eller at klærne jeg gikk i, fikk meg til å se litt tynnere ut (ikke fullt så feit).

For all del, jeg vet det er hyggelig ment når folk spør om du har gått ned i vekt. Jeg vet bare på samme tid at det er unødvendig, og noe som ikke løfter meg opp. Visst har jeg gått ned en god del fra min maksvekt i fortiden. Omkring 12 kilo for de som måtte lure. Men for meg er det ikke det som er viktig.

Det virker som at folk ofte forventer at man forsøker å gå ned i vekt om man er overvektig. Jeg gjør ikke det. Jeg er tilfreds med slik jeg er for øyeblikket, men ønsker noen endringer i kosthold og livsstil – som også kan føre til vektnedgang.

Jeg svarte henne med å si «det viktigste er at jeg har en frisk kropp», og det er det faktisk. Det er nok av de i min vektklasse som har helseproblemer, men jeg er ikke en av dem. Jeg skal ikke være naiv eller påstå at det ikke kan komme, for det er mange risikoer knyttet til det å ha en overvektig kropp.


Her og nå er ikke det viktigste om du tror jeg har gått ned et par kilo. Det viktigste er at jeg trives i min egen kropp, og at den er frisk – selv om jeg er stor. Jeg har ingen ryggproblemer eller belastningsskader som følge av overvekt. Heller ikke hverken diabetes eller høyt kolesterol. Jeg har et variert vegansk kosthold. Og jeg vet å kose meg, både med sunn og litt mindre sunn mat. Jeg er også fysisk aktiv daglig, i varierende grad – men jeg har jo en hund, så det tilsier minst tre turer daglig.

Jeg er veldig bevisst på hva jeg trykker i meg, kanskje mer enn det gjennomsnittet er. For det er ikke slik at alle som er overvektige er dumme eller uvitende om eget matinntak. Det er bare stor forskjell på å vite hva som skal til for vektnedgang og det å ønske å gjennomføre det. Det betyr likevel ikke manglende kunnskap.


Jeg ønsker på ingen måte å fremstille overvekt som noe positivt, slik enkelte andre gjør. Jeg vet det ikke er sunt, at det er potensielt helseskadelig og heller ikke noe pent å se på. Sistnevnte er riktignok noe jeg ikke kunne brydd meg mindre om. For utseende mitt skal ikke få definere hvem jeg er som person. Jeg ler litt inni meg av de som tror at «overvektig» eller «feit» er et skjellsord de kan mobbe meg med. Det er sannheten og jeg blir ikke såret av noe så innlysende.

Poenget mitt med dette innlegget er hvor unødvendig det er med folk som hele tiden skal blande seg opp i andres vekt. Det er lett å spørre «har du tatt av deg?», uten å tenke på hvor forandringen ligger. Man kan gjerne spise mindre mengde mat totalt og mer junkfood, samtidig som man går ned i vekt. Er det noe å heie frem? For du aner ikke hva den synlige vektnedgangen betyr. Det kan være sunnere vaner eller mer fysisk aktivitet. Men det kan også være oppkast og overspising.

Tro meg, jeg fikk høre at jeg hadde gått ned – når jeg for noen år tilbake var inne i spisemonsterets klør og gikk ned 10 kg på under en måned. Du spurte meg aldri hvorfor, men bare applauderte min vektnedgang  (som forresten innebar et ekstremt matinntak).

7 kommentarer om “Feit, men frisk

 1. Dette med vekt og kropp er et vanskelig tema, men jeg synes du skriver godt og reflektert. Jeg klarer ikke å tenke så balansert over temaet, altså, når folk (spesielt familie) kommenterer, blir jeg dessverre ganske sinna og hyperoppmerksom på alt det jeg opplever som feil med meg selv. Det setter i gang ganske negative prosesser i meg, men med god hjelp er jeg nå i det minste klar over at det skjer. Så skal vi jobbe der i fra.

  Jeg liker veldig godt temaene du tar opp på bloggen din, alle ordene du skriver, setningene du formulerer. Jeg ser for meg at du er en interessant samtalepartner (skrivepartner), med mye klokt, fint, og gøy å si. God kveld!

  • Hyggelig å høre at du liker temaene jeg tar opp på bloggen! Jeg liker å sette fokus på ulike temaer som interesserer meg og ting som kanskje er litt vanskelig å snakke om.

   Det har vært en lang vei å komme hit jeg er nå, med tanke på hvordan jeg ser på kroppen min. Jeg har mange år bak meg med et stort selvforakt og følelsen av å ikke være god nok. Nå har jeg heldigvis et ganske avslappet forhold til kroppen min. Og jeg har blitt såpass «tykkhudet» at ikke jeg blir såret av kommentarer om kroppen min lenger. Den skal ikke få definere hvem jeg er 😉

   Jeg forstår godt at det er vanskelig når familie og folk som står deg nær kommer med kommentarer. Men bare vit at vi alle er så mye, mye mer enn det som synes på utsiden. Kroppen er bare et skall, en bolig til hjertet og hjernen din ❤ Jeg liker å tenke på kroppen som en maskin. Det er funksjonene som er det viktigste. Ingen tenker over hvordan en gravemaskin ser ut, bare at den fungerer.

   Jeg tror nok jeg kan være en interessant samtalepartner ja. Nå er det riktignok ikke så ofte jeg skriver/snakker med folk, men jeg har hatt mange gode samtaler opp gjennom årene. Nå snakker jeg mest med meg selv, hehe 😁

 2. Veldig bra skrevet! Helt enig med deg! Vi må være litt oppmerksom på hvordan vi fokuserer på kroppens utseende – og ikke minst hvordan vi uttrykker oss til hverandre om kropp… Som du sier er det viktigste å ha en frisk og sunn kropp, ikke hvordan den fremtrer visuelt. Det som er normalt for en person kan være unormalt for en selv, kanskje en tankevekker når en gjerne bedømmer andre ut ifra en selv eller det en ser i magasiner, internett og TV. Du er utrolig reflektert og uttrykker det så godt!

  • Takk for tilbakemeldingen! Det er nok en tankevekker når vi bedømmer andre utfra det som er «standarden» i media ja. Og ikke minst hvis vi sammenligner med oss selv. Det er så utrolig mange faktorer som spiller inn, både for hvordan kroppen og psyken vår fungerer. Nettopp derfor blir det fort feil å sammenligne uten alle fakta på bordet.

   Overvekt og fedme er selvsagt ikke positivt eller noe man skal ta lett på, men jeg tenker at det er litt viktig hvordan man griper det an. Nettopp fordi man ikke vet hvordan den andres kropp er innvendig, om dette er et helt frisk menneske som fungerer strålende eller om det er en som er syk eller med helseplager.

   Jeg tenker at det er bedre å sette fokus på sunne vaner, både med kosthold og fysisk aktivitet – i stedet for å fokusere på enkeltmennesker sine kropper.

   Hyggelig at du liker det jeg skriver. Ønsker deg en fin onsdag videre 🙂

 3. Dette er veldig viktig. Og godt skrevet. Feit eller tynn, er ikke pen eller stygg. Verken tynne meg eller du ned kjærlighetshåndtak trenger å få slengt noe i ansiktet uten videre. Kroppene våre har en årsak. Og vi veier det vi veier. Og jeg veier alltid ordene mine når jeg skal snakke om vekt. Fordi for noen, er dette komplimenter og for noen kritikk. Som om man er flink og sterk når man er tynn, det har jeg hørt mange ganger. Mens jeg i virkeligheten ikke er stad og sterk, men veldig syk,

  • Det er sant, kroppene våre har en årsak og jeg synes ikke andre trenger å kommentere det. Om vi velger å dele tanker rundt egen undervekt/overvekt er noe helt annet.

   Det er trist at du har fått høre at du er flink og sterk som tynn, når du er veldig syk. Og på samme måte kan man få høre at man er svak om man er stor. Det handler egentlig ikke om svak og sterk, selv om det helt klart krever viljestyrke å gå ned i vekt, i hvert fall i mange tilfeller. Og det er viktig å være bevisst. Jeg for eksempel, vet at jeg ikke vil gå ned i vekt akkurat nå. Da handler det jo ikke om å være svak og ikke klare det. Jeg kan hvis jeg vil 😉 Det er bare ingen andre sin sak.

Det er stengt for kommentarer.