Plast og miljøbevissthet

Jeg kikker med skrekk på den store plastsekken med avfall jeg oppbevarer i boden, og innser at noe må gjøres. Jeg har lenge vært litt bevisst på plastforbruk, men jeg føler ikke det er nok. Plastposene er for lengst byttet ut med handlenett og jeg forsøker å unngå engangsprodukter, men det føles likevel bare som en dråpe i havet.

Jeg kjøper aldri flaskevann og har kuttet betraktelig ned på brus, saft og andre ting i plastflasker. Dette har ikke vært på grunn av plasten, men fordi flaskevann føles totalt unødvendig i Norge når vi har godt springvann – og de andre drikkene handler om helse (og at jeg er bevisst på økonomien).

Det som har plaget meg stadig oftere den siste tiden, er unødvendig plastemballasje. Jeg blir sint når jeg ser hvordan alt er pakket inn i plast. Senest for noen dager siden, endte jeg opp med å kjøpe dyrere bananer – bare fordi First price-bananene var pakket inn i plast. Bananer har jo et skall fra før! Er det ikke ganske meningsløst å pakke de inn? Det samme har jeg tenkt om andre grønnsaker. I juni fant jeg for første gang en paprika uten plastikk rundt. Det er trist at det er slik.


Likevel finnes det mye man kan gjøre. Jeg har lenge følt meg litt dobbeltmoralsk når jeg går ut av matbutikken med handlenett, som likevel inneholder både to og tre plastposer. Jeg kjøper ofte grønnsaker i løsvekt, men jeg har likevel brukt de gjennomsiktige plastposene som butikkene byr på. Det er det slutt på fra nå av.

Jeg har ikke kjøpt nye brødposer/fryseposer på et par år. De brukes om igjen flere ganger, men ender likevel opp som avfall til slutt. Den neste tiden kommer jeg til å ta med poser hjemmefra til butikken når jeg kjøper grønnsaker som trenger å samles (slik som poteter), og gjenbruke disse lengst mulig. Men med tiden vil jeg gå til innkjøp av nettingposer av økologisk bomull, som kan vaskes og brukes igjen og igjen.


Etter jeg ble veganer og senere minimalist, har jeg åpnet øynene og blitt mer miljøbevisst. Det startet med en bevissthet rundt dyr og ønsket om å forårsake minst mulig skade. Ikke utnytte uskyldige vesener. Dette fikk meg til å gå fra å være lakto-ovo-vegetarianer til veganer for litt over to år siden. I løpet av fjoråret snudde jeg om på hele livet mitt, og gjorde store endringer som følge av valget om å bli minimalist.

Det var svært frigjørende når jeg ikke lenger følte det samme behovet for eiendeler. Jeg var på ingen måte en shopoholiker før, men jeg hadde likevel opparbeidet meg en ganske stor mengde gjenstander. Selv om jeg sjeldent kjøpte nye klær, sminke, vesker eller elektronikk – kjøpte jeg likevel andre ting. Bøker, dvd-er, pyntegjenstander, kopper og kar. Kanskje brukte jeg ikke spesielt mye penger på det sammenlagt, men det var likevel unødvendig. Unødvendig ressurser som gikk med til å produsere varene jeg kjøpte, unødvendig støvsamlere og rot i hjemmet mitt, og et innhugg i lommeboka jeg gjerne kunne unngå.

Jeg har tidligere skrevet mye om minimalisme her på bloggen, og alt jeg ikke lenger føler behov for å kjøpe/eie. Jeg skal ikke ramse opp alt her, for det var ikke meningen med dette innlegget. I dag er fokuset mitt på plast og unødvendig emballasje. Den neste tiden skal jeg jobbe mot enda mindre avfall. Selv om jeg lenge har vært litt bevisst og redusert søpla mi betraktelig – er det nå tid for å ta et ordentlig tak!


Jeg har blitt veldig inspirert av ulike bloggere og youtubere som snakker om zero waste og minimal waste, og ikke minst #plasticfreejuly som mange hiver seg på i denne sommermåneden. Et sted må man begynne, og jeg har for lengst begynt, nå er det bare på tide å fortsette. Det skal sies at det er mange andre ting som veier tyngre for miljøet enn kun avfallet ditt. Men vi kan alle gjøre litt, og akkurat det å redusere plast – er noe de fleste kan klare.

Jeg tenker å skrive litt mer om zero waste/bevissthet rundt forbruk i tiden som kommer. Vi har bare én klode, og den bør vi lære oss å ta litt bedre vare på. Det er mange temaer jeg ønsker å belyse mer enn det jeg har gjort hittil her på bloggen. Veganisme og minimalisme er to ting jeg skriver en god del om, men jeg ønsker å sette mer fokus på enkle og konkrete grep som akkurat du kan ta – mot en grønnere og mer miljøvennlig hverdag.

Jeg heier på DEG som jobber mot å bli mer miljøbevisst og dyrevennlig, uansett hvilke tiltak du starter med! Er noe dere ønsker tips om? Eller kanskje du har noe du ønsker å tipse meg om? Legg gjerne igjen en kommentar.

4 kommentarer om “Plast og miljøbevissthet

 1. Jeg liker veldig godt å følge Stine Friis i sosiale medier, for måten hun tar for seg zero waste, miljøbevissthet og slikt er veldig flott! Har selv fått tak i spesielle poser for brød og frukt og grønt i løsvekt fra iherb. Har egen kopp for kaffe på jobb, og prøver å minske matavfall. Heldigvis er jeg glad i gryter og rare mikser av mat stekt i ovn. Kjøttforbruket er også på vei ned, og jeg er så glad for at jeg har funnet alternativer som faktisk smaker skikkelig godt. Lykke til, synes det er så flott å lese om forskjellige ting man kan gjøre for å gjøre en ekstra innsats.

  Likt av 1 person

  • Ja, jeg har lest litt på bloggen hennes, synes hun er inspirerende! Flott å høre at du har tatt noen grep for en mer miljøvennlig hverdag. Å minske kjøttforbruket er en viktig brikke som kan utgjøre stor forskjell. Jeg har jo en stor fordel med tanke på at jeg er veganer. Selv om jeg i utgangspunktet ble det pga. dyrene, er det jo en stor miljøgevinst å hente. Ta gjerne en titt i kategorien Livet som veganer, hvor jeg deler en god del oppskrifter og ulike veganske produkter: https://livetsrose.net/category/livet-som-veganer 🙂

   Jeg kommer til å dele flere tips i tiden som kommer, og håper jeg kan bidra til at folk flest kan bli litt mer bevisst. Små grep kan utgjøre en forskjell, og vi kan alle gjøre litt.

   Likt av 1 person

 2. Da jeg var liten var jeg med i miljøorganisasjonen Blekkulf. Jeg er nok fortsatt litt miljøbevisst. Men jeg kunne vært flinkere, det er et langt lerret å bleke. Takk for påminnelsen.

  Likt av 1 person

  • Artig å høre at du var med i miljøorganisasjonen Blekkulf når du var liten! 🙂 Jeg tenker det er viktig at vi påminner hverandre om at vi bare har én klode. Små grep kan utgjøre en forskjell. Jeg ønsker jo å gjøre så mye jeg bare kan for å bli enda mer miljøvennlig, men jeg tenker at ikke alle ønsker å gå «all in», og det også må være greit. Bare vi er bevisst på handlingene våre som forbrukere og verdensborgere, tror jeg det er et godt sted å starte. Å åpne øynene for det som produseres av vår livsstil og levemåte.

   Liker

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s