Veganske produkter i daglivarebutikker

Det er lett å tro at vegansk mat er dyrt og vanskelig å få tak i. Selv om utvalget i det store utland og ved å bestille på nett er langt større, handler jeg mesteparten av maten i vanlige dagligvarebutikker. Rema 1000 og Kiwi, noen ganger på Spar. Flere og flere butikker har tatt inn kjøtterstatninger fra Oumph, Hälsans kök og Anamma. Jeg spiser ikke på langt nær så mye av slike soyaprodukter som jeg gjorde før.

I dag tenkte jeg å skrive om noen andre favoritter, som folk kanskje ikke tenker over at er vegansk engang. Vegansk mat er enklere enn mange tror. Utover disse produktene bruker jeg selvsagt mye frukt og grønnsaker, og helt vanlige ting som pasta, ris og brød. Ikke minst krydder! Jeg tror jeg må lage et eget innlegg om krydder senere.

Når det gjelder ulike posesauser og supper, tenker jeg det kan være greit i blant, selv om jeg også liker godt å lage ting fra bunnen av. Jeg bruker ofte Toro’s spagettisaus. Den er enkel å piffe opp og er en av tomatsausene jeg liker best. Jeg har den til pastaretter, eller lager tacopizza med denne blandet med tacokrydder. Bretagnesaus er også god! Så lenge du bruker plantemelk og vegansk smør, er den vegansk. Den passer fint til grønnsaker, ulike soyaprodukter eller bare over ris.

Italiensk gryte er også en gjenganger som jeg liker godt. Med bønner eller soyafarse smaker den nesten identisk som kjøttvarianten jeg var vant til før. Serveres gjerne med potetmos eller ris.

Når det gjelder supper var jeg en storforbruker av ferdigsupper før jeg ble veganer. Nå som utvalget er mer begrenset lager jeg de fleste supper fra bunnen av, men en suppe jeg må nevne er Toro’s glutenfri blomkålsuppe. Grunnen til at jeg nevner den glutenfrie varianten er fordi den vanlige typen ikke er vegansk. Selv om du tåler gluten, kan det være en fordel å se etter slike produkter om du er veganer – da flere er både uten gluten og melk.

Det finnes mange nudler som er veganske, til og med nudler med såkalt kyllingsmak eller kjøttsmak. Jeg har ikke helt oversikten over hvilke av disse som er veganske, da jeg foretrekker andre typer nudler. Slik som chilinudlene fra Europris. De kommer i 5-pakninger, er billige og gode. Jeg bruker ofte nudler til wok og ulike gryteretter.

Chop suey-sausen over passer ypperlig til chilinudlene. Enten med soyastrimler, biter eller farse til. Mulighetene er mange.

Jeg elsker vårruller, og de gangene jeg er for lat til å lage det fra bunnen av, byr Rema 1000 (og sikkert andre butikker) på gode grønnsaksvårruller. De er frosne og farlig gode. Litt barbecue eller sweet chili saus, så er egentlig måltidet komplett.

En annen lettvinn ferdigrett jeg vil trekke frem, er Kiwi sin karri og kokosgryte med oumphbiter. Jeg har aldri vært noen storforbruker av Fjorland-aktige retter, men denne er veldig god. Apropos Fjorland, de har en meksikansk grønnsaksgryte som er vegansk.

Jeg bruker ofte rundstykker eller loff ved siden av supper eller bare til å ha pålegg på. Jeg baker gjerne rundstykker selv, men det er likevel lettvint å ha en loff i frysa. Da foretrekker jeg sommerloff/gourmetloff fra Mesterbakeren. Disse to virker identiske, men det er kun sommerloffen som er å finne nå på denne tiden av året. Jeg vil påpeke at ikke all loff er vegansk, det kan fort inneholde smør – så les innholdsfortegnelsen.

Synnøve Finden har med Berit Nordstrand-serien kommet med et knallgodt vegansk smør, kalt Smøremyk rapskokos. Det finnes i både flytende og smørbar variant, og fungerer akkurat likt som vanlig smør. Den eneste merkbare forskjellen er fargen, som er nærmest kritthvit.

Det er ikke så ofte jeg drikker juice utenom appelsinjuicen jeg presser selv, men her er to deilige alternativer. Juice av jordbær og mango. Begge to er farlig gode, og noe overpriset (over 30 kroner for én liter). Anbefales for dere juicedrikker der ute!

Jeg er veldig glad i ulike typer smoothie, og lager som regel dette selv. Men en sjelden gang kan det friste med en ferdig flaske i kjøleskapet. Bama har mange spennende smoothier. Lett når du er på farten eller for lat til å lage frokost. Jeg tenker å poste et innlegg med ulike smoothier jeg lager, litt senere i år.

Hva er vel bedre enn en frisk og syrlig sitronlimonade i sommervarmen? Det finnes flere merker som byr på friske limonader. Denne er fra Bama, og jeg liker også veldig godt Jacobs utvalgte sitronlimonade.

Jeg kjøper aldri potetgull lenger, men de gangene jeg ønsker noe salt er linsechips et godt alternativ. Gode og små poser, så man ikke spiser seg mett på det. Jeg er også glad i peanøtter, cashewnøtter og lignende. Nøtter fungerer godt som snacks, samtidig som det metter og kan inngå i et måltid.

Flere typer sorbet-is er veganske. Blant annet Dugg mangosorbet fra Hennig Olsen, og Diplom-is sin Dream sorbet som finnes i smakene mango og bringebær. Ikke minst den deilige Lollipop-isen. Av merker som tilbyr is med plantemelk, som smaker like godt som fløteis, er det blant annet Tofuline, Oatly, Rys, Valsoia og Lovice. For dere som er på Facebook, sjekk gjerne ut isguiden i gruppen Veganske produkter (du trenger ikke være medlem).

Man trenger virkelig ikke «ofre» fløte-is og jordbær på sommeren som veganer. Det gjelder å se muligheter der andre kanskje ser hindringer. Vær du sikker, du kan finne så mange typer vegansk is å spise, at det kan komme til å tyte is ut av ørene dine.

6 kommentarer om “Veganske produkter i daglivarebutikker

  1. Her var det mye å velge i! Håper det hjelper de som ønsker å leve vegansk, og ikke har tatt skrittet helt ut fordi de tror de må velge bort for mye.

  2. Jøss, mye av det du nevner her har jeg ikke tenkt over at faktisk er vegansk! Tusen takk for en innholdsrik oversikt med gode tips, må gjøre litt oppdagelsesferd ut av neste handletur tror jeg 😀

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s