Bli mer miljøvennlig

Det er mange grep man kan ta på veien mot en grønnere hverdag. Og mens noen er klare for å gjøre store omveltninger i livene sine, ønsker kanskje andre å starte i det små. Det viktigste er uansett at du har blitt bevisst på at noe må gjøres.

Vi lever vi som om vi hadde 1,7 jordklode, og det har vi dessverre ikke. Alle kan gjøre litt for å bidra til å senke Co2-utslippet og endre egne forbruksvaner. Her er 7 tips til ting du kan gjøre:


1. Spis mer plantebasert!
Å redusere kjøttforbruket er et enkelt og effektivt grep for å redusere ditt eget fotavtrykk på kloden vår. Ikke bare er det bra for dyrene, det er også bra for miljøet. Hva med å hive deg på trenden med kjøttfri-mandag? Det finnes massevis av gode oppskrifter der ute, sjekk gjerne ut noen av oppskriftene jeg har postet her. Jeg anbefaler også disse sidene for inspirasjon til deilige veganske retter:

Vegetarbloggen

Veganeren

Veganmisjonen

Veganerliv


2. Bruk handlenett
Kjøp deg et handlenett eller to, og du er sikret en grønn følgesvenn til butikken i mange år framover. Kanskje vil du ha et nett med blomstermønster, et slagord eller bare et helt enkelt ensfarget. Mulighetene er mange. Hvis du vil være ekstra kreativ, kanskje du kan sy ditt eget? Å redusere plastforbruket vårt er viktig. Å droppe bæreposer er et enkelt steg.


3. Tenk gjenbruk
Hva med å kjøpe noe brukt i stedet for å ta en tur på kjøpesenteret? Det finnes mange pent brukte ting som bare venter på at du skal oppdage dem, enten det er klær, bøker, pynteting, møbler eller elektronikk du er ute etter. Du kan spare mye penger samtidig som det ikke trengs nye ressurser for å produsere det du skal kjøpe deg.

På Facebook finnes det kjøp og salg-grupper i de fleste byer. Søk og du vil antagelig finne flere grupper nær deg. Sjekk også ut Finn, Let go, brukbutikker i nærområdet ditt eller kanskje det arrangeres et loppemarked?

Hva med å arrangere en byttekveld med venner og bekjente? Kanskje noen kan få glede av den kjolen som henger og støver ned innerst i skapet ditt, og du kan få noen nye freshe plagg inn i garderoben din!


4. Miljøvennlig tannbørste
De fleste skifter tannbørste i gjennomsnitt 4 ganger årlig. Har du noen gang tenk på hvor mye plast det blir i løpet av et helt liv? Ikke fortvil, redningen er her! Du kan få kjøpt bambus-tannbørster flere steder. Sjekk gjerne ut nettbutikkene Be:eco og Puss med bambus. Tannbørsten som er avbildet fant jeg i min nærbutikk, på Rema 1000. Hvis ikke du finner det i sortimentet, ikke nøl med å spørre om butikken kan ta det inn.


5. Bruk beina eller kjør kollektivt
Hva med å la bilen stå neste gang du skal på butikken? Unn deg en spasertur i høstsolen og kjenn på den gode samvittigheten. Om du likevel trenger transport et sted, vurder buss, t-bane eller tog. Eventuelt kan du satse på samkjøring dit du skal. Sitt på med noen eller la noen sitte på med deg. Hvis dere skal samme vei, hvorfor kjøre hver deres bil?

Utenom å være snill mot miljøet, vil du også merke det på lommeboka. Det er uten tvil dyrt å ha bil, og for meg personlig er det en av grunnene som veier enda tyngre enn miljøet. Jeg er altfor gjerrig til å ha hverken sertifikat eller bil, og det er jeg faktisk stolt av! Å være gnien er ikke bare negativt.


6. Skru av lyset
Jeg har det siste halvåret blitt meget bevisst på eget strømforbruk. Noe jeg alltid har vært flink til, er noe så enkelt som å skru av lyset i rom jeg ikke er i. Det er selvsagt mange flere ting du kan gjøre for å spare strøm, og nettopp det har jeg tenkt til å skrive et eget innlegg om. Hvis alt går etter planen vil jeg innen nyttår ha redusert strømforbruket mitt med over 30%. Skriver mer om dette i september.


7. Skriv handleliste
Noe så enkelt som å skrive en handleliste kan bidra til å redusere forbruket ditt. Unngå impuls-shopping, enten det er i matbutikken når du er sulten eller på netthandel etter sengetid. Ta deg tid til å vurdere om du virkelig trenger det du er i ferd med å kjøpe, og om du kanskje kan bruke noe du allerede har.

I butikken: unngå fristelser ved å følge handlelisten og ingenting annet. Sjekk gjerne tilbudsaviser på forhånd. Er det et spennende nytt produkt som frister? Noter det ned til neste handel.

På netthandel: skriv en liste med ting du ønsker deg eller lagre handlekurven din. Sov på det og vurder om du faktisk trenger den veska, kjolen eller de pyntegjenstandene (som du kanskje går lei før du aner). Les punkt 3 om igjen og tenk gjennom om dette er noe du trenger, eller bare noe du har lyst på i øyeblikket. Og om du virkelig trenger det, og kan få stor glede av det – tenk gjenbruk. Om du skal kjøpe nytt, tenk gjennom hvor mye du kommer til å bruke produktet, om du virkelig trenger det nyeste og gjeveste – og om kvaliteten er ment til å vare lenge.

4 kommentarer om “Bli mer miljøvennlig

  1. Dette er gode tips til en grønnere hverdag, og det er ikke drastiske inngrep i livene våre. Takk for at du deler og bevisstgjør!

    • Ja, jeg tenker det er viktig å gjøre folk bevisst på enkle ting de kan gjøre, som likevel kan utgjøre en forskjell. Jeg tror mange dessverre lar være å gjøre en innsats fordi de føler det ikke er nok. Alt er bedre enn ingenting. Og hvis alle gjør litt, kan det utgjøre en stor forskjell.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s