10 tips til strømsparing

Det siste halvåret har jeg blitt veldig bevisst på eget strømforbruk. Jeg tror dette er en naturlig følge av at jeg som minimalist har blitt stadig mer bevisst på både miljø og økonomi. Uansett hvilken grunn du har til å spare strøm, vil det alltid kunne være store fordeler med det.

Jeg tenkte å dele noen tips til strømsparing, ut ifra mine egne erfaringer. Små grep kan utgjøre en stor forskjell på forbruket. Hvis alt går som forventet vil jeg i løpet av året har spart minst 30% strøm sammenlignet med fjoråret. Mye tyder på at jeg også kan klare nærmere 40%, ved å være litt ekstra streng frem til nyttår. Da starter jeg med blanke ark, og med gode innøvde vaner.


1. Vurder om du trenger alle dubbedittene i hjemmet ditt! Du kan spare mye strøm ved å bruke færre enheter til flere formål. Selv har jeg kvittet meg med både tv, stereoanlegg og nettbrett for lengst. Det holder med iMacen og en smarttelefon. Jeg unngår å bruke iMacen til enkle formål som å sjekke været, se videoer, høre på radio, lese blogger eller søke opp ting på internett. Det har jeg smarttelefonen til.

2. Dusj kortere og sjeldnere. Du blir ren av å vaske deg med en klut med såpe og vann også. Før sverget jeg til å dusje daglig, men nå dusjer jeg 2 ganger i uken. For å motivere meg selv til kortere dusjer, tar jeg noen ganger tiden med stoppeklokke på telefonen – og ser hvor rask jeg kan være! Husk å skru av vannet ved innsåpning av kropp og hår.

3. Reduser bruken av vaskemaskin og tørketrommel. Bruk mindre håndklær og vurder om du faktisk trenger å bytte genser etter kun én dag. Jeg bruker klærne flere dager på rad, så lenge de ikke har flekker eller lukter. Dette øker også levetiden på klærne. Tørketrommel er bare en vanesak. Nå har jeg ikke hatt det på over 2 år, og det er virkelig ikke noe savn.


4. Senk innetemperaturen. Det er klart at mange synes det er behagelig med langt over 20 grader i stua, men er det virkelig nødvendig? Både for høy og for lav innetemperatur kan bidra til dårligere helse. Selv trives jeg best med ca. 19 grader, men på vintertid går det lavere, siden jeg ikke ønsker å bruke unødvendig strøm. Deilige tøfler, morgenkåpe eller et mykt pledd anbefales om du er en frysepinne.

5. Skru av lyset. Noe så enkelt som å skru av lyset i rom du ikke bruker, kan ha utslag på strømregningen. Selv har jeg relativt få lamper i hjemmet mitt, og trenger ikke ha på mer enn én eller to om gangen. Om du ønsker mer belysning, gå over til LED-pærer, og husk likevel å skru av lys som ikke er nødvendig.

6. Unngå standby-modus og dra ut ladere. Selv om det kanskje ikke utgjør den helt store forskjellen, er det unødvendig og potensielt brannfarlig å la ladere stå i, etter enheten er fulladet. Det eneste som lyser når jeg går til sengs er klokka på komfyren. Jeg drar ut mikroovnen, og har hverken radio, tv, kaffetrakter eller annet som står i standbymodus.

7. Energieffektive hvitevarer. Neste gang vaskemaskinen går i stykker, eller du trenger et nytt kjøleskap – vær bevisst på energimerkingen av hvitevarer. Ikke minst: vurder om du trenger hvitevarene overhodet! Tidligere hadde jeg både tørketrommel og fryseskap, mens jeg nå klarer jeg meg helt utmerket uten. Vurder et kombiskap, hvis du kan klare deg uten fryseboks/fryseskap.


8. Luft effektivt! De fleste liker vel at det er frisk luft på soverommet. Men hvis du har som vane å la vinduet stå på gløtt i flere timer og samtidig har på varme i boligen din, er ikke dette særlig smart. Sett vinduet på vidt gap i noen minutter og la den friske luften strømme inn. Du får skiftet ut luften, men unngår at vegger og gulv blir unødvendig kalde.

9. Varmeovner, varmekabler og ventilasjonsanlegg. Vær bevisst på hvor høyt du setter gradene på ovner og ikke minst varmekabler i gulvet. Det er kanskje behagelig med et deilig og varmt badegulv om morgenen, men er det verdt det? Jeg har sluttet helt å bruke varme i gulvet. Jeg nevner også ventilasjonsanlegg, siden jeg selv har gått på en smell! I leiligheten jeg har er det nødvendig med noe ventilasjon, men det jeg dessverre ikke fant ut tidligere, var varmefunksjonen på ventilasjonsanlegget som trakk betydelig mengder strøm, bare ved å stå på standardinnstillingen.

10. Sjekk strømforbruket ditt! Ja, det finnes faktisk flere der ute som bare betaler strømregninga, uten å undersøke nærmere. Hvis du har en automatisk strømmåler, som flere nye boliger har – ta en titt på forbruket. Jeg kan gå inn på strømleverandøren sin side og gå gjennom kilowattforbruk per time. Faktisk har jeg såpass stålkontroll at jeg i ettertid lett kan se hva som gjorde utslag den timen jeg brukte litt mer enn ellers.

3 kommentarer om “10 tips til strømsparing

  1. Mange gode tips. Selv er jeg veldig frossen så jeg hadde ikke fungert så godt med lav innetemperatur selv om jeg jeg kler meg godt. Men mange av de andre grepene kunne jeg ha gjort. Takk for at du deler!

Det er stengt for kommentarer.