Å følge sin egen vei

Lykke kan læres, sier lykkeforsker Lisa Vivoll Straume i Nrk’s artikkel om lykke. Og jeg er så absolutt enig i at det er noe man kan trene opp. Som alle andre vaner, vil jeg påstå at lykke er noe man må bli vant til! Jeg pleier å snakke om å praktisere lykke. Å være flink til å gjøre ting som jeg vet er godt for meg, og som gjør meg lykkelig. Ikke alt er like gledesfylt akkurat i øyeblikket, men det gjelder å se litt større på det.

Et godt eksempel på noe som ikke nødvendigvis gjør meg så strålende lykkelig der og da, men som på sikt gir meg et bedre liv: vektnedgang. Hadde jeg kunne valgt, ville jeg gjerne ha spist store mengder sunn og usunn mat og samtidig gått ned i vekt. At all trening og bevegelse var lekende lett, uansett hvilken intensitet det var snakk om. Men slik er det selvsagt ikke. Man blir sliten når man beveger seg mye, og man må være bevisst på kostholdet om man ønsker endring.

Det betyr likevel ikke at jeg ikke kan ha stor glede av å være fysisk aktiv og spise litt annerledes. Jeg sier bare at alle og enhver kan synes det er ubehagelig å være skikkelig støl etter en treningsøkt, eller veldig tørst og vite at det fremdeles er en halv time til du er hjemme.


Tilbake til artikkelen om lykke. Jeg tror mange kan lære mye av å bli mer bevisst på hva som gjør dem glad. Ikke minst å skille mellom langvarig og kortvarig lykke. Begge deler er viktig, men det kan utarte seg svært ulikt. Som eksemplet mitt over med kostholdsendringer og vektnedgang. Den langvarige lykken jeg får av det, er å vite at jeg får en sunnere kropp å bli gammel i. Mindre bekymringer for å utvikle fysiske problemer grunnet min overvekt. Kortvarig lykke, er for eksempel gleden over å ha fullført en lang gåtur, når jeg er tilfreds etter et sunt og godt måltid, eller når jeg ser at det jeg gjør gir resultater.

Det er like viktig å oppleve disse korte, små øyeblikkene av lykke – som den langvarige, gode følelsen. I hvert fall for meg. For å oppleve lykke over lenger tid, er jeg avhengig av stabilitet og at grunnleggende behov er dekket. Også mine personlige behov, utfra mine interesser, følelser og hvordan jeg ser verden. Jeg trenger å føle mestring, inspirasjon, glede og at jeg fortsetter å utvikle meg som menneske. Min definisjon på lykke, er kanskje ikke den samme som din.

Nettopp det slo meg da jeg tok lykketesten til NRK. Jeg reagerte på at jeg bare fikk 80 av 100. Kanskje ikke noe å reagere på tenker du, da gjennomsnittet i Norge ligger på 67. Med andre ord er jeg over gjennomsnittet lykkelig. Hvorfor reagerte jeg?


Et av spørsmålene i lykketesten gjorde at resultatet mitt sank fra 87 til 80. Hvert spørsmål besvares på en skala fra 1 til 7, og spørsmålet som dukket opp var: I hvor stor grad synes du at du kan bidra i andres liv? Jeg svarte 3, altså under middels.

Videre gis det forslag til praktiske øvelser som kan påvirke lykkenivået ditt. Det er her det blir feil for meg. Utfra svarene jeg ga kommer det opp tips i kategoriene sosialt samvær, hjelpsomhet/å gi og tilgivelse. Jeg forstår selvfølgelig at flertallet av Norges befolkning er avhengig av gode sosiale relasjoner. At det er en viktig del av livene til de fleste mennesker. Det betyr riktignok ikke at alle har dette sterke behovet.

«Å ha gode og nære sosiale relasjoner med andre mennesker er et grunnleggende behov for oss og betyr mye for hvor lykkelige vi er» står det. Det er klart jeg skjønner at det er sannheten for de fleste mennesker. Ikke alle er introverte einstøinger, har Asperger syndrom eller et stort ønske om å være alene. Men det finnes noen av oss. Noe som ikke ønsker denne sosiale tilhørigheten.


Jeg vil ta deg med noen år tilbake i tid. Vi kan gå tilbake til da jeg var atten år gammel. På den tiden hadde jeg mange sosiale relasjoner. Venner og bekjente. Noen veldig nære, og noen ikke fullt så nære. Men nettverket mitt av mennesker var antagelig ganske gjennomsnittlig. Jeg levde et liv på høygir, der alt skulle være mest mulig perfekt. Jeg skulle få gode skolekarakterer, være pliktoppfyllende og behjelpelig, oversosial, kreativ og alt annet jeg krevde av meg selv. Samtidig slet jeg alvorlig psykisk.

Det jeg skal frem til er at mine sosiale relasjoner ble nok en ting som slet meg ut. Det er fint med et par nære venner, hvis du er i stand til å følge opp vennskapene. Det er ikke jeg, den dag i dag. Ikke fordi jeg ikke kan, men fordi jeg ikke ønsker det. Ved å trekke meg tilbake fra alle disse menneskene, og søke inn i meg selv – fant jeg det livet jeg ønsket. Et liv som innebærer harmoni og en lykkefølelse jeg aldri trodde jeg skulle få oppleve.

Sosialt samvær er ikke spesielt viktig for meg. Og i mitt tilfelle har denne selvvalgte aleneheten faktisk ført til at jeg har blitt lykkelig. Jeg trenger ikke alle disse menneskene i livet mitt. Jeg har én venn som jeg møter noen ganger i året, og god kontakt med mine foreldre. For meg er det mer enn nok.


For meg er det viktig å ha ting i livet mitt som interesserer meg. Noe jeg er lidenskapelig opptatt av, og som jeg kan fylle tiden min med. For meg er det ting som å fotografere, lese og skrive poesi og å være sammen med hunden min. Å lage spennende vegansk mat og leve som minimalist er også en viktig del av livet mitt. Jeg er også avhengig av å føle meg tilstede i nuet, samtidig som jeg er flink til å drømme, og setter meg mål og ønsker for fremtiden.

Lykke trenger ikke være så vanskelig. Man trenger ikke å følge alle andres vei til lykke. For det finnes ikke én, men mange. Det aller viktigste er at du lærer deg å identifisere hva som gjør deg lykkelig. Enten det er snakk om små øyeblikk av lykke, eller en altomfattende følelse. Kanskje trenger ikke du å være like mye sosial som naboen, mens han ikke er avhengig av hobbyene som du så lidenskapelig er opptatt av.

Vi trenger ikke være like.

2 kommentarer om “Å følge sin egen vei

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s