I drømmenes verden

Jeg blir stadig svært fascinert over drømmer. Som om natten åpner for en helt ny verden, av ukjente dimensjoner. Det er noe mystisk og til tider veldig vakkert med drømmer. Jeg tror kanskje at min livlige fantasi gir meg mer voldsomme drømmer til tider. Både skremmende og forvirrende, men noen ganger også utenomjordisk vakre.

Det er nettopp en slik drøm jeg skal skrive om i dag, når jeg tar for meg bloggutfordring 15: en rar/fin drøm du har hatt.


Jeg husker ofte drømmer svært detaljert, og de kan henge ved meg i mange år fremover. De gangene jeg har mareritt eller ekle drømmer, kan jeg slite med det flere måneder i etterkant. Nettopp fordi jeg er så følsom og sensitiv. At jeg har god hukommelse spiller nok også en avgjørende rolle. Jeg husker fremdeles en kvalm og absurd drøm fra 2007. Den slipper ikke taket.

Over til utfordringen, en rar eller fin drøm jeg har hatt. Denne drømmen kom til meg en natt for et par år siden. Fargesprakende og magisk som den var. Jeg befant meg ved et vann, med kameraet rundt halsen. Lyset var trolsk og magisk, og i drømmen – siden fysikken ikke setter grenser, kunne jeg gå på vannet. Ikke på overflaten, men rett og slett at jeg gikk ut i vannet og det aldri ble dypt. Jeg gikk over til den andre siden av vannet for å fotografere.

Fargene smeltet sammen og jeg fanget noen av de mest fantastiske bildene jeg noensinne har sett. Det var bare så synd at det ikke var virkelig. Jeg har faktisk besøkt dette stedet i drømmene mine mer enn én gang. Jeg ser meg selv gå gjennom vannet, inn i denne skogen som med ett virker så kjent. Men jeg har aldri vært der i det virkelige liv.


Drømmer kan være vanskelig å beskrive med ord. I hvert fall når hovedvekten av drømmen ligger i det visuelle. Hvis det er en konkret handling, kan det lettere gjenfortelles. Jeg har en kreativ hjerne, og min kreativitet både med fotografering og ord – finner jeg ofte igjen i drømmene mine. Faktisk har jeg skrevet flere dikt og korte tekster basert på nattens «opplevelser».

En lignende fotodrøm opplevde jeg i min barndoms hage. Der jeg vokste opp sammen med foreldrene mine. Plutselig var hagen fylt med vann, og jeg gikk med vann til hoftene. Denne gangen oppførte kameraet seg veldig merkelig, så det var ikke omgivelsene som egentlig var så vakre. Noe skjedde med fargene og perspektivet, så alt jeg så gjennom kameraet var som en annen verden.

Noen ganger kan jeg våkne nesten rørt av en vakker drøm. Og det vakreste med det hele, er at slike drømmer ikke trenger å omhandle andre mennesker. Bare møtet med naturen eller spesielle plasser kan røre hjertet mitt, akkurat slik som i våken tilstand. Jeg håper fremtiden bringer med seg spennende drømmer – både i våken og sovende tilstand. Et mål for 2018 er å føre drømmedagbok jevnlig.

Har du en drøm du husker spesielt godt?

9 kommentarer om “I drømmenes verden

 1. As a child I rather often had nightmares, but since I grown up ( a long time ago 🙂 ) not anymore. I have this two kind of repeating dreams that aren not really repeating. It’s more the place where ‘it’ happens, and what exactly happens I forget most of the time after I woke up. But not the place. The first is a house I use to live when I was young, my first house without grown ups. It was a small and very battered farmhouse at a canal just outside a village. The roof of the barn was half way gone, the walls were thin and damp, there was not a functioning toilet, let alone a shower. This house, now teared down, I dream of once in a while. I enter the back door (the only door) and wander in knowing that is’s strange being there, but it also feels like I belong there. The house isn’t mine no more, but it somehow still is. The things inside are mine. Sort of. They feel familiar. I don;t know what I’m seeking for, or doing there. I just am. Not seldom my father is sitting in one of the chairs in the tiny living room. He is not talking, just smiling, maybe smoking a sigaret. It feels good to see him.
  The other place is a city wich probably is a mixture of several cities I’ve been to. It changes every time but still is very recognizable as the city of my dreams. I feel at home there. I know every street. Mostly something at the brink of danger happens. I need to be alert, quick, fit. And I am. I’m careful but never afraid. These are dreams I wake up satisfied from 🙂

  • That’s quite interesting! I love to hear about other peoples dreams. There is something very fascinating about dreams I think. And nightmares are even more fascinating. It’s rarely that I have nightmares, but it was way more often just a few years ago. I think it is a connection to my mental health, which is way better now.

   I’m looking forward to start my dream journaling in 2018. Perhaps I’ll publish some of it here. I feel like it’s a lot easier to remember dreams, when I continue to write them down. Like it’s making me a more conscious dreamer or something 🙂

    • Sometimes I’m able to do that, but it takes some practice. If I’m in a state between sleeping and being awake (typically the first few minutes into sleep), it’s easier to get in to a dream. But I guess it is more like vivid daydreaming, if you understand what I mean. I have quite a vivid and rich imagination, and can see things very clearly in my mind. So when I’m about to fall asleep it feels like a dream-like experience.

     If I wake up in the middle of the night, I find it easy to continue a dream if I want to. And sometimes if I just think very intense of an old dream before I go to sleep, I may be able to continue it.

 2. Jeg drømmer ekstremt mye og hvis jeg bare husker bruddstykker, går jeg in i dagene med en usikkerhet. Jeg er så sårbar da. Det skal lite til for å vippe meg av pinnen da. Spør noen om jeg har sovet godt, kan jeg tenne på alle plugger. En morsom drøm fra 2012 var av en lege. Jeg drømte henne, som var en psykiater fra gamle Yoguslavia, stod framfor meg og spurte om puppene hennes var ok. Og i 2007, drømte jeg om meg og en annen psykiater. Vi spilte ping-pong (bordtennis), i en periode der vi var mye uenige omkring sondeernæring i våken tilstand. Dette spillet illustrerte det så godt.

  • Artig å høre om drømmene dine! Synes ping-pong-spillet illustrerte det godt ja. Det er rart med slikt. Jeg har ofte opplevd at drømmer gjenspeiler det jeg opplever eller tenker mye på. For eksempel hvis jeg ligger og grubler mye på noe på kvelden, er det ofte det kommer inn i drømmene mine. Derfor gjør jeg det noen ganger bevisst. Tenker på noe, så jeg forhåpentligvis kan drømme om det. La kreativiteten utfolde seg i drømmene.

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s