Hverdag, tanker og meninger · Minimalisme

Fra shoppestopp til varig livsstil

I november i fjor bestemte jeg meg for innkjøpsstopp frem til mai, altså et halvt år. Det gjaldt alt jeg ikke trengte, altså utenom mat og husholdningsartikler. Jeg kom faktisk ikke på dette før i midten av august, fordi det har skjedd så massive endringer på dette punktet fra fjoråret og til nå.

Nå handler ikke livet om innkjøpsstopp over en kortere periode, men en varig livsstil. For ett år siden trodde jeg aldri at jeg skulle få det jeg regnet som et «typisk» minimalistisk hjem, med svært få gjenstander. Jeg trodde heller ikke jeg skulle slutte helt å kjøpe bøker, pyntegjenstander, servise eller annet unødvendig dill dall.

Jeg hadde ikke trodd det om noen fortalte meg at jeg skulle fjerne kanskje 75% av alle eiendelene mine, grovt regnet.


Jeg kjøper ikke lenger ting jeg ikke trenger. Det vil si: jeg bruker gjerne litt ekstra penger på spennende vegansk mat som frister eller opplevelser. Slik som Osloturen i august da jeg lå 4 netter på hotell og spiste ute hver dag. Turen kom på flere tusen totalt, men var en opplevelse jeg kunne leve lenge på. Jeg reiser sjeldent noe sted.

De eneste unntakene jeg har gjort i år, var innkjøp av en ny telefon (da den gamle var treg og upålitelig) og et nytt objektiv til speilreflekskameraet mitt. Fotografering kan være en dyr hobby, men gode objektiver holder i mange, mange år. Og det er tross alt den eneste hobbyen jeg har som koster noe. Jeg kommer ikke til å kjøpe noe nytt utstyr i fremtiden, før det takker for seg.

Så ja, jeg har kjøpt noe. Jeg må også legge til at jeg kjøpte én bok, en såpedispenser og en 5-pakning med sokker i begynnelsen av året. Det er alt. Jeg kommer ikke til å kjøpe klær jeg ikke trenger, og jeg trenger virkelig ikke nye klær hvert år! Og bøker låner jeg alltid på biblioteket, dette var et unntak, da den ikke fantes på biblioteket og ble skrevet av en jeg kjenner (Helene fra Aspergerinformator).


Tidligere så jeg på det som en slags «utfordring» å ikke kjøpe noe til hjemmet. Nå er det ikke engang et alternativ. De få møblene jeg har skal vare i mange, mange år. Jeg kommer ikke til å bruke penger på det de neste 10 årene i hvert fall. Hvitevarer og elektronikk er ikke noe jeg kan bestemme over på samme måte, men jeg tar godt vare på tingene mine og har alltid nok penger i bakhånd til å erstatte det, om det skulle bli ødelagt.

Jeg har tidligere skrevet om noen ting jeg ikke bruker lenger. Lista har vokst mye siden den gang. Så i stedet for å skrive om alt det jeg ikke bruker penger på, nevner jeg heller de få tingene jeg faktisk bruker penger på ÅRLIG:

• faste utgifter: strøm, mobil, internett, forsikringer og felleskostnader på leiligheten.
• mat og husholdningsartikler, samt noe hygieneartikler.
• reiser og opplevelser.
• hundemat, pelsklipp og eventuelle veterinærutgifter.
• stoffskiftetabletter.
• p-sprøyte hver 3. måned (og til gjengjeld aldri bind eller tamponger).


Jeg er så glad for at denne lista hverken inneholder animalske produkter, bil, drivstoff, tv-lisens, frisør, sminke, kjoler, røyk, alkohol eller utgifter på barn. Jeg er svært fornøyd med livsstilen jeg lever.

I stedet for å samle på ting, samler jeg på tanker om alt jeg ikke trenger. Gleden over å slippe. For meg er det rikdom. Jeg har lite fordi jeg vil og ikke fordi jeg må. Trolig vil mange se på hjemmet mitt som stusselig eller noe som kunne tilhørt en fattig person. Jeg tenker at man er fattig når man ikke ser rikdommen i nettopp det.

Når jeg hadde en overfylt leilighet var jeg fattig innvendig. Overlesset av stress og med dårligere livskvalitet. Ikke nødvendigvis bare på grunn av tingene, men det er klart de spilte en avgjørende rolle på mange måter. Som minimalist har jeg endelig funnet harmoni og lykke i livet.

6 thoughts on “Fra shoppestopp til varig livsstil

 1. I read this with great interest. I dont buy many things myself anymore, because I’m older and have everything already. Instead I’m busy losing things. I do buy a camera lens occasionally 🙂 And I travel, because I love being adrift and I collect the experiences (and pictures, and stories, and memories). I don’t think I would want to adopt the minimalistic life style. I do buy a book once in a while. My bookshelf is a history of my life in reading and perhaps even thinking ( 🙂 ), a kind of picture of what I forgot but not really forgot. My music is the auditive variant of that. I would hate to miss that. But I like the idea of collecting (or not collecting) for the heck of it but with thought.

  Likt av 1 person

  1. I think it feels great to have everything that I need. Most people tend to buy so much stuff that they don’t really need.

   A minimalistic lifestyle may not fit everyone’s need. But there are many ways to be minimalist. I’m kind of extreme, but the main point is to only own what you need and what makes you happy. That will be different for every person.

   I can really relate to what you say about reading. I had over a thousand books and it almost felt like a part of my identify. But now I have none. I use the libraries if I want to read something. It’s free and it doesn’t take up a lot of space in my apartment. But only a year back, I never though I would get rid of every single book. I have learned that my belongings doesn’t define who I am anymore. It’s a big relief.

   I feel so free when I don’t have to spend any money on books, dvd’s, home decor or unnecessary furniture.

   The greatest thing you can collect is memories. Travelling is a great way to spend your money.

   I have managed to save a good amount of money this year. By the end of the year it will be around 10500 euro.

   Likt av 1 person

    1. Nothing in particular really. I will probably save around the same amount next year, since I don’t use that much money. I think it’s good to always have money if I want to travel or my camera break or something. I have insurance of course, but it’s good to know that I always have money if something happens.

     I want to travel some places next year, but I doubt that I have to use my savings for that.

     Around 2590 of those savings are in an closed bank account for an apartment savings program that we have here in Norway. It gives you a great interest rate and tax relief, but you can only spend the savings on an apartment. I already have my own a apartment without any debt, but since I know I’m going to move sometime in the future, I use this account just for the interest rate. The day I choose to buy another apartment, it will not be as big and expensive as this one (I don’t need that much space as a minimalist). But it will give me the opportunity to take out the savings from the apartment program. You can save 31463 euros until the day you are 34. I will save the maximum amount and just continue to collect interest for some years.

     Lik

  1. Det viktigste er jo at du har startet! Se på det som en reise og se hvor det fører deg hen. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle endre livet mitt så mye bare på et år som minimalist. Jeg har en god del innlegg om minimalisme her på bloggen, så ta fkerbe en titt i kategorien for litt tips og inspirasjon: https://livetsrose.net/category/minimalisme

   Hyggelig du liker bildene. Fotografering er en stor lidenskap 🙂

   Lik

Legg igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s