Den gode ensomheten

Jeg fyller opp glasset med frisk, ferskpresset appelsinjuice. Klokken slår ni og jeg tar ut rundstykkene av ovnen, smører på et tykt lag med hjemmelaget kikertpostei. Solen står allerede overraskende høyt på himmelen, det er sommer og livet smiler.

Dagen fylles med små, fine hverdagsgleder. Et bad i ferskvann, musikk som strømmer utover terrassen. Røde, saftige jordbær. En bok i junisolen. Snart er den lest ut og jeg skal erstatte den med podcaster for en stund. Finne noe annet å bli opphengt i. Noe som tankene kan kveile seg rundt.

Det går mot kveld og jeg finner meg selv vandrende på asfalten. Hunden i bånd, solen i ferd med å forlate horisonten. Jeg kjenner et svakt vindpust og kjenner på hvor deilig det er å leve. Hvor fin denne sommeren er.


Månedene passerer og det har blitt høst. Novembermørket omfavner kroppen min i det jeg passerer midnatt på kirkegården. Luften er frisk, en smule kald, men likevel deilig. Jeg kjenner vinden suse i ørene, håret som blåser opp til storm. Pelsbarnet løper foran meg, det glinser i refleksvesten.

Jeg åpner inngangsdøren. Tørker hundepotene, tar av meg jakken. Låser døren og henger nøkkelen i det sorte, lille nøkkelskapet. Det henger bare én annen nøkkel der.

Inn i en litt for kald leilighet vandrer jeg. Skrur på nattbordslampa, finner frem et stykke poesi. Leser og vandrer i ordene, skrevet av et annet menneske. Klemmer hardt rundt hånden min, som et kjærtegn til meg selv. Nesten som å si: jeg er glad for at du finnes.


Finner meg selv vandrende inn i en ny morgen. Boken er lest ut, pastaretten oppspist og et par våte sokker henger over vaskemaskinen. Det er på tide å gå nok en ny dag i møte, og med min døgnrytme, ser jeg lite dagslys. Det blir ofte sånn i høst- og vintermånedene. Jeg lever et liv i mørket og jeg trives med det.

Igjen slår det meg hvor deilig det er å være alene. Denne gode ensomheten. Ikke en slik en som gnager, nei på ingen måte! Jeg omfavner meg selv i det jeg kryper under dynen. Jeg trenger ingen armkrok å krype opp i. Helt enkelt legger jeg armene i kors over brystet. Holder rundt englevingene mine. Og slik sovner jeg, i stillhet, på det 18 graders-soverommet. Det er morgengry og jeg tar imot søvnens trygge hinne.

6 kommentarer om “Den gode ensomheten

 1. Så fint og godt det hørtes ut.
  Kom over bloggen din for litt siden og det er jeg glad for. Den inspirerer meg. Du skriver vakkert også!

 2. Kjenner meg veldig igjen i denne vakre posten din. Smilte stort på «jeg er glad for at du finnes». Når samboeren min jobbet på sjøen var jeg aldri ensom, men virkelig koste meg i mitt eget selskap og i den gode ensomheten, akkurat slik som deg ❤

  • Takk for en fin kommentar! Jeg synes det er så utrolig viktig å trives i eget selskap. Virker som altfor mange blir rastløse av å være alene. Jeg tenker at den man tross alt er aller mest sammen med, er jo en selv. Da er det viktig å trives 🙂

   • Ikke sant, jeg opplever det samme. Har mange i min krets som regelrett ikke klarer å være alene en dag, og det stiller jeg meg fullstendig uforstående til. Å ha en hel dag uten planer, uante mengder kopper med varm drikke, huspusling, ingentinget er noe av de beste dagene jeg vet om.

    • Ja, helt enig! Nå er riktignok omtrent alle mine dager uten konkrete planer. For meg er det det som er standarden. Alene og med verden som mitt lerret. Noen dager går jeg ut og fotograferer eller skriver kreative tekster, mens andre dager bare slapper jeg av i sofaen under pleddet med lille Mira. Svært sjeldent jeg møter folk egentlig. Utenom mine foreldre i ny og ne da. Det har ikke alltid vært slik, men nå stortrives jeg med det. Og desto lenger tid jeg er alene, desto mer ønsker jeg det ser det ut til. For meg er den gode ensomheten synonymt med frihet.

Det er stengt for kommentarer.