Minimalistiske julegaver

Dette er min andre jul uten julegaver. Men selv om jeg er minimalist og har valgt å kutte ut julegaver, finnes det mange der ute som ønsker å fortsette med det. Derfor tenkte jeg å komme med noen tips til minimalistiske julegaver, og ting som ikke nødvendigvis er ting.


Hva med å gi bort en opplevelse i år? Noe dere kan oppleve sammen? Det kan være en tur på kino, konsertbilletter eller kanskje en hyttetur. Det trenger ikke nødvendigvis koste skjorta. Kanskje kjenner du en som vil låne bort hytta si i et par dager.

Er det ikke hyggelig å spise sammen? Kanskje en hjemmelaget middag er noe du kan gi bort. Eller på restaurant, hvis du ikke orker å lage maten selv. Hva med å gi bort husvask eller hjelp til å male huset? Skriv det gjerne på et hyggelig kort, og gjør en greie ut av det. Kanskje et malingspann med kort til, eller en skurefille til husvasken. Det kan være en morsom gave.

Liker personen å danse? Kanskje dansetimer er en fin gave. Årskort i svømmehall, på treningssenter eller et sted du vet personen liker seg – er også en god idé. Så lenge det er noe du vet at personen vil benytte seg av. Flere steder kan du betale et årsmedlemsskap eller medlemskontigent på forhånd.


Du trenger ikke nødvendigvis å gi bort gaver i form av flere eiendeler. Mange av oss har allerede skapene fylt opp med pyntegjenstander, servise og glitrende juleduker. Bokhyllene er allerede fylt til randen og filmer ser man kanskje online. Hvis du først skal gi bort en gave, er det vel mye finere å vite at den ikke er bortkastet?

Tenk minimalistisk, og du tenker trolig på miljøet i samme slengen. Forbruket vårt her til lands er skyhøyt og det er tragisk hvor mye penger som går med i dette dragsuget før jul. Våg å være annerledes! Ikke gi bare fordi det er forventet. Gjør det som er riktig for hjertet ditt.

Hvis du først skal gi bort en eiendel, kanskje du vil lage noe selv? Hvis du syr eller strikker, kan du kanskje gi bort tykke sokker, et varmt skjerf eller sy et fint handlenett. Kanskje et hjemmesnekret møbel, hvis du vet at personen ønsker seg noe nytt? En fotobok med opplevelser dere har hatt sammen? Mulighetene er mange.

4 kommentarer om “Minimalistiske julegaver

  1. Denne følger jeg! Foretrekker selv kun å kjøpe julegaver som jeg vet den andre uansett ville kjøpt til seg selv, eller en opplevelse sammen -mye hyggeligere! Det mest utfordrende er allikevel å skulle si at jeg ikke ønsker meg noe fra familie og venner; folk vil så gjerne gi meg noe (og da ikke donasjoner eller lignende ikke-ting).

    • Skjønner det kan være litt vanskelig å få folk til å forstå at man ikke ønsker gaver, men hvis man forklarer det ordentlig – tenker det fleste bør respektere det. Jeg har såpass liten omgangskrets, så for meg har det vært helt uproblematisk både med bursdags- og julegaver. Og de som fremdeles gir meg noe (mine foreldre og mormor) gir penger eller ting de vet jeg trenger. Forventer riktignok ikke å få noe som helst, siden jeg selv har kuttet ut å gi gaver.

  2. Det er så press på julegaver og jul generelt! Og det er egentlig til å bli kvalm av.. Jeg fant ut i fjor at jeg skulle lage de fleste julegavene, og det ble veldig godt tatt i mot egt.. 🙂 Heldigvis!
    Men jeg syns det er dumt pga alt stress med å finne en «bra nok» gave til de rundt deg, også blir man i tillegg redd for at man har brukt for lite penger i forhold til «standarden» til de andre..

    • Jeg har heldigvis aldri følt på noe press med å finne en bra nok gave, men jeg har uten tvil brukte mye tid og altfor mye penger på julegaver, som egentlig ikke er nødvendig. Hjemmelagde julegaver høres fint ut!

Det er stengt for kommentarer.