Alkoholfri jul

Det nærmer seg jul og for mange betyr det feiring. Vi feirer gjerne med familie, venner og andre som står oss nær. For noen betyr det ribbe, pinnekjøtt, søtsaker og alkohol. Kanskje litt julegløgg, eggelikør eller en øl til maten. I disse førjulstider tenkte jeg å skrive om nettopp det: alkohol.

Først må jeg si at jeg ikke er ute etter å dømme de som tar seg en øl til maten eller koser seg med et glass vin i hyggelig selskap. Det er bare ikke riktig for meg. Ikke hygger jeg meg i juleselskap og ikke drikker jeg alkohol. Det er et personlig valg, som handler om frykten for å miste kontroll, at jeg er gjerrig med pengene mine og ikke ønsker å tilføre kroppen flere giftstoffer enn nødvendig. Ja, for alkohol er gift for kroppen, uansett hvor mye du nyter den.

IMG_0198 1
Jeg ønsker bare at du skal spørre deg selv hvorfor alkoholen er viktig for deg? Selvsagt har man tenåringer som sier at «det ikke blir noe gøy» uten alkohol. Men hva med deg som kanskje er en middelaldrende familiefar (eller mor)? Hva gjør alkoholen for deg? Er det virkelig smaken av vin du liker, eller den berusende følelsen av litt for mye alkohol?

Jeg spør ikke fordi jeg forventer et spesifikt svar. Jeg spør fordi jeg ber deg om å spørre deg selv. Stille spørsmål ved valgene dine. Identifisere hva alkohol betyr for deg.

IMG_3837
Jeg gir bort boken «alkoholfri» av Irina Lee. Den er en personlig beretning om en voksen kvinne som slutter å drikke. Ikke fordi hun må, men fordi hun vil. Hun ønsker et liv uten alkoholen som følgesvenn. Den norske drikkekulturen står på agendaen og Irina Lee stiller spørsmål ved det mange tar for gitt.

Hvis du vil vinne boken, skriv kort om ditt forhold til alkohol/tanker rundt alkohol. Jeg trekker en tilfeldig vinner om to uker (20. desember), men det må være minst 10 påmeldte.

Alkoholfri er helt klart en interessant bok, enten du er avholds eller nyter et glass rødt til maten.

8 kommentarer om “Alkoholfri jul

 1. Här firas julen som regel utan alkohol – av gammal vana. Vi har aldrig haft den traditionen helt enkelt. Och det känns ju faktiskt riktigt skönt 🙂

 2. Jeg har vært av de 18-åringene som gikk ut på byen med alkohol på flaske. Jeg har drukket rusbrus, vin og vodka. Men mest av alt har jeg bare prøvd å passe inn og gjort som alle de andre. Men som voksen, har jeg lagt alkoholen på hylla. Kanskje fordi jeg er syk og ikke takler kaloriene det fører med seg å nyte noe, men også fordi jeg ikke nyter noe. Jeg gremmes av smaken og føler egentlig at jeg er mer meg selv uten. At jeg har mer kontroll. At jeg kunne kjøre bil når som helst. At det ikke var noe hinder det at andre tok seg et glass til maten. Ja, jeg er alkoholfri og innlagt. Men jeg kunne helt sikkert tatt et glass champagne om jeg var anoreksifri på nyttårsaften om det holdt andre med selvskap.

  • Godt poeng! Hvis man gremmes av smaken, er det ingen grunn til å drikke. Og jeg er helt enig med deg i å føle meg mer som meg selv uten alkohol. Med blir jeg meg x 10. Og jeg er mer enn nok ganger én for de fleste. Alkohol forsterker følelsene, både de gode og de vonde. Og jeg passer hverken til å være ekstremt sprudlende eller en som drukner sorgene i flaska. Derimot de som kan balansere og finne den gyldne middelvei, får gjøre det som er rett for dem. Alkohol eller ikke. Jeg nyter heller en alkoholfri pærecider. Kanskje jeg skal kjøpe meg en for å feire årets siste måned 🙂

 3. Kan man kjøpe denne boken?
  Jeg drikker ikke alkohol…har ikke noe problem
  alkohol,men ønsker det ikke i livet.
  Man føler seg ganske annerledes pga det
  Bra artikkel-takk
  Og god høytid..

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s