10 ryddetips

Det er januar og en glimrende mulighet til å rydde opp i rot og unødvendige gjenstander. Start det nye året med en skikkelig opprydning, så du kan senke skuldrene og ta imot det nye året.

Som minimalist rydder jeg knapt. Nettopp fordi jeg har såpass få ting. Jeg rydder opp etter meg øyeblikkelig når jeg for eksempel har spist eller dusjet. Men i dag skal vi ikke snakke om hverdagsrydding. Jeg tenkte å gi noen tips om hvordan du kan kvitte deg med ting du ikke trenger. Her kommer 10 enkle tips.

1. Ting du ikke har brukt det siste året
Det er lite sannsynlig at du kommer til å bruke det igjen. Den kjolen som har hengt i skapet de tre siste årene, serviset du egentlig ikke synes er så pent, eller de gamle hudproduktene. Kvitt deg med det!

2. Ting som ikke passer ditt nåværende Jeg
Har du klær du brukte når du veide 30 kg mindre (eller mer?) Hobbyting til en hobby du ikke har lenger? Gjenstander som bærer på vonde minner? Få det bort! Ta kun vare på det som representerer ditt nåværende Jeg. Hvis ikke blir det bare en konstant påminnelse om noe som har vært.

3. Ting du har fått i gave
Det er klart det er mange fine gaver vi ønsker å ta vare på. Men hva med de som ikke passer helt? Et skjerf som ikke er din stil, en bok du aldri har begynt på, noen telysholdere helt innerst i skapet? Den som ga deg gaven ville gjøre deg glad. Og kanskje gleden er nettopp å gi slipp på det du ikke trenger!


4. Ting fra barndommen
Har du virkelig noe glede av glansbildebøkene, kladdebøker fra 7. klasse eller tonnevis med tegninger? Dette gjelder like mye ting fra din egen barndom, som dine barns ting. Har smårollingen plutselig blitt myndig og flyttet ut? Kanskje der er greit å rydde opp og gi slipp på barndommen.

5. Ting fra skole og studier
Hvis du først er ferdig med et studie, trenger du neppe en brøkdel av alle papirer, notater og bøker. Du har jo allerede lært det! Ta gjerne vare på noen oppgaver digitalt, men kvitt deg med overflødig rot. Hva med å selge studiebøkene dine?

6. Møbler du ikke trenger
Bruker du virkelig den ekstra lenestolen eller sidebordet til sofaen? Mange ender fort opp med en stol på soverommet, som man slenger fra seg klær på. Og ekstra småbord blir ofte et sted man legger fra seg ting som ikke har et hjem. Se neste punkt!


7. Gi tingene dine et hjem
Alle ting bør høre til et sted. Klær i skaper og kommoder og servise i kjøkkenskapet er ganske åpenbart, men hva med alt det andre? Ekstra duker, servietter, batterier, eller dykkemasken til minsten? Alt bør ha en fast plass. Da slipper du unødvendig rot, fordi du vet hvor alt hører hjemme.

8. Unngå impulskjøp
Det er et par viktige huskeregel for å unngå impulskjøp og ting du ikke trenger. Ikke handle matvarer på tom mage, og ikke kjøp ting på nett på nattestid, når du bare kjeder deg eller er litt nedfor. Å belønne seg med ting er heller ikke spesielt lurt. Hva med å heller belønne deg selv med en opplevelse? Enten det er spa, kino eller en bedre middag. Kjøp ting når du trenger det, ikke bare fordi du har vært «flink».

9. Bruk opp det du allerede har
Dessverre er det mange som ender opp med overfylte skaper og skuffer, fordi man stadig prøver noe nytt. Hvis den såpen eller maskaraen virkelig ikke var brukbar, for all del – kast den. Men i første omgang burde vi unngå å prøve ut nye ting før det vi har allerede er tomt. I dagens samfunn har butikkene lange åpningstider. Da trenger vi ikke frykte at sjampoen går tom, så vi kjøper en ny tre uker før. Det samme med mat. For å unngå matsvinn, planlegg å bruke opp ting. Ikke kjøp noe du ikke vet hva du skal bruke til. Nye ting kan være spennende, men ta et steg tilbake og vent.

10. Less is more!
Hvis du ikke er helt tilfreds med et rom og føler det mangler det lille ekstra, kan det hende det faktisk hjelper å fjerne noe! Enkelt interiør kan gjøre et rom mer elegant. Kanskje er det på tide å ta bort et hjørnebord? Trenger du egentlig tv-skjenken hvis tv-en henger på veggen? Kanskje det er penere med en plante i stedet for en stor og unødvendig stol? Tenk litt over det.

8 kommentarer om “10 ryddetips

  1. These are useful tips. One day, perhaps rather soon, I will have to take them in account. But with a heartache because I would like to keep everything I ever possessed. I think I wrote about that earlier. If it would be possible I would want to be a maximalist 🙂 But you are totally right in everything you mentioned. Get rid of junk.

    • I know it can be hard, I was kind of a hoarder or maximalist myself earlier in life. But it feels SO GOOD when you finally get rid of things you don’t need 🙂 Later in january/in the beginning of February I will post pictures of my minimalistic home. Not sure if I have mention that. If someone told me 2 years ago that THIS would be my home, I would have thought they were crazy 😉 Cleaning is like a dream when I don’t have so many surfaces and not a single interior decor (except a vase for special occasions if I have flowers).

  2. Tilbaketråkk: Søkeord 2017 | LIVETS ROSE ~

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s