Å finne det som betyr mest for deg

Noen tenker kanskje på stil eller interiør når de hører ordet minimalisme. Et hjem med nøytrale farger, rene overflater og mye tomrom. Andre tenker kanskje på minimalisme som en stilart i kunstverden. Og minimalisme kan helt klart være begge deler. Uansett hva du forbinder med minimalisme, handler det om det enkle, der alt overflødig er tatt bort, i større eller mindre grad.

For meg er minimalisme altomfattende. Det er en livsstil, og noe som kan anvendes på alle livets områder. Det startet med færre gjenstander, og endte opp med en holdningsendring til selve livet. Fremdeles oppdager jeg stadig nye måter å anvende minimalisme på, og slik tror jeg det alltid kommer til å være. Vi slutter ikke å utvikle oss som mennesker.

Det er viktig å presisere at minimalisme handler om å beholde det som betyr mest for deg. Å redusere det som ikke er viktig for å kunne fokusere på det du finner viktig. Minimalisme setter ingen grenser for antall klesplagg, eiendeler, økonomi eller interesser.

IMG_6016
Det trenger heller ikke bety at hjemmet ditt kun består av nøytrale farger, at du kun bruker sorte og hvite klær og ikke eier en eneste pyntegjenstand. Slik kan det være for noen, men det betyr ikke at det er riktig (eller viktig) for deg.

Men du kan bli overrasket. Jeg så aldri for meg å ikke eie en eneste pyntegjenstand, ha veldig ryddige og tomme overflater eller et ønske om et liv nesten uten farger. For selv om livet mitt kan se slik ut, med klær i nøytrale farger og et hjem i sort, hvitt og grått – er likevel livet mitt mer fylt av farger enn noensinne. Jeg gløder, i alle regnbuens farger – men jeg trenger ingen fysiske bevis på fargene mine. De bor i hjertet mitt, i tankene mine og i alle handlingene jeg foretar meg.

Disse fargene gir meg mye mer enn det en oransje duk eller et grønt maleri kunne vært i stand til å gi meg. Da går jeg heller i skogen og finner det grønne, eller ser på solen en tidlig morgen og betrakter de vakre oransje og røde fargetonene. Noen ganger blir de rosa og nærmere lilla, der de omkranses av den blå himmelen.

Du må finne dine egne farger. Din egen vei i livet. Ingen kan gå den for deg, ingen kan tråkke opp alle stiene på forhånd. For livet går i svinger, og du må være din egen sjåfør.