Kanskje det hjelper

Det finnes forfattere som virkelig griper meg. Poeter som Henning H. Bergsvåg. Bøker man lengter etter å sluke, én etter én. Før man vet ordet av det har man lest alle bøkene som er å oppdrive. Man lar seg bergta, nesten forelske i ordene. Det vakre, det såre, det skjøre. Det uforståelige.

Også finnes det forfattere, andre poeter – slik som Nils-Øivind Haagensen. Som med den første boken imponerer, men som gradvis begynner å skuffe. Jeg leste hender og hukommelse og følte meg hjemme i språket, det litt tankefulle og underfundige. Jeg leste et godt sted og var fremdeles på godfot med tekstene. Likte det jeg leste. 5 av 5 stjerner i litteraturdagboka.

Hvorfor er jeg så redd? er litt tung, litt for muntlig, men fortsatt god. Fortsatt når den opp til 5 av 5, fordi den griper meg. Etter det går det bare nedover. Jeg låner kanskje det hjelper på biblioteket, med alle hans dikt fra 1998 til 2010. Jeg fullfører den aldri. Det blir et altfor muntlig uttrykk for min smak. Det føles ikke lenger som poesi mye av det jeg leser. Det er som prating, det er løse tanker, det er slitsomt, det duger ikke i mine øyne. Det er for tungt og lett på samme tid. Jeg sliter meg gjennom sidene før jeg gir meg.

Jeg lukker murklossen av en bok med et smell. Er glad for at jeg slipper å fullføre. Det finnes heldigvis andre poeter for min smak. Alle kan ikke like alt. Jeg tenker et øyeblikk at jeg burde ha lest ferdig alle de 672 sidene. Funnet noe mer å like. Gitt en verdig bokanmeldelse av hele verket. Men jeg lar det være. Jeg elsker poesi, men ikke poesi som ikke gir meg noe. Jeg har lært at det er lov å avbryte bøker. Finne noe mer givende å sluke.

IMG_4927
Kanskje det hjelper å lese noe helt annet sier jeg til meg selv, i det jeg tar frem from mess to minimalism av Claire Hayes, for å rydde opp litt i det rotete hodet mitt.

8 kommentarer om “Kanskje det hjelper

 1. A wise decision to close a book you don’t like. Especially the poetry you describe. I admire people who actually read poetry. I used to have the rule that a book once begun had to be finished. And there have been examples of that being a good thing, because the book revelated it’s nature and beauty in further chapters. But those were novels. Poetry is a different cookie, as we say over here. (I used to read cooking books as well. From the first to the last page. But that is really an even more different cookie 😉 )

  • I was very much like that before. I always give the books a fair chance, but there is a limit for everything. And over 600 pages is a lot to read when it isn’t good. There is way to many good books out there that is waiting for me.

   I have always enjoyed poetry, and even more after I began writing poems myself.

   I have a book list on the library’s website with over 300 books I want to read, and I almost can’t wait to read them. We have a great option on our libraries in Norway. We can borrow a book that is available anywhere in the country, and they will order it for you, for free. In a couple of days you will get in, and can return in no matter what city you are in. Do you have that option in your country as well?

   It’s also completely free to use, and you can also borrow things like bicycles and sport equipement, not just books.

   • If we have that option in our libraries I don’t know. It has been a realy long time since I’ve been in a library. As a reader, I mean. As tourist I do see a library once in a while. So I can’t infrom you about this. I do know they have skipped the fine for not bringing books back in a certain time. In my youth you were allowed to keep a maximum of… 5 books I believe, for no more then 3 weeks. If you kept them longer or forgot to bring them back they fined you 🙂 Not anymore. I had a look at the costs. In my city a membercard cost now 46 euro per year for an adult. Children till 18 free. I don’t think you can borrow bikes and sports materials. But music you can borrow. Although I think most young people are now streaming music from the internet. And not only young people! I myself am at this very moment listening to Rage against the Machine via Spotify 😉 (I started listening because of the guitar player Tom Morello, but I actually like the music. 🙂 ) One more thing before I remove my far to intrusive ass from your comments for now: as child I hate it that I could only borrow 5 books at a time. And I never payed a fine! I always was back for fresh books within a week. 🙂 If you are stil awake: sleep well! If you are up already: have a pleasant day!

    • I use the library very frequently, since I don’t own any books as a minimalist. 46 euro per year is quite much I think! I’m so glad that we have free libraries here.

     We also have a fine if you don’t bring the books back in time, but the few times I have forgot to renew the books, I didn’t have to pay – but I think that’s because I called them them immediately when I found out.

     You can borrow books for 4 weeks, and renew them up to 3 times (a total of 4 months) if there isn’t anyone on the waiting list. I sometimes do that if it’s the kind of books I use for a longer period of time, or if I’m just lazy and wish to borrow lots of books at once.

     We can also borrow music and dvd’s, but I guess that’s something older people uses more. I don’t even have a dvd-player anymore. The world is evolving 😉

     Spotify is a great resource. And with adblocker I’m able to listen on the Spotify web browser without any ads. I never pay for any streaming services, I always find a way to get them for free if I want to (the same with Netflix, Viaplay etc.)

     I’m going to sleep in an hour or two. Sleep well! 🙂

 2. Det er fint at man kan velge bort litteratur som ikke faller i smak, og ekstra fint at det finnes enkelte forfattere man ønsker å lese alt av samtidig. Jeg håper du fikk ryddehjelp i hodet av Claire. Og du, du er en god blogger og skribent jeg stadig blir imponert over.

  • Ja, jeg er glad for at det finnes variasjoner. For noen liker sikkert også det jeg misliker. Litteratur er egentlig ganske personlig, for det er så ulikt hva vi liker og hvorfor vi liker det.

   Claire ga meg ikke stort med ryddehjelp, det er faktisk den dårligste boken om minimalisme jeg har vært borti. Men det var en lydbok og jeg gjorde noe annet samtidig, så ingen tid bortkastet egentlig. Nå fortsetter jeg meg med Min kamp 1, som jeg virkelig liker!

   Nå fikk du meg til å smile. Jeg er glad for å høre at jeg kan imponere og at du liker det jeg skriver. Klem 🙂

   • Smiler tilbake og tenker på valper mens jeg ser et veterinærprogram mens jeg venter på århundrets stemme. I dag er det sanger fra 90-tallet så jeg bør kjenne igjen en del. Blogges i morgen, med J.

    • Håper du kan nyte noen gode sanger utover kvelden. Jeg skal snart ut i vintermørket med Mira. Neste måned er hun 3 år allerede, tenk på det! Føler fremdeles hun er som en valp, hehe 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s